Limone so sadež, ki ga večina uporablja za dodajanje čaju in pripravo osvežujoče limonade, limonina lupinica pa je izvrstna aroma, ki se jo dodaja mnogim jedem in nekaterim koktajlom. Mnogi limonin sok pijejo zjutraj za začetek dneva, saj deluje razstrupljevalno. Le malo pa jih pozna naslednji dve dejstvi:

1. da limonina lupinica vsebuje veliko več zdravilnih snovi kot limonin sok – vsebuje kar 5-krat do 10-krat več vitaminov kot sok;
2. da so koristi še večje, če limone zmrznemo.

Raziskava je pokazala, da limonina lupina deluje proti rakavim obolenjem, med drugim raku dojk, prostate. Bila naj bi celo tako učinkovita, da je 10.000-krat močnejša od kemoterapije – seveda brez strašljivih stranskih učinkov.

Zamrznjeni limonini olupki vsebujejo močne snovi, ki okrepijo imunski sistem, normalizirajo holesterol in preprečujejo razvoj raka. Med drugim vsebujejo vitamine A, B6, C in E, ter minerale železo, cink in kalij. Najbolj učinkovite pa so sestavine kot so flavonoidi polimetoksiflavoni in limonoidi, ki krepijo celice in se bojujejo proti prostim radikalom, vsebuje pa tudi glikozide in limonen. Raziskave so pokazale, da delujejo proti tumorjem, diabetesu, uravnavajo krvni sladkor in krvni tlak ter tudi pospešujejo hujšanje.

PREBERITE TUDI: 16 razlogov, zakaj bi morali zjutraj piti limonin sok

Limonina lupina med drugim tudi:

  1. Pomaga čistiti ledvice in jetra.
  2. Preprečuje simptome astme.
  3. Izboljšuje imunski sistem.
  4. Preprečuje in blaži stres in depresijo.
  5. Zmanjšuje nevarnost za možgansko kap.
  6. Ima izjemno močno protivnetno delovanje.
  7. Kontrolira krvni tlak.
  8. Preprečuje rast rakavih celic.
  9. Odpravlja obstoječe rakave celice.

Kako pripraviti zamrznjene limone?

Da se izognete strupenim pesticidom, obvezno kupite limone ekološke pridelave. Vseeno jih temeljito operite, najbolje s sodo bikarbono ali jabolčnim kisom. Sperite jih pod tekočo vodo in jih preko noči dajte v zamrzovalnik.

Kako jih uporabiti?

Še zamrznjene naribajte v steklen kozarec ter jih shranjujte v zamrzovalniku ter jih uporabljajte po potrebi.
Idealne so za posipanje po solatah, juhah, sladicah, v smoothieje in sokove in celo doma narejene omake.

PREBERITE TUDI: Čemaž, izjemno naravno zdravilo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj