Deli

Raziskava, ki so jo vodili raziskovalci z Univerze v Kaliforniji, (La Jolla), so preučevali, kako lahko dodajanje orehov k prehrani vpliva na težo, dejavnike tveganja za kardiovaskularne bolezni in sitost.

PREBERITE TUDI: Orehi in orehovo olje proti stresu

Za raziskavo je raziskovalna skupina naključno izbrala 100 ne-diabetičnih izmed 647 moških in žensk s prekomerno telesno težo. Udeleženci so bili stari 21 let in več, in so imeli indeks telesne mase (ITM) med 27 in 40 ter niso imeli alergije na oreščke. Udeležence so naključno razdelili v dve skupini. Ena skupina je imela običajno dieto z nižjo energijsko vrednostjo in druga dieto, bogato z orehi (15% energije).

Ekipa je nato ocenila udeležence v tretjem mesecu diete in šestem mesecu diete. Udeležence so prosili, da ocenijo svojo lakoto, sitost in možnost nadaljevanja diete. Zbrani so bili tudi podatki, kot so meritve telesa, krvni tlak, telesna aktivnost, lipidi, tokoferoli in maščobne kisline.

Ugotovitve so pokazale, da sta obe skupini izgubili telesno težo in obseg pasu, vendar je bila pri tem uspešnejša skupina, ki je imela dieto, obogateno z orehi. Poleg tega je bila ta skupina bolj pripravljena, da je lažje z dieto preživela dlje časa.

PREBERITE TUDI: Orehi so najbolj zdravi oreščki

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here