Mnogi v svoji prehrani uporabljamo česen, ki je znan po svojih zdravilnih učinkih, mnogo manj pa je znan čemaž (latinsko Allium ursinum, uvršča se med trajnice), ki naj bi imel teh zdravilnih lastnosti še več. Me drugim izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, deluje antiseptično, niža vročino, deluje očiščevalno na celotno telo, znižuje krvni pritisk in še kaj bi se lahko našlo.
Celo medvedi naj bi ga iskali in uživali po zimskem spanju ravno zaradi očiščevalnih lastnosti, zato se mu reče tudi  ‘medvedji česen’. Poznamo ga tudi pod imeni divji česen, gozdni česen, kačji lek in štrkavec.
Čemaž v času cvetenja
­Čemaž v času cvetenja

Kje ga najdemo

Raste po vsej Evropi najdemo pa ga celo v zahodni Aziji. Najpogosteje ga je možno opaziti v hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih pa tudi na negozdnih površinah (biti pa mora vsaj delno senčno in vlažno področje). V Sloveniji najdemo čemaž skorajda povsod, v vseh regijah.

Raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja v tako imenovanih gostih preprogah. Je rastlina, ki raste samoniklo.

PREBERITE TUDI: Zato nikar ne zavrzite skaljenega česna

Opis

Rastlina zraste do 30 cm visoko. Ima podolgovate zelene liste in bele cvetove. Mladi listi so svetle barve in svežega izgleda, medtem ko so stari temnejši in bolj zašiljeni. Čebulica je bele barve.

Pri nabiranju moramo biti pozorni, saj je čemaž na videz podoben dvema zelo strupenima rastlinama: podlesku in šmarnici. Pri šmarnici je drugačno predvsem cvetje, podlesek pa raste bolj navpično in je nekako bolj tog. Vsekakor pa imamo najmanj možnosti, da se zmotimo, če se ravnamo po vonju, saj ima čemaž zelo izrazit vonj po česnu.

Čemaž v prehrani

Čemaž ima sicer ogromno zdravilnih lastnosti, vendar ga ni priporočljivo uživati v prevelikih količinah temveč zmerno, saj lahko razdraži prebavila, vpliva pa tudi na presnovo. Lahko ga uporabljamo kot nadomestilo za česen (npr. v špinači, raznih omakah in podobno).

 

Namaz iz čemaža
Namaz iz čemaža

­
­Užitna je cela rastlina; listi, čebulica, plodovi in cvetovi. Najbolje je uživati sveži čemaž, saj tako ohranimo njegove zdravilne lastnosti. Kot takega ga lahko dodajamo tako kuhanim kot tudi svežim jedem. Dodamo ga lahko tudi v različne namaze iz kisle smetane, skute, tofuja, sveže liste dodamo solati … Uporabimo pa ga lahko tudi kot začimbo – možnosti je ogromno.

Čemaž je znan po svojih razstrupljevalnih lastnostih. Čisti črevesje in vpliva na presnovo. Znan je tudi po tem, da mobilizira strupe, še zlasti pa je učinkovit pri zastrupitvah s težkimi kovinami.

PREBERITE TUDI: Enodnevno čiščenje jeter po metodi dr. Hulde Clark

Npr. pri amalgamskih zalivkah pride do sproščanja živega srebra v telo in kri. Amalgam je snov, sestavljena iz živega srebra in ‘kovinskega prahu’, ki ga sestavljajo različne kovine (baker, kositer, cink, srebro). Amalgam se lahko oblikuje, saj je izjemno raztegljiv, vendar pa se po določenem času strdi. Ker amalgam ni zlitina kot srebro ali zlato, živo srebro iz njega prosto izhlapeva (je namreč porozna snov) v pljuča, nekaj pa ga lahko tudi pogoltnemo in to se potem absorbira v kri, živčevje in druga tkiva. Na enak način lahko pride do živcev naravnost preko zoba in zobnega živca.
Največ se ga sprosti ob vstavljanju in še nekaj časa po tem ter ko zalivke menjamo (danes navadno menjajo amalgamske zalivke za druge materiale). V vmesnem času je sproščanje živega srebra skoraj neznatno, pa vendar se tekom let kumulira, nabira v našem telesu. Z razstrupljanjem s pomočjo čemaža je najbolje začeti ko odstranimo vse amalgamske zalivke. Čemaž izloča predvsem živo srebro, ki se je nabralo v samem tkivu (mišicah, živčevju, sluznicah in drugih tkivih).
Čemaževa omaka
Čemaževa omaka

Vendar pa je potrebno opozoriti, da se ga ravno zaradi njegovih intenzivnih razstrupljevalnih lastnosti ne uživa v prevelikih količinah, saj naše telo ni sposobno izločiti preveč strupov naenkrat, v drugem primeru pa lahko razdraži želodec in pretirano vpliva na presnovo.

PREBERITE TUDI: Hrana proti raku

Zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti je učinkovit pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti. Pravzaprav bi lahko rekli, da čemaž čisti kar celo telo in na različne načine izloča škodljive snovi iz telesa. Ne čisti samo krvi in prebavil temveč tudi ledvice. Zanemarljivo ni niti to, da posredno pomaga tudi očistiti kožo zato pomaga pri odpravljanju izpuščajev in podobno. Pri tem si lahko pomagamo tudi z sveže iztisnjenim sokom, ki ga pomešamo npr. z olivnim oljem in tako dobimo učinkovito mazilo, ki ga nanesemo neposredno na izpuščaje.

Čemažev sok, vino, tinktura

V večini literature so postopki naslednji:

  • Sok iz čemaža pripravimo tako, da dve pesti listov čemaža zmešamo v mešalniku skupaj z enim decilitrom vode. Sok nato precedimo in shranimo v hladilniku. Uživamo po dve žlici soka trikrat dnevno. Enak postopek priprave uporabimo tudi poleti, le da namesto listov uporabimo čebulice.
  • Vino se pripravi tako, da se čemaž enostavno skuha v vinu in doda med.
  • Tinktura se pripravi iz petih gramov sesekljanih listov na deciliter 70 % alkohola. To je potrebno namakati približno 3 tedne. Jemlje se približno 15 kapljic dnevno z vodo, sokom ali čajem.

PREBERITE TUDI: Regrat krepi zdravje (ko boste prebrali, kako zdravilno deluje, ga boste imeli še rajši)

6 KOMENTARJI

  1. Čemaž je super! Za razliko od česna mi je njegov okus celo všeč, odkrila pa sem ga po naključju, ko sem neko soboto nakupovala na ekološki tržnici. Problem je le v tem, da me je tako navdušil, da sem ga nekega dne pojedla čisto preveč in mi je bilo potem grozno slabo – najbrž je šlo preveč strupov iz telesa, pa je nastal šok, hehe. 🙂

  2. Jaz ga obožujem, ga moja mama že leta sama nabira in iz njega dela razne namaze. Je pa najbolje, da človek to je, ko je sam, ker ne odganja samo vampirjev ampak tudi vse ljudi… 🙂

  3. Tudi jaz obožujem čemaž =) Prav te dni se \”slatkam\” z namazom: svež čema + orehi + hladno stiskano domače olivno olje na polnozrnatem kruhku… Mmm. In tudi na solati ga imam veliko raje kot česen, katerega moj želodec sovraži! 🙂 Nisem pa vedela, da je tako zelo zdravilen, tako da HVALA avtorici članka 🙂

  4. Jaz svežega razrežem na manjše kose, dodam domače olivno olje in malo soli ter vse skupaj dam v kozarec in v hladilnik. Tako ga skupaj z domačim pirinim kruhom jem za zajtrk skupaj s skuto.Na začetku ga nisem marala, sedaj ga obožujem! Je pa res treba biti previden pri nabiranju, da se ne zameša s šmarnico, ker če se jo poje malo več, ti lahko jetra tudi odpovejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj