V znani znanstveni publikaciji The American Journal of Clinical Nutrition so objavili raziskavo, opravljeno na LIFE – Faculty of Life Sciences at University of Copenhagen, ki je pokazala, da že zmerno pomanjkanje vitamina C pri morskih prašičkih povzroči za 30 % slabši razvoj možganov v primerjavi z morskimi prašički, ki so bili na normalni dieti z več vitamina C.

Tako kot ljudje, tudi morski prašički sami ne morejo proizvajati vitamina C, zato so v celoti odvisni od ustreznosti svoje prehrane, torej ali ta vsebuje zadostne količine vitamina C. Zato raziskovalci upravičeno sklepajo, da tudi pomanjkanje vitamina C pri ženskah (nosečnicah in doječih materah) prav tako negativno vpliva na razvoj zarodka in kasneje dojenčka.

Več faktorjev nakazuje na to, da so možgani novorojenčkov še posebej dovzetni tudi za najmanjše pomanjkanje vitamina C. Vitamin C pa je tudi izjemnega pomena za možgansko aktivnost: testi so pokazali, da so zarodki miši razvili hude poškodbe možganov, ki so podobne poškodbam, kakršne so znane pri prezgodaj rojenih otrocih in ki vplivajo na kognitivne sposobnosti kasneje v življenju.

Tudi v sodobnem svetu je pomanjkanje vitamina C žal izredno pogosto – raziskave so pokazale, da ima npr. v Braziliji in Mehiki kar 30 % do 40 % nosečnic pomanjkanje vitamina C! Pomanjkanje pa so kasneje odkrili tudi v njihovih zarodkih in novorojenčkih. Za zahodno Evropo predvidevajo, da trpi za pomanjkanjem vitamina C vsaj med 5 % do 10 % novorojenčkov.

Na podlagi ugotovljenega zato znanstveniki predvidevajo, da so težave pri učenju in podobni problemi posledica pomanjkanja vitamina C v najbolj zgodnjem življenjskem obdobju, kar je nesprejemljivo, glede na to, kako preprosto in poceni bi to lahko preprečili. Trenutno pa poteka raziskava o tem, kako pomanjkanje vitamina C v zgodnji nosečnosti vpliva na razvoj zarodka in ali se lahko stanje po rojstvu popravi.

Velika izbira izdelkov z vitaminom C je na voljo TUKAJ.

PREBERITE TUDI: Visoke količine vitamina C učinkovitejše od antibiotikov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj