… se družijo ali živijo skupaj s kadilci, škodujejo svojemu spominu. Ugotovitve so bile objavljene v spletni izdaji časopisa Addiction. Gre za prvo študijo, ki je preučevala odnos med nekadilci, izpostavljenimi cigaretnemu dimu in njihovimi vsakodnevnimi težavami s spominom.

pasivno_kajenje

articles.timesofindia.indiatimes.com

Dr. Tom Heffernan in Dr. Terence O’Neil iz oddelka raziskovalne skupine za droge in alkohol sta primerjala skupino kadilcev z dvema skupinama nekadilcev: s tistimi, ki so redno izpostavljeni pasivnemu kajenju, in s tistimi, ki pasivnemu kajenju niso izpostavljeni. Skupina tistih, ki so izpostavljeni, je zajemala pasivne kadilce, ki živijo ali preživijo čas s kadilci v povprečju 25 ur na teden in v povprečnem časovnem obdobju štirih let in pol. Na treh skupinah so testirali, kakšen je njihov spomin, ki je zasnovan na času (časovna aktivnost) in pa na dogodkih (spomin za prihajajoče dogodke in aktivnosti).

Raziskovalca za ugotovila, da so nekadilci, izpostavljeni pasivnemu kajenju, na spominskem testu v primerjavi z nekadilci, ki pasivnemu kajenju niso izpostavljeni, pozabili kar 20% zahtevanega. Kadilci pa v primerjavi z nekadilci, ki niso izpostavljeni cigaretnemu dimu, pozabijo 30% več informacij kot popolnoma izolirani nekadilci. Po poročanju Dr. Heffernana iz Svetovne zdravstvene organizacije lahko pasivno kajenje za ljudi, ki nikoli niso kadili in so cigaretnemu dimu izpostavljeni, predstavlja resne posledice za njihovo zdravje.

“Naše ugotovitve kažejo, da je primanjkljaj v spominu, do katerega privede pasivno kajenje, povezan z vsakodnevnimi miselnimi sposobnostmi. Upamo, da bo naše delo spodbudilo nadaljnje raziskave na tem področju, ki bi omogočale boljše razumevanje povezav med izpostavljanjem pasivnemu kajenju, zdravstvenimi težavami in vsakodnevno miselno sposobnostjo.”

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj