… pospešuje staranje in vodi v mnoge sodobne bolezni, temveč tudi poneumlja, torej znižuje našo inteligenco. Raziskovalci iz Avstralije so v obširni študiji preučili prehranjevalne navade najstnikov in ugotovili, da imajo tisti, ki zaužijejo največ sladkanih pijač, ocvrte in predelane hrane ter ostale nesnage, ki ima v zahodnem svetu zgrešen naziv 'hrana', najslabše rezultate.

V raziskavi so 14-letniki izpolnili anketo o svojih prehranjevalnih navadah, po 3 letih pa so morali izpolnjevati naloge, s pomočjo katerih so raziskovalci preverjali njihove kognitivne sposobnosti. Ugotovili so, da so imeli otroci, ki so zaužili največ sodobne prehrane (predelano meso, veliko sladkorja, enostavni hidrati, nezdrave maščobe …) veliko slabše psihomotorične sposobnosti, slabši reakcijski čas, težave s koncentracijo in vizualnim fokusom. Tisti, ki so jedli veliko klasične 'junk' hrane, so imeli poleg naštetega še težave pri učenju in pomnjenju (težave s spominom), medtem, ko je bilo stanje pri tistih, ki so jedli veliko zelenjave in sadja, veliko boljše rezultate.

Več mikrohranil pomeni bolj zdrave možgane

Sodobni predelani hani primanjkuje mikrohranil in elementov v sledovih, ki se nahajajo v sveži, nepredelani, ekološko pridelani hrani, kar vodi v pomanjkanje snovi, ki jih telo in možgani potrebujejo za optimalno delovanje. Zato je v sodobnem svetu tudi tako pogosto primanjkovanje vitaminov, mineralov in večkrat nenasičenih maščob, kar vodi v neštete sodobne 'bolezni' – ki pa se jih seveda 'zdravi' z zdravili namesto z osveščanjem in spremembo življenjskega sloga.

Sveža organsko pridelana sadje in zelenjava vsebujeta veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin, ki so vsi nujno potrebni za vsesplošno zdravje možganov in telesa ter dobro počutje. Seveda pa se izogibajte klasično pridelani zelenjavi in sadju, saj vsebujeta ogromno pesticidov, ki imajo uničujoč vpliv na zdravje vas in vaših potomcev.

Za zdrave otroke in njihove možgane je zdrava prehrana ključnega pomena

Za razliko od večine predhodnih raziskav, so v tej preučili splošno nezdravo prehrano, ne se zgolj osredotočili na posamezne jedi ali sestavine. Po mnenju raziskovalcev je ravno ta celostni pristop dokaz, kako neizmerno pomembna je kakovostna prehrana za razvoj otrokovih možganov, in kako uničujoč vpliv ima sodobna prehrana, ki jo uživa čedalje več otrok v zahodnem svetu, vpliva na njihov razvoj, zdravje, počutje, fizične in mentalne sposobnosti, ter vodi v neštete bolezni, ki bi jih lahko preprečili zgolj z zdravo prehrano.

"Čas odraščanja predstavlja kritično obdobje za razvoj možganov. Prehrana v tem obdobju igra ključno vlogo in je kritičnega pomena … vsa naša odkritja potrjujejo ta dejstva," so povedali raziskovalci.

Omega-3 maščobe nujno potrebne

Sodobni prehrani tudi primanjkuje omega-3 maščob, ki so ključne za zdrave in dobro delujoče možgane, in preveč omega-6 maščob. Razmerje bi naj bilo 1:1, a v zahodni dieti je celo do 1:25 za omega-6 maščobe! Kar se tiče omega-3 maščob, bi morali starši poskrbeti, da jih otroci prejemajo od nosečnosti dalje, nato preko materinega mleka (nosečnice bi morale uživati omega-3 maščobe) in kasneje preko prehrane in prehranskih dopolnil; omega-3 maščob, olja polenovke, konopljinega in krilovega olja ter chia semen – seveda poleg kakovostne, nepredelane, ekološko pridelane hrane. Omega-3 maščobe so namreč temeljna sestavina možganov in od njih je odvisna tako inteligenca kot tudi spomin in psihično stanje.

Skratka vsaka raziskava, ne glede na to, ali je opravljena na otrocih, najstnikih, odraslih ali starostnikih (in nenavsezadnje tudi živalih) vedno znova potrjuje rek: "SMO TO, KAR JEMO", zato poskrbimo, da naša telesa in telesa naših otrok ne bodo kante za sodobno prehransko nesnago, temveč naš največji zaklad, za katerega bomo poskrbeli s kakovostno prehrano, rednim gibanjem in zdravim življenjskim slogom na sploh.

2 KOMENTARJI

  1. Res je, da sta ekološko pridelana zelenjava in sadje osnova zdravega prehranjevanja, verjetno pa je v taki raziskavi prav omeniti, da na sposobnosti otrok predvsem vplivata življenjski slog in razgledanost staršev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj