Glavni razlog za visoko smrtnost obolelih z rakom je zaradi nenormalnega obnašanja določenih poškodovanih (poškodbe DNK) celic, zaradi česar nastanejo tumorji in metastaze. Rakava obolenja so v veliko primerih posledica življenjskega sloga in okolja, v katerem živimo, zato je pomembno, da se zavedamo, da lahko sami veliko naredimo za to, da nevarnost za nastanek raka zmanjšamo ali celo odpravimo. Veliko tega pa lahko dosežemo tudi s pravilno izbiro hrane.
 
Eden temeljnih razlogov za nastanek in rast rakavih tumorjev (in večine drugih bolezni sodobnega časa) je poškodbe prostih radikalov (oksidativni stres) in posledično prisotnost vnetnih procesov v telesu in raziskave kažejo, da je najmanj 75 odstotkov rakavih obolenj posledica nezdravega načina življenja. Kar je pravzaprav dobra novica, saj to pomeni, da sami lahko vplivamo na to, da rakava obolenja preprečimo oz. močno zmanjšamo možnost za njihov nastanek.
 

PREBERITE TUDI: Poskrbimo za lepoto od znotraj

 

Kaj pomeni zdrav življenjski slog?

Zdrav način življenja na kratko pomeni predvsem naslednje: da jemo zdravo hrano; da jemo raje manj kot več (obrokov in količinsko); da se redno gibamo; da se izogibamo stresu oz. se naučimo ga obvladovati; da poskrbimo za dovolj spanca; ter da uživamo prehranska dopolnila s protivnetnim in protirakavim delovanjem.
 
Hrana, ki zavira raka, deluje antioksidativno in protivnetno, torej vsebuje naravne antioksidante in protivnetne snovi. To pomeni, da več take hrane boste zaužili, bolj boste zmanjšali nevarnost za nastanek rakavih obolenj in drugih bolezni sodobnega časa. Raziskave so pokazale, da so v tem pogledu najbolj zaščiteni tisti, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, ki temelji na sveži zelenjavi, ribah, olivnem olju in vlakninah.
 
Ali zaužijete dovolj živil proti raku vsak dan? Ne veste, katera so to? Če ne, vam jih predstavljamo, na vas pa je, da jih vključite v vsakodnevno prehrano.
 
 

1. Zeleno-listnata zelenjava


allwomenstalk.com​

Zeleno-listnata zelenjava je temelj vsake zdrave prehrane in diete, saj je bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, encimi in vlakninami, hkrati pa ne vsebuje (nezdravih) maščob in ima zelo malo kalorij. Seveda je zelo pomembno, da je ekološko pridelana, sicer lahko vsebuje veliko pesticidov, ki so hudi strupi in nekateri lahko tudi povzročajo raka.
 
Naj bodo na vaših krožnikih vsak dan špinača, brokoli, ohrovt, vse vrste sezonske lokalne solate ipd., ki so polni zdravju koristnih snovi. Poleg zgoraj naštetih zeleno-listnata zelenjava vsebuje tudi glukozinolate; snovi, ki delujejo protibakterijsko in protivirusno in druge (indoli, tiocianati in izotiocianati), ki na rakave celice delujejo tako, da jih reprogramirajo, da začnejo odmirati.
 
POMEMBNO: zelenjave ne kuhajte temveč skušajte v čim večji meri zaužiti svežo in surovo. Kuhanje v večji meri uniči snovi, ki delujejo protivnetno, antioskidativno in protirakavo. Uživajte jih v obliki smoothiejev in solat.
 

2. Križnice


eatright.org

Med križnice sodijo ohrovt, cvetača, brokoli, zelje, brstični ohrovt. To je zelenjava, ki prav slovi po svojem protirakavem delovanju, poleg tega pa vsebuje velike količine vitamina C in glutationa, ki je antioksidant – kralj, saj ima izjemno zaščitno delovanje pred prostimi radikali. So tudi polne fitokemikalij izotiocianatov, ki imajo močno protirakavo delovanje; sulforafan in indole, ki sta prav tako da neverjetna antioksidanta, ki spodbujata razstrupljevalne encime, ki ščitijo strukturo DNK pred poškodbami.
 
Zato poskrbite, da bodo vaši obroki temeljili na zelenjavi, poleg zeleno-listnate tudi križnice. Križnice lahko uživate sveže v solati ali smoothiejih; jih malce podušite in jih imate za prilogo ali samostojno; naredite juho ali pito.
 
Poleg zeleno-listnate zelenjave in križnic pa so zelo zdravi tudi čebulačesen, bučke, šparglji, artičoke, paprika, rdeča pesa, korenje … seveda pod pogojem, da so ekološko pridelani.
 

3. Jagodičevje

ORAC (Oxygen radical absorbance capacity – torej sposobnost nevtraliziranja prostih radikalov) rezultati jagodičevja so izjemno visoki, zato so idealna izbira za ohranjanje in vračanje zdravja. Borovnice, maline, češnje, jagode, goji jagode, acai jagode, camu camu ipd. so izjemen vir naravnih antioksidantov, med drugim vitamina C, proantocianidinov, fenolov, zeaksantina, likopena, kriptoksantina, luteina in galične kisline, ki ima močno protivirusno in protiglivično delovanje, ki izboljša imunski sistem.
 
 

4. Živo oranžna in rdeča zelenjava in sadje

Živahno obarvana zelenjava in sadje, npr. citrusi in malsena buča, vsebujejo pigmente, ki imajo močno antioksidativno, torej zaščitno delovanje. Fitokemikalije, ki jih vsebujejo – predvsem karotenoidi alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein in kriptoksantin – so derivati vitamina A, ki je nujno potreben za dektoksifikacijo telesa, zdrava jetra ter preventivo proti rakavim obolenjem.
 
Lutein in zeaksantin pa preprečujeta bolezni kože in oči, saj poleg antioksidativnega delovanja filtrirata škodljivo modro sevanje. Sem sicer sodi tudi lubenica (vsebuje likopen), vendar je zaradi izjemno visoke vsebnosti sladkorja, ki je hrana za raka in druge bolezni, ne moremo priporočiti.
 

5. Zelišča in začimbe

Kurkuma vsebuje aktivno sestavino kurkumin, ki preprečuje nastanek raka in celo zmanjšuje velikost obstoječih tumorjev. Zaužijte jo skupaj z malo črnega popra, saj za več stokrat povečate absorpcijo in tako še izboljšate zaščitno delovanje. Idealno je, da zaužijete 1000 mg kurkumina na dan.
 
Izjemno zaščitno delovanje imajo tudi česeningver, timijan, kajenski poper, origano, bazilika in peteršilj, zato jih vključite v čim več jedi.
 
 

6. Ekološko pridelano meso proste reje

Ekološko pridelano meso proste reje se priporoča v veliko proti-rakavih dietah, saj je eno najbolj hranljivih živil in vsebuje veliko vitamina B12. telesu zagotavlja minerale, ki pomagajo očistiti jetra in tako pospeši izločanje strupov iz krvnega obtoka in prebavil.
 
Kot bogat vit selenacinka in vitaminov skupine B tako pomaga čistiti kri; proizvajati žolč, da se maščobe dobro presnavljajo ter na naraven način uravnava hormone. Ima celo tako močno zaščitno delovanje, da lahko izniči negativne vplive alkohola, zdravil, hormonskih motilcev ter deluje proti previsokim količinam trigliceridov, pomanjkanju kalija in debelosti.
 

7. Probiotiki

Probiotiki so dobre bakterije, ki jih naše telo nujno potrebuje za dobro delovanje. Sprva so mislili, da so pomembne le za dobro prebavo; kasneje so ugotovili, da tudi za zdravo črevesje in imunski sistem (80 odstotkov vašega imunskega sistema temelji na zdravem črevesju); nato za dobro delovanje možganov, zdravo kožo in proti tumorjem; novejše raziskave pa kažejo tako velik pomen probiotikov na zdravje celega telesa in uma, da jih imenujejo celo drugi možgani.
 
Probiotike lahko zaužijete v obliki ekoloških fermentiranih mlečnih izdelkov, npr. kozjega mleka, 'cottage' sira, kefirja ali jogurta. Seveda govorimo o svežih in ne industrijsko predelanih mlečnih izdelkih, ki niso pasterizirani in homogenizirani, saj ta dva postopka uničita večino zdravih snovi, ki jih vsebujeta, med drugim tudi probiotike, beljakovine in encime.
Probiotike dobite tudi v kislem zelju in kombuči, najbolj preprosta in hitra rešitev pa so v obliki prehranskih dopolnil.
 
POMEMBNO: Poleg tega so klasično pridelani mlečni izdelki polni antibiotikov, hormonov, protibolečinskih sredstev in pesticidov, zato je res pomembno, da kupite ekološko od poznanega kmeta ali pa raje sploh ne, sicer si boste naredili več škode kot koristi.
 
 

8. Oreščki in semena

Chia semena in laneno seme sta dvoje najbolj zdravih in hranljivih živil na svetu. Zagotovita namreč vse: vlaknine; omega-3 maščobe ter vrsto mineralov, vitaminov in antioksidantov. Tudi konopljino, sezamovo, sončnično in bučno seme so polni vlaknin in zdravih maščob.
 
Med oreščki kraljujejo orehi, brazilski oreščki in mandlji, ki jih lahko jeste samostojno; dodate na solato; v smoothieje ali domač jogurt.
 
POMEMBNO: Seveda morajo biti nepraženi, saj pregrevanje uniči zdrave maščobe in ostale zdravju koristne snovi.
 

9. Zdrava olja (olivno, kokosovo, laneno, olje polenovke)

Ali ste vedeli, da vaši možgani in živčni sistem nadzira in upravlja delovanje celotnega telesa ter da kar 60 odstotkov njune sestave predstavljajo (zdrave) maščobe? Zato telo nujno potrebuje zdrave maščobe, ki jih vsakodnevno vnašamo s hrano.
 
Problem pa je, da sodobna procesirana hrana vsebuje nezdrave maščobe – in kaj naredi telo, če nima na voljo zdravih? Vzame, kar ima na voljo (kar vnašate vanj), torej nezdrave maščobe. Te namesto, da bi ščitile membrane celic, vodijo v njihove okvare in zastrupitev. Zatorej lahko mnoge sodobne duševne težave in bolezni (motnja pozornosti, anksioznost, depresija …) mirno pripišemo tudi pomanjkanju zdravih maščob in prevelikim količinam nezdravih
 
Rafinirane, pregrete, večkrat nasičene ali trans maščobe so poleg sladkorja največji strup sodobnega časa, ki uničuje celotno telo in vodi v raka, avtoimunske in druge bolezni. Zato ukinite predelano hrano in nezdrave maščobe in jih nadomestite z zdravimi. Te hranijo in ščitijo vaše možgane, živčni sistem, črevesje, lase in kožo; izboljšujejo imunski sistem ter – da, res – pomagajo pri hujšanju.
 
Olje polenovkeribje olje in laneno olje so sploh izjemni, saj vsebujejo tako zelo zdrave omega-3 maščobe.
 
 

10. Zdravilne (medicinske) gobe

Medtem ko so jurčki in lisičke zelo okusni in aromatični, pa nimajo kakega pozitivnega vpliva na zdravje. Govorimo o zdravilnih ali medicinskih gobah kot so reishi, cordyceps, chaga in maitake, ki imajo izjemen vpliv na naš imunski sistem in močno proti-rakavo delovanje, izboljšujejo pa tudi regeneracijo celic. Poiščite jih v obliki kapsul ali tinktur.
 

PREBERITE TUDI: Zakaj je olivno olje tako zdravo?


11. Čaji

Najbolj grozljiva posledica raka so metastaze, ki so posledica več med seboj povezanih procesov. Metastaze so temeljni razlog za smrt bolnikov z rakom, zato so temelj raziskav v zvezi z rakavimi obolenji. Redno pitje belega in zelenega čaja zmanjšuje nevarnost za nastanek raka, polifenolne sestavine, ki jih vsebujeta – še zlati epigallocatechin-3-gallate (EGCG) – pa preprečujejo razrast tumorjev in širjenje po telesu.
 
Čaji iz rastline Camellia sinensis so beli, zeleni, črni in oolong, najbolj zdrava pa sta beli in zeleni (bolj kot je čaj fermentiran, več zdravju koristnih in zaščitnih snovi se uniči). Antioksidant EGCG je najbolj močan in učinkovit izmed vseh katehinov, njegovo protirakavo delovanje pa je med 25-krat in 100-krat učinkovitejše od vitaminov C in E.
 
 

12. Divje (negojene) ribe

Za boljše zdravje je dobro uživati več rib, kar je pokazala tudi študija, ki so jo leta 2004 opravili raziskovalci z inštituta Richerche Institute of Pharmacology. Ugotovili so, da so tisti, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti a so jedli manj rib in več rdečega mesa imeli več vnetnih procesov in nevarnosti za nastanek raka kot tisti, ki so jedli več rib im manj mesa (treba je tudi opomniti, da niso preverjali pridelave mesa, zato je zelo verjetno, da so uživali meso klasično rejene živine, ki je zdravju škodljivo).
 
Divje ribe, sploh manjše ribe kot so sardele, skuše in losos vsebujejo veliko zdravilnih in zaščitnih omega-3 maščobnih kislin, ki vplivajo na dobro delovanje možganov, hormonsko ravnovesje in zdravje živčnega sistema, pa seveda tudi celotnega telesa, vključno z lasmi in kožo. Imajo močno protivnetno delovanje, torej zavirajo vnetne procese, ki lahko vodijo v rakava in druga obolenja.
 

PREBERITE TUDI: Vse, kar morate vedeti o zelenem čaju
 

Druga sredstva, ki izboljšujejo imunski sistem in ščitijo telo

Prehranska dopolnila

Uživajte antioksidante, vitamine in minerale v obliki prehranskih dopolnil. Raziskave so pokazale, da so tisti, ki uživajo prehranska dopolnila selen, folna kislina, B12, vitamin D, klorofil in antioksidante bolj zaščiteni pred boleznimi in bolj zdravi.
Tudi uživanje prebavnih encimov in probiotikov ima zaščitno delovanje proti raku, pa seveda vitamin C, kalij, B kompleks in, jasno, omega-7 maščobe.
 

Sonce in vitamin D

Vitamin D je maščobo-topni vitamin, ki v telesu deluje podobno kot hormoni. Najboljši vir je, da ga telo ustvari samo z izpostavljanjem soncu, pomagajo pa tudi določena živila, ki vsebujejo vitamin D, npr. jajca in losos.
 
Strokovnjaki za naravno zdravje svetujejo, da bi se za zadostno količino vitamina D moral človek 20 min na dan med 10. in 14. uro izpostavljati sončnim žarkom, s tem, da bi moralo biti razkritih vsaj 40 odstotkov telesa oz. kože. Če to ni možno, priporočajo 5.000 ali 10.000 IU vitamina D3 na dan, skupaj z omega-3 in vitaminom K2.


PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?
 

Hrana, ki uničuje zdravje in povzroča raka


Tako kot imamo hrano, ki ima antioksidativno, protivnetno in protirakavo delovanje pa imamo tudi hrano, ki deluje ravno nasprotno in tako uničuje naše zdravje in vodi v mnoge bolezni.
 
Najbolj škodljiva so naslednja živila:
 

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe


To pomeni, da se v celoti ali vsaj v največji možni meri izogibajte vnaprej pripravljene in procesirane hrane, ki poleg naštetega vsebuje še konzervanse, strupeni ojačevalec okusa natrijev glutaminat; antibiotike; hormone in hormonske motilce; pesticide in herbicide in mnoge druge znane in še neznane strupene kemikalije, ki uničujejo naše zdravje.
 
Seveda pa tudi omejite uživanje alkohola; ne kadite; zmanjšajte stres; poskrbite za dovolj kakovostnega spanca; da niste predebeli (debelost, sploh maščoba okoli pasu, je povezana z nastankom raka in mnogimi drugimi boleznimi); imejte se radi in si vzemite čas zase in sprostitev.
 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj