Znanstveniki z univerze v Manchestru so želeli ugotoviti, ali imajo treningi z utežmi vpliv na bolj zdrave možgane. Opravili so raziskavo s podatki skoraj 500.000 ljudi in dobil zanimive rezultate.

PREBERITE TUDI: Magnezij nujno potreben za optimalno delovanje možganov

Ugotovili so, da so ljudje, ki imajo močen oprijem dlani (stisk rok) tudi bolj zmogljive možgane. Podatki več kot 475.000 ljudi, so namreč pokazali, da so tisti, ki imajo močnejše mišice v rokah, oz. v rokah več moči, tudi boljše možgane. Fizično močnejši ljudje so namreč imeli zelo dobre rezultate pri testih; boljši so bili v reševanju problemov; imeli so boljši spomin in hitrejše reakcijske čase. Poleg tega imajo močni ljudje v telesu manj vnetnih procesov (ki šibkejšim povzročajo nemalo težav), ter imajo boljše povezave v celicah, ki povezujejo dele možganov, ki nadzorujejo misli in odločitve.

Vodilni avtor raziskave, dr. Joseph Firth, častni raziskovalec na Univerzi v Manchestru in znanstveni sodelavec na Univerzi v Zahodnem Sydneyju, je dejal: “Vidimo lahko, da obstaja jasna povezava med mišično močjo in zdravjem možganov. Moramo pa še z dodatnimi raziskavami stestirati, ali lahko vplivamo na zdravje naših možganov z vajami s težo oz. z utežmi“, dodal pa je še: “Če upoštevamo več dejavnikov, kot so starost, spol, telesna teža in izobrazba, naša raziskava potrjuje, da imajo ljudje, ki so močnejši, boljše delovanje možganov.

Raziskava torej potrjuje, da ima redno gibanje dober vpliv na izboljšanje možganskega delovanja.

PREBERITE TUDI: Nosečniški možgani? O, ja, pa še kako obstajajo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj