… se spoštujeta in imata tudi zdrav odnos do otrok (pozabite torej na permisivno ali avtoritarno vzgojo, saj oba ekstrema vodita v katastrofo), smo že pisali. To pa vključuje tudi zdrav odnos do sebe in dobro mentalno zdravje, kar je potrdila tudi nedavna raziskava. Med drugim otroci v zdravi družini dobijo zdrave prehranjevalne, higienske in druge navade, ki preprečujejo debelost in bolezni.

Raziskave so dale nedvoumne podatke, da se otroci in mladi odrasli, ki so odrasli v zdravih in stabilnih družinah s kakovostnimi odnosi med staršema in starši in otroci, pogosteje prehranjujejo zdravo in ne prekomerno; se pogosteje redno športno udejstvujejo; imajo kakovostnejši spanec in so redkeje debeli. Celo tako močan vpliv imajo razmere v družini na otroke, da so lahko po odnosu oče-sin zelo natančno predvideli, ali bo sin postal predebel se boril z ohranjanjem zdrave telesne teže in prehrano.

PREBERITE TUDI: Vpliv vloge mame in očeta na razvoj otroka

“Večina raziskav, ki je preučevala starševski vpliv, se je osredotočila predvsem na vpliv mater ali obeh staršev. Ta raziskava pa je preučila pomen in vpliv, ki ga ima na otroke oče. Naš cilj je tudi razviti strategije, ki bi očetom pomagale, da bi ustrezno sodelovali pri vzgoji in usmerjanju otrok, da bodo razvili zdrave navade,” je povedala prof. Jess Haines, avtorica študije.

Dobro funkcionirajoče družine (torej dober odnos med staršema in ustrezna vzgoja) so tako povezane z veliko manj možnostmi za nastanek motenj hranjenja, debelosti, pomanjkanja samozavesti, bolj zdravim prehranjevanjem in več telesne aktivnosti. Pri moških je imel še posebej močan vpliv oče – večji, kot ga imajo matere na hčerke.

PREBERITE TUDI: Očetje imajo na deklice večji vpliv kot mame?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj