… povzročil očetov nezdrav življenjski slog, se lahko podeduje v več naslednjih generacij, čeprav je do mutacij prišlo še pred spočetjem. Še več – ugotovitve raziskave so pokazale, da so mutacije genov prisotne v vseh celicah otrok, tudi v njihovih lastnih zarodnih celicah. To pomeni, da očetov življenjski slog močno vpliva na DNK več naslednjih generacij in ne le neposrednih potomcev.


Falko Updarp/zefa/Corbis

Eden izmed sodelujočih raziskovalcev z Department of Toxicology and the School for Nutrition, Toxicology and Metabolism z univerze Maastricht na Nizozemskem, ki so sodelovali v raziskavi, je povedal: "Gre za pilotsko študijo in upamo, da bodo naše ugotovitve podprle začetek novih, še natančnejših študij, ki raziskujejo vlogo dnevnega izpostavljanja mutacijam zarodnih celic, ki se prenašajo na potomce."

V raziskavi so preučevali dve skupini družin; prva je imela zelo nizke dohodke, druga pa zelo visoke, pri čemer so ta kriterij vzeli kot odločitve glede življenjskega sloga, ki jih sprejemajo starši. Tako so bili npr. očetje iz družin z nižjimi dohodki pogosteje kadilci kot bogatejši očetje. Raziskovalci so preverili mutacije DNK pri vseh otrocih in ugotovili, da so bile veliko pogostejše v skupini z nižjimi dohodki. To pomeni, da način življenja staršev vpliva na zdravje otrok že veliko časa pred spočetjem.

Raziskovalci so še povedali, da je preventivna nega kar se tiče mater že dolgo časa uveljavljena kot kritična za zdravje in dobro otrok – zdaj pa so neizpodbitno potrdili, da imajo izjemen vpliv tudi očetje in njihov način življenja že pred spočetjem.
Raziskava je bila objavljena ta mesec v reviji FASEB Journal.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj