Poskusi z novo obliko zdravljenja raka so pokazali osupljive rezultate na miših, vključno s popolnim uničenjem raka na jajčnikih in debelem črevesu v napredovalem stadiju pri živalih v šestih dneh po zdravljenju.

Gre za interlevkin-2 (IL2), naravno snov, ki pritegne bele krvničke, da pomagajo v boju proti raku. Terapija je sestavljena iz mikroskopskih kroglic “tovarne zdravil”, ki se vsadijo v telo in bolniku neprekinjeno dajejo visok odmerek IL2. “Damo ga samo enkrat, vendar tovarne zdravil vsak dan pripravijo odmerek tam, kjer je potreben, dokler rak ni odpravljen,” pravi bioinženir Omid Veiseh z univerze Rice v Teksasu.

“Ko smo določili pravilen odmerek – koliko ‘tovarn’ potrebujemo – smo lahko izkoreninili tumorje pri 100 odstotkih živali z rakom na jajčnikih in pri sedmih od osmih živali z rakom debelega črevesa in danke,” je nadaljeval.

Interlevkin-2 je član družine proteinov citokinov, ki so odgovorni za aktiviranje imunskega sistema. Čeprav se citokini že uporabljajo pri zdravljenju raka, na primer pri zdravljenju melanoma in ledvičnega karcinoma, pa je izziv za znanstvenike doseči, da se citokini učinkovito borijo proti tumorjem in hkrati preprečijo nevarno visoke ravni vnetnih procesov drugje v telesu, kar lahko povzroči hude stranske učinke.

V tej raziskavi so kroglice vsadili v potrebušnico, ki je vreči podobna membrana, ki obdaja črevesje, jajčnike in druge trebušne organe. Določena zdravila je mogoče usmeriti v raka, ne da bi zaradi tega pretirano obremenili telo.

Ogromni odmerki interlevkina-2, ki jih zagotavljajo te tovarne zdravil, bi bili z intravenoznim kapanjem nevarni, tu pa delujejo, ker so usmerjeni le na tumor. Testi kažejo, da je koncentracija beljakovin drugod po telesu približno 30-krat nižja kot v okolici tumorja.

Vsaka kroglica vsebuje hidrogelno zunanjo celico, ki ščiti celice, ki proizvajajo citokine, pred napadom. Imunski sistem te kroglice prepozna kot tuje predmete, vendar ne kot nujno nevarnost, kar jim omogoča delovanje. Nato jih je mogoče programirati, da se izklopijo.

“Ugotovili smo, da so reakcije na tuje telo v 30 dneh varno in zanesljivo izklopile pretok citokina iz kapsul,” pravi Veiseh. “Pokazali smo tudi, da lahko varno uvedemo drugi potek zdravljenja, če bi bilo to potrebno v kliniki.”

“Kroglice tovarne zdravil bi lahko uporabili za zdravljenje malignih obolenj tudi drugje v telesu, če bi bila na voljo obloga za njihovo namestitev, poleg tega pa bi jih bilo mogoče prilagoditi za prenašanje drugih zdravil,” so povedali raziskovalci. To je vsestranski in iznajdljiv sistem.

“V tej študiji smo dokazali, da ‘tovarne zdravil’ omogočajo regulirano lokalno dajanje interlevkina-2 in izkoreninjenje tumorjev na več mišjih modelih, kar je zelo obetavno,” pravi Amir Jazaeri, profesor ginekološke onkologije in reproduktivne medicine na Univerzi v Teksasu. “To je močna utemeljitev za klinično testiranje.”

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj