Pred mnogo leti je bilo uveljavljeno prepričanje, da se geni dedujejo in to je to – smo, kakršni smo se rodili. Raziskave zadnjih desetletij pa kažejo nove in nove dokaze, da ima veliko večji vpliv okolje. Torej vzgoja in življenjske izkušnje, sploh v otroštvu.

V zadnji raziskavi so znanstveniki dokazali, da to, kakšno vzgojo oz. odnos ima mati, dejansko spremeni DNK potomcev. To je potrdilo izsledke preteklih raziskav, ki so prav tako pokazale, da okolje v otroštvu bistveno vpliva na razvoj možganov, s tem pa tudi značaja, osebnosti in morebitnih duševnih in drugih zdravstvenih težav.

PREBERITE TUDI: Mutacije genov zaradi nezdravega življenja očeta se dedujejo več generacij

Odnos matere do potomcev ima tako velik vpliv, da se lahko mobilizira DNK v njihovih možganih: tako imajo potomci skrbnih in ljubečih mater manj premikanja genov kot potomci slabših mater. Ti izkusijo več premikanja genov, kar vodi v spremembe. “Učili so nas, da so naši geni in DNK nekaj stabilnega in nespremenljivega, a v resnici je vse skupaj precej bolj dinamično,” je povedal Rusty Gage, profesor v laboratorijih Salk’s Laboratory of Genetics. “V naših celicah so geni, ki se lahko kopirajo in premikajo okoli, kar pomeni da na nek način spremenijo naš DNK.”

Raziskovalci so preverili DNK v hipokampusu miši, ki so imele ljubeče matere in tistih, ki so imele slabe matere. Hipokampus je odgovoren za čustva, spomin in nekatere nezavedne funkcije. Odkrili so jasno povezavo: miši skrbnih mater so imele manj kopij gena L1; medtem, ko so imele miši mater, ki so jih zanemarjale, veliko več kopij L1 in tudi več genetskih sprememb oz. raznolikosti v možganih.

PREBERITE TUDI: Starši, še zlasti očetje, imajo ključni vpliv na duševno zdravje otrok

Potomci zanemarjajočih mater so tako pod večjim stresom, kar povzroči kopiranje genov ter njihovo pogostejše in intenzivnejše premikanje. “Naše ugotovitve potrjujejo pretekle študije o tem, da zanemarjanje v otroštvu spremeni DNK.”

Otroštvo, sploh do približno 7. leta, je najbolj pomembno obdobje, saj je otrok takrat najbolj občutljiv za vse zunanje dražljaje in dogajanje. Zato je tako zelo pomembno, da ima kar se da ljubeče in pozorne starše in čim manj stresa, saj nasprotno vodi v psihične in fizične težave in bolezni v odrasli dobi.

PREBERITE TUDI: 7 posledic hčera neljubečih mater

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj