Raziskave so pokazale, da posameznik oceni sogovornika v prvih petih sekundah in si ustvari mnenje na podlagi njegovega videza. Pri prvem vtisu videz zajema kar 55 odstotni delež, z 38 odstotki mu sledi nastop, presenetljivo nizkih sedem odstotkov pa pripada vsebini.

Po raziskavi sodeč ni presenetljivo, da so atraktivni ljudje uspešnejši. Da je obleka tudi v poslovnem svetu pomembna, ne pa najbolj pomembna, sta nam potrdila tudi naša sogovornika: modna kreatorka Urša Drofenik, ki ima Delavnico Mode UD v Ljubljani, in predsednik uprave Zavarovalnice Maribor Drago Cotar.

Urša Drofenik, Delavnica mode UD Drago Cotar, predsednik uprave, Zavarovalnica Maribor
Urša Drofenik, Delavnica mode UD

Drago Cotar, predsednik uprave
Zavarovalnica Maribor

Prvi vtis je zelo pomemben

Treba se je zavedati, kaj počnete, kakšen vtis morate oziroma želite narediti, če delate z ljudmi. Modna kreatorka Urša Drofenik, ki ima Delavnico Mode UD v Ljubljani, je povedala, da je prvi vtis zelo pomemben, saj obleka deluje zelo psihološko. “Ko človek pogleda nekoga prvič, si – hočeš, nočeš – ustvari prvo mnenje. Zato je najbolje, da dobite čim več ‘plusov’ že na začetku. Ravno zato se je treba urediti primerno poslu oziroma funkciji. Obleka lahko veliko pove o človeku. Pri tem seveda ne smemo pozabiti, da je lahko prvi vtis napačen. Sicer ni pravično, da se sodi po zunanjem videzu, vendar je obleka dobro orožje, saj si z urejenostjo marsikje lahko pridobite prednost. Zato je super, če nas urejena obleka ozavesti, saj si lahko poleg prednost pridobimo tudi samozavest, kar je v poslu poleg znanja in sposobnosti zelo pomembno.”

Obstajajo izjeme, sicer pa je pomembna celota

Seveda obstajajo izjeme. “So tudi poslovno uspešni ljudje, ki ne dajo kaj prida na obleko oziroma nimajo občutka za oblačenje,” pravi Urša Drofenik. Pri out-fitu, kot radi rečemo, po mnenju Urše Drofenik ne smemo pozabiti, da je obleka samo začetek. “Pri urejenosti so pomembni še frizura, make up, dodatki, čevlji, nogavice, manikura pa še bi lahko naštevali. Celota je tista, ki da človeku plus ali minus. Težko boste naredili dober vtis z lepo obleko, če boste nosili ponošene stare čevlje, če bodo vaši lasje mastni, če ne boste oblekli srajce …”

Poslovna obleka za moške

Modna kreatorka Urša Drofenik moškim v poslovnem svetu vedno svetuje srajco z dolgimi rokavi in visoke nogavice. Moška obleka naj bo temna; temno modra, temno siva, črna … Ni pomembna samo barva, zelo pomembni so tudi materiali – biti morajo kakovostni in taki, ki se ne mečkajo. Pri izbiri srajce in kravate naj moški pazijo, da so barve bolj umirjene in elegantne.

Poslovna obleka naredi človeka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj