… nakupovanju izbiramo najlepše primerke, čeprav so raziskave pokazale, da so manj lepi bolj zdravi; prav tako mnogi kar takoj zavržejo sadje in zelenjavo, ki ni več očesu popolnoma brezhibna. A tudi to je velika napaka, saj je pogosto še bolj zdrava. Vsekakor to velja za česen, ki je že začel kaliti.

Strokovnjaki so namreč odkrili, da je česen, ki je že začel kaliti (saj veste, tisti zeleni kalčki, ki se pričnejo kazati po določenem času) še veliko bolj zdrav kot svež. Vsebuje namreč več antioksidantov kot sveži in je tudi veliko bolj zdrav za srce, ožilje in ostalo telo. Vsebuje kar 5-krat več antioksidantov kot lep, mlad česen, in ima tudi  drugačne metabolite. Ekstrakt iz takšnega česna je ščitil celice pred več vrstami poškodb. To, da pustimo česen stati dovolj časa, da začne kaliti, je torej idealen način, da ga naredimo še bolj zdravega in imamo od njega še več koristi.

Česen ljudje uporabljajo v zdravilne, medicinske namene že tisočletja. Med drugim na naraven način znižuje holesterol in trigliceride v krvi; znižuje krvni tlak; zmanjšuje nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja; izboljšuje imunski sistem in preprečuje nastanek rakavih obolenj. Zdaj torej vemo, da je star česen še bolj zdrav kot svež, v kolikor pa okusa česna ne prenesete, lahko njegove koristne učinke uživate v obliki prehranskega dopolnila.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj