Zaradi bogate zgodovine številnih starodavnih azijskih zdravilnih praks so bile zdravilne gobe že tisočletja uporabljene za zdravljenje nešteto bolezni. Sodobna medicina znova odkriva to starodavno superhrano in čedalje več raziskav potrjuje, da so zdravilne medicinske gobe med najbolj učinkovitimi snovmi s protirakavim delovanjem.

Zdravilne medicinske gobe tako vsebujejo nekaj najmočnejših in najbolj učinkovitih zdravilnih sestavin, kar jih lahko najdemo v naravi. In kar je poleg izjemne učinkovitosti njihova največja prednost, je ta, da praktično nimajo stranskih učinkov, sploh pa ne resnih ali zdravju nevarnih.

Poleg preprečevanja in zdravljenja raka pa imajo zdravilne medicinske gobe še mnoga druga delovanja; med drugim proti diabetesu, Alzheimerjevi bolezni, krepijo imunski sistem in še mnogo več.

Medicinske gobe in rak

Obstaja več mehanizmov delovanja, preko katerih te gobe delujejo proti raku. Proti raku delujejo tako v različnih stadijih raka kot tudi vsakodnevna preventiva. Njihov prvi mehanizem delovanja je, da krepijo sposobnost telesa, da se bori proti raku – torej krepijo imunski sistem. Kadar je ta iz kateregakoli razloga oslabljen, je več možnosti, da se poškodbe DNK razvijejo v raka.

Drugi mehanizem je, da imajo delovanje proti virusom in tumorjem. Pri tem so raziskave pokazale, da imajo mnoge gobe sinergistično delovanje, kar pomeni, da če jemljemo več različnih skupaj, je delovanje še močnejše kot če bi vsako posebej. To je v popolnem nasprotju neštetim negativnim stranskim učinkom ‘zdravljenja’ s kemoterapijo ali obsevanjem.

Več o “zdravljenju” s kemoterapijo si lahko ogledate v spodnjem videu z dr. Petrom Gliddnom, holističnim zdravnikom, ki trdi, da kemoterapija v 97 % ne deluje:

1. Reishi gobe (Ganoderma lucidum)

Reishi gobe so poznane tudi kot gobe nesmrtnosti. Na Kitajskem so jih njihovi šamani uporabljali že najmanj 2000 let – imenovali so jih ‘duhovna rastlina’. Reishi sprošča in krepi tako telo kot tudi duha, zato je tudi izjemen adaptogen. Ima dolgo in bogato zgodovino uporabe, sploh na Kitajskem, Japonskem in v Koreji.

Ganoderma lucidum oz. reishi je ena najbolj poznanih medicinskih gob azijske medicine. Bioaktivne molekule in polisaharidi, ki jih vsebuje, so znani po tem, da aktivirajo naravne ubijalske celice, ki zmanjšajo rakave metastaze. Te ubijalske celice so limfociti, ki izvajajo imunski nadzor v telesu in nenehno iščejo “imunske alarme”, ki signalizirajo prisotnost tumorjev.

Resihi slovi tudi po tem, da upočasnjuje rast tumorjev in sproži programirano smrt v malignih celicah. Med drugim naj bi bile izjemno učinkovite pri kolorektalnem raku, raku pljuč, raku prostate in raku dojk.

Sicer pa raziskave kažejo, da Reishi gobe pomagajo tudi pri boju proti prostim radikalom in vnetnim procesom. Imajo namreč izjemno močno antioksidativno in protivnetno delovanje – celo tako močno, da so naravna alternativa zdravilu prednisone – jasno, brez stranskih učinkov. Zato so tako učinkovite proti mnogim boleznim, povezanim s staranjem, saj preprečujejo poškodbe, ki jih povzroča oksidativni stres.

Aktivne učinkovine, ki jih vsebujejo gobe reishi, so strupene za rakave celice, med drugim levkemije, raka dojk, jajčnikov, materničnega vratu in pljuč. Imajo pa tudi izjemno anti-metastatično delovanje, kar pomeni, da preprečujejo migracijo rakavih celic po telesu.

2. Maitake gobe

Tudi gobe Maitake, podobno kot Reishi, vsebujejo širok spekter bioaktivnih molekul. Študije so pokazale, da delujejo zelo podobno kot Reishi gobe: blokirajo rast tumorjev in aktivirajo celično smrt rakavih celic. Klinične raziskave so pokazale učinkovitost pri raku dojk, pljuč in mielodisplastičnem sindromu.

3. Cordyceps

Cordyceps (Cordyceps sinensis) goba raste na gosenicah in je že dolgo del tradicionalne kitajske in tibetanske medicine. Je izjemno redka kombinacija mumificirane gosenice in gobe, ki jo najdemo na zelo visokih nadmorskih višinah v Himalaji, na tibetanski planoti in drugih visokogorskih lokacijah po vsem svetu.

Cordyceps – tako mumificirana gosenica kot gliva – vsebuje veliko močnih bioaktivnih spojin, vključno s kordiceptinom, kordicepinsko kislino, polisaharidi in steroli. Raziskave so pokazale, da Cordyceps pomaga pri vseh naslednjih tegobah:

  • Uravnava krvni sladkor in ga spravlja na bolj normalno raven, zato je učinkovita tudi pri obvladovanju diabetesa;
  • Izboljša rezultate pri transplantacijah, saj ščiti srce in zniža stopnjo zavrnitve srca pri živalskem modelu presaditve srca. Pri uživanju Cordycepsa po presaditvi ledvice je Cordyceps prav tako zmanjšal stopnjo zavrnitve, izboljšal delovanje ledvic in jeter, povečal proizvodnjo rdečih krvnih celic in zmanjšal stopnjo okužbe pri bolnikih.
  • Krepi imunski sistem: Cordyceps spodbudi proizvodnjo in aktivnost različnih komponent imunskega sistema.
  • Ima močno antioksidativno delovanje: močno je zvišal ravni in aktivnosti prirojenih encimskih antioksidativnih sistemov v živalskih modelih.
  • Dvigne libido. Cordyceps izboljša libido in seksualno aktivnost, hkrati pa tudi obnavlja poškodovano reprodukcijsko funkcijo tako pri živalih kot tudi ljudeh.
  • Izboljša rezultate pri športni aktivnosti: Cordyceps se je znašel na naslovnicah mednarodnih revij, saj je kitajskim tekačem pomagal podreti dva svetovna rekorda z veliko prednostjo na azijskih igrah leta 1993. Cordyceps izboljša vzdržljivost, ker spodbuja proizvodnjo ATP, enega glavnih virov energije v celicah našega telesa. Izkazalo se je tudi, da Cordyceps razširi aorto – glavno arterijo v telesu, ki oskrbuje s kisikom kri v celotni cirkulacijski sistem – in to kar za 40 %, kar močno poveča pretok krvi in poveča vzdržljivost.
  • Ima protirakavo delovanje: v laboratorijskih eksperimentih so bile gobe Cordyceps selektivno toksične za rakave celice, ne da bi vplivale na zdrave celice.bioaktivna učinkovina v gobah Cordyceps, kordiceptin, napade in uniči raka ust, mehurja, prostate, dojk, jeter, pljuč, materničnega vratu, levkemije in raka danke in debelega črevesja, pa tudi limfoma, melanoma in neuroblastoma v kulturah.

4. Chaga: goba nesmrtnosti

Chaga gobe rastejo na lubju različnih dreves, med drugim breze. Te gobe najbolje rastejo v zmerno mrzlih podnebjih in se jih pogosto najde v državah, kot so Rusija, Kanada, Sibirija, SV ZDA in Koreja. Z dolgotrajno zgodovino uporabe v tradicionalni medicini Chaga vsebuje enormne količine pigmenta melanina, zaradi katerega postane zunanjost gobe globoko črna, če je izpostavljena soncu.

V testih so ugotovili, da Chaga zavira napredovanje raka, med drugim raka jeter, pljuč, črevesja, prostate in dojk. V raziskavi, ki je bila objavljena v Journal of Biomedicine & Pharmacotherapy so raziskovalci ugotovili, da če so debele in diabetične miši zdravili s Chago, so te pokazale zmanjšano inzulinsko rezistenco in nižji krvni sladkor.

Chaga je po svetu poznana pod različnimi imeni; najbolj zanimivo je, da se na Norveškem imenuje “kreftkjuke”, kar dobesedno pomeni “rakaste gobe” zaradi svojih zdravilnih lastnosti.

5. Shiitake ali čudežna goba

Goba, ki je na Kitajskem poznana kot “dongu”, raste na divjem, v gozdovih severnih azijskih dežel. Beseda “shiitake” izhaja iz japonskih besed “shii” (vrsta dreves, kjer te gobe rastejo) in “také” (goba) – torej “gobe na drevesu shii”.

Nekatere izmed medicinskih lastnosti Shiitake gob so posledica molekule lentian, ki ima mono proti-glivično delovanje. Laboratorijski testi so pokazali, da  lentinan rakavih celic ne ubije direktno, temveč na več načinov spodbudi delovanje imunskega sistema, ki potem upočasni rast tumorjev.

Raziskava, objavljena  v Journal of Alternative and Complementary Medicine, pa je pokazala, da uživanje lentinana pomaga upočasniti rast majhnih tumorjev in tudi pomaga zaustaviti hitro širjenje celic levkemije. Druga raziskava je pokazala, da vodni ekstrakt gob Shiitake vsebuje sestavine, ki imajo antimikrobno in protivnetno delovanje, ščitijo jetra in so izjemno močan antioksidant.

Znane po svoji mesnati teksturi in zemeljskem, dimljenem okusu; so druge najpogosteje gojene užitne gobe. Vendar pa lahko gobe Shiitake, če jih zaužijemo surove, povzročijo šitakin dermatitis, kožni izbruh, ki spominja na udarce. Če nameravate v svojih obrokih uporabiti gobe šitake, jih ustrezno skuhajte.

Kako jih uživati?

Zdravilne medicinske gobe so na voljo v več oblikah, najpogosteje v prahu, tinkturah ali prahu, stisnjenem v kapsule. Najbolj priročna oblika so seveda kapsule, pri nakupu pa bodite pozorni, da so gobe ekološke pridelave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj