… je sodelovalo 22 zdravih oseb s povišanim LDL holesterolom, ki so upoštevali tri različne diete (brez orehov, z nekaj orehi in večjo količino orehov), vsako za obdobje šestih tednov.

Vsaki dieti je sledil enotedenski premor, raziskovalci pa so v laboratoriju testirali odziv na dve stresni situaciji – 3 minutni govor in potopitev ene noge v ledeno hladno vodo. Medtem so prostovoljcem merili krvni tlak.

Ugotovili so, da so orehi in orehovo olje znižali tako krvni tlak v mirovanju kot ob stresnih situacijah, še posebej pa se je znižal diastolični tlak. Ko so dieti dodali še laneno olje, se krvni tlak ni bistveno znižal, se pa je izboljšala razširitev arterij, kar bi tudi lahko pripomoglo k manjšemu tveganju za srčne bolezni.

Orehi so bogat vir vlaknin, antioksidantov in nenasičenih maščobnih kislih, posebno omega-3 maščobnih kislin, in vse te sestavine bi lahko pripomogle h koristnim učinkom na krvni tlak. Ta raziskava tako kaže, da lahko sprememba v prehrani občutno izboljša odziv našega telesa na stres.

PREBERITE TUDI: Uživanje orehov vpliva na telesno težo, krvni tlak in holesterol

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj