Kvinoja (quinoa)

kvinoja

 

Ta perujski riž je glavna hrana prebivalcev Andov. Ta pet tisoč let stara žitarica velja za hrano bogov. Kvinoja, ki jo imenujejo tudi 'Mati žit', vsebuje znatno več beljakovin kot katerakoli druga vrsta žita, kakovost teh beljakovin pa je precej boljša od mesnih. Je tudi bogat vir vitaminov in mineralov, saj vsebuje štirikrat več kalcija kot pšenica, veliko železa, vitaminov skupine B in vitamin E.

Ne sodi med žita, ampak med semena in ima zato lastnost, da vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin. Lahko rečemo, da kvinoja predstavlja popolno živilo. Na voljo je v trgovinah z zdravo hrano. 

Način priprave je preprost, enemu delu kvinoje dodamo dva dela vode in pustimo, da vre 15 minut. Še posebej slastna in zdrava je dušeno zelenjavo in tofujem.

PREBERITE TUDI: Kvinoja, mati vseh žit

Semena in oreški

So bogat viri esencialnih maščobnih kislin, vitamina E in številnih mineralov, zlasti kalcija, magnezija, cinka in selena. Uživanje semen in oreškov je žal zamenjalo vsesplošno poseganje po mastni hrani, zato se priporoča, da jih jeste vsak dan in raje omejite vire nasičenih živalskih maščob, ki so v mesu in mlečnih izdelkih, predvsem pa izredno škodljivih hidrogeniranih rastlinskih olj oz. maščob v predelani hrani. Pri zdravih moških, ki so v svojo prehrano vključili orehe, se je že po štirih tednih bistveno zmanjšala vsebnost holesterola v krvi, v primerjavi z moškimi, ki so uživali hrano z enako vsebnostjo maščob, vendar brez orehov. Seveda tudi ostale vrste oreškov kot so mandeljni in lešniki uspešno znižujejo raven holesterola.

Lanena semena so eden izmed najbogatejših virov maščobnih kislin omega-3. To seme so častili že Indijanci Cherokee, ki so verjeli, da se v njem skriva za telo pomembna energija sonca, ki naj bi vplivala na plodnost, hranila žensko med nosečnostjo in zdravila kožne bolezni ter artritis. Vse te zdravilne lastnosti potrjuje tudi sodobna znanost. Tudi bučna in konopljina semena vsebujejo veliko teh snovi. Obilo maščob omega-6 je v sezamovem in sončničnem olju. Idealno je, da si pripravite mešanico sezamovih, sončničnih in lanenih semen, ki jo shranite v dobro zaprtem kozarcu v hladilniku in vsak dan pojejte zvrhano žlico mešanice. S tem boste prejeli uravnoteženo količino obeh vrst maščobnih kislin.

PREBERITE TUDI: Oreščki prinašajo zdravje

Izdelki iz soje in tofu

tofu

 

Ta hrana je izvrsten vir beljakovin in izoflavonoidov, ki so učinkoviti fitoestrogeni. Za izoflavonoide velja, da zmanjšujejo tveganje s hormoni povezanega raka, kot je rak na dojki in na prostati. Znana sta predvsem dva izoflavonoida, to sta genistin in diadzin. Najprimernejša količina za preprečevanje raka okrog 100 do 200 mg na dan. Ali 350 ml sojinega mleka oziroma 75 g tofuja.

 

Mlado žito in ječmen

Oba sta polna antioksidantov in klorofila. Slednji deluje alkalno, očiščevalno in vsebuje veliko mineralov, posebno magnezija. Hranila, ki jih vsebuje mlada žitna trava, so bolj podobna hranilom, ki jih vsebuje temno zelena zelenjava kot žitom. Ne vsebujejo namreč glutena, tako, da so primerna tudi za bolnike s celiakijo. V mladih žitnih travah je mnogo encimov, med njimi sta antioksidant citokrom oksidaza, ki je potreben za celično dihanje in superoksid dismutaza. Ostali encimi, to so lipaza, proteaza in amilaza, pa odlično vplivajo na presnovo.

Vendar pa je zgodba teh super rastlin takšna, da pozimi te rastline rastejo počasi in zbirajo vitamine in minerale, ki jih skladiščijo v listih. Na stopnji trave ostane žito približno 200 dni, ko pa rastlina spomladi doseže vrhunec svoje hranilne vrednosti, začne oblikovati kolence, iz katerega bo nato zraslo steblo z zrnjem. Z oblikovanjem kolenca vsebnost hranil zelo upade, saj so ta zdaj potrebna za nastajanje zrnja. Žitne trave navadno postrižejo tik pred nastajanjem kolenca, pri čemer uporabijo le vrhnjih 7 do 8 cm, najbolj hranilni del rastline. Te nato posušijo pri nizki temperaturi in iz njih izdelajo tabletke ali prašek, ki jih dodamo napitkom.

PREBERITE TUDI: 10 vrst super hrane, ki poskrbi za zdravo telo in um

Hrana (v) prihodnosti

superhrana

 

Naj bo hrana vaše zdravilo. Zdravje ni zgolj odsotnost bolezni, je mnogo več. Mladostna energija, vitalnost, občutek sreče, zadovoljstvo. Ali na kratko: odlično počutje v svoji koži. Jejte kakovostne sestavine, naravna, polnovredna živila, ne izpustite možnosti, ko lahko sadež odtrgate z drevesa ali izpulite zelenjavo iz zemlje, kadar seveda ta ni 'oplemenitena' s pesticidi, umetnimi dodatki ali gensko modificirana.

Hranjenje je dejanje užitka in krepitve zdravja.­ 

Ne pozabite na uživanje zelja, brokolija in brstičnega ohrovta. Trikrat tedensko in ste na poti 60 % zmanjšanja verjetnosti za obolenje za rakom na debelem črevesju. S česnom pa odženete tveganje raka na želodcu za polovico. 
Ironija pa je, da gre obenem za zelo poceni živila. 

Pa dober tek!

PREBERITE TUDI: Super hrana za super zdravje – 1. del

PREBERITE TUDI: Super hrana za super zdravje – 2. del

­

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj