… na naše telo. Ko spimo, se naše telo namreč regenerira, saj se v njem dogajajo določeni procesi, zaradi katerih podnevi lahko dobro delujemo. Pomanjkanje spanca zato marsikaj poruši.

PREBERITE TUDI: 5 navad, ki uničujejo vaš spanec

Nedavna raziskava, v kateri so analizirali podatke več kot 25.000 odraslih iz Kitajske in Združenih držav, je pokazala, da so ljudje, ki so spali le šest ur na noč, imeli bolj koncentriran urin in 16 do 59 odstotkov večjo verjetnost dehidracije v primerjavi s tistimi, ki so spali osem ali več ur spanja.

Vazopresin uravnava tekočine

Kaj je torej razlog za to? Strokovnjaki menijo, da ima vse opraviti s hormonom, imenovanim vazopresin, ki se v telesu sprosti ponoči, kasneje v ciklu spanja. Vazopresin, tudi antidiuretični hormon pomaga uravnavati telesno tekočino. Pravzaprav lahko dejansko potegne vodo iz telesa iz našega urina nazaj, da ne bi izgubili preveč vode med spanjem. Če ne spimo dovolj, vazopresin ne more dobro opraviti svojega dela in naše stopnje hidracije trpijo. Raziskovalci v študiji prav tako sumijo, da so lahko drugi negativni stranski učinki nezadostnega spanca delno posledica prav te dehidracije. Če boste premalo spali, si torej zagotovite vsaj dovolj vode.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov za boljši spanec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj