Se vam dogaja, da bi popoldan – sploh po kosilu – najraje malce podremali, ker vas prevzame takšna utrujenost? In se zato sprašujete, kaj je ‘narobe’ z vami? V kolikor ta utrujenost ni posledica nezdravega, visoko ogljikovo-hidratnega kosila, pa kakršnem ne povsem normalno, da dobesedno ‘pademo dol’, potem naj vas potolažimo: vse je v redu z vami.

Človekovo telo je namreč narejeno tako, da nam zgodaj popoldan pade energija, zato strokovnjaki celo priporočajo, da si privoščimo polurni dremež, če je to le mogoče. To močno izboljša naše počutje, postanemo ponovno čili, spočiti, bolj se lahko koncentriramo in smo produktivnejši.

PREBERITE TUDI: Spanje za vikend ne odtehta pomanjkanja spanja čez teden

(Kratek) popoldanski dremež nima negativnega vpliva na nočno spanje

Prav tako je zmotno prepričanje mnogih, da po popoldanskem dremežu zvečer oz. ponoči ne bomo mogli spati. To ne drži oz. velja le za dolge popoldanske spance, ki trajajo dve uri ali celo dlje. Polurni dremež pa nima vpliva na nočno spanje.

Če želimo od popoldanskega dremeža – in spanja nasploh – odnesti kar največ, je dobro, da se držimo kar se da točnega urnika: torej da gremo dremat (in zvečer spat) ob isti uri in se zbudimo in vstanemo ob isti. Budilke niso najboljša rešitev, saj pomenijo grobo, nasilno bujenje, zato je idealno, da si uredimo ciklus spanja, da se samodejno vedno zbujamo ob istem času.

Zdrav in stabilen cirkadijski ritem vpliva na naše hormonsko ravnovesje, telesno temperaturo, metabolizem in imunski sistem ter hkrati omogoča bolj kakovosten spanec.

Ljudje smo si po nivojih energije sicer različni, vendar načeloma se pri večini potreba po dremežu pojavi med 13. in 15. uro. Pomembno je, da ne gremo dremati prepozno, da to ne vpliva na nočno spanje (četudi gre le za pol ure – če bom spali npr. ob 18h, to utegne vplivati na nočni spanec). Idealen čas bi bil torej po kosilu oz. malici.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanca takole vpliva na vaše telo

Učinkovita regeneracija in boljši koncentracija in produktivnost

Popoldanski dremež je namenjen hitri in učinkoviti regeneraciji našega telesa, po njem se počutimo sproščeni in polni nove energije. Če boste s popoldanskim dremežem začeli na novo, se zavedajte, da lahko traja do nekje 4 tedne, da se telo navadi na nov ritem, preden bo delovalo optimalno.

Študija, ki so jo opravili v NASI na vojaških pilotih, je pokazala, da 40-minutni dremež tekom dneva izboljša njihovo delovanje za 34 odstotke, koncentracijo pa kar za 100 odstotkov. Tisti, ki so popoldan dremali, so delali tudi manj napak in imeli manj nesreč. Ko smo naspani, smo tudi manj reaktivni in bolj čustveno stabilni, racionalni in mirnejši.

Dremež tekom dneva pomaga tudi pri preprečevanju izgorelosti, še zlasti, če gremo čez stresno oz. zelo naporno, zahtevno obdobje. Da se upočasnimo in umirimo in da telo dobi malce oddiha, v katerem se lahko regenerira. Utegne pa biti v stresnih obdobjih dremež (in spanje nasploh) težava, saj takšna obdobja praviloma spremljajo težave s spanjem.

PREBERITE TUDI: Spanje je izjemnega pomena za zdravje

Poslušajte svoje telo

Seveda pa je prav tudi, da poslušate sebe in svoje telo. Če ne čutite nikakršne potrebe po popoldanskem dremežu in ne začutite popoldanske utrujenosti, potem ni potrebe, da se silite. Lahko pa samo poskusite in boste morda pozitivno presenečeni nad izboljšano koncentracijo in produktivnostjo.

Skratka, ko vas bo naslednjič kdo poskušal prepričati, da je popoldanski dremež samo za dojenčke in ‘slabiče’ ali da negativno vpliva na naše delovanje ali spanje, se mu le nasmehnite in poskrbite zase, kot je najboljše za vas.

PREBERITE TUDI: Takole vam nereden urnik spanja uniči zdravje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj