… zdravje, počutje in videz. A nova raziskava je ne le potrdila vse dosedanje ugotovitve – to je, da "smo to, kar jemo", temveč dala šokantne podatke, da le dva tedna nezdravega prehranjevanja močno povečata nevarnost za nastanek raka. Tako zahodnjaška prehrana, ki vsebuje veliko nezdravih maščob in mesa in malo vlaknin (zelenjave) vodi v nastanek raka črevesja. Raziskovalci so namreč odkrili dramatičen vpliv prehrane na rizične faktorje, ko so ljudje le za dva tedna spremenili prehrano.

Prehrana z veliko vlakninami močno zmanjša riziko in dokazuje, da imajo bakterije v črevesju pri tem veliko vlogo. Rak črevesja je četrti najpogostejši na svetu, pri čemer je v razvitem svetu z zahodnjaško, predelano prehrano neprimerljivo pogostejši. Da bi preverili vpliv prehrane, so raziskovalci dve skupini udeležencev, od katerih je imela ena zdravo in druga nezdravo zahodnjaško prehrano, za dva tedna zamenjala način prehranjevanja. Pred in po zamenjavi prehrane so jim naredili kolonoskopijo in merili pokazatelje morebitnega raka črevesja in bakterije v črevesju.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali jesti ekološko pridelano hrano?

Na začetku je imela skoraj polovica udeležencev v skupini, ki se je prej prehranjevala nezdravo, v črevesju nenormalne izrastke (polipe), ki so sicer neškodljivi, a lahko napredujejo v raka. Niti eden iz skupine, ki se je prehranjevala zdravo, torej predvsem z zelenjavo, teh izrastkov ni imel. Po dveh tednih zamenjane prehrane je imela skupina, ki se je prej prehranjevala nezdravo, veliko manj vnetnih procesov v črevesju in manj pokazateljev prihajajočega raka črevesja.

V drugi skupini se je zgodilo ravno obratno – po le dveh tednih nezdrave hrane se jim je nevarnost za nastanek raka močno povečala. Razlog za to je vpliv prehrane na bakterije v črevesju: zdrava prehrana povzroči povečano proizvodnjo butirata, stranskega produkta metabolizma vlaknin, ki ima pomembno protirakavo delovanje. Bakterije v črevesju čedalje bolj prepoznavajo kot ključne za vsesplošno zdravje, ne le zdravo črevesje in imunski sistem. Med drugim močno vplivajo tudi na depresijo, krvni tlak, zdravo kožo in hujšanje.

PREBERITE TUDI: Sodobna prehrana: skrite pasti in kako deluje naše telo?

"Ljudje lahko močno zmanjšajo nevarnost za nastanek raka z zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin. To sicer ni novo, a zares smo presenečeni nad tem, kako hitro se to zgodi v katerokoli smer. Ugotovitve so tudi zelo zaskrbljujoče, saj kažejo, da lahko pričakujemo velik porast rakavih obolenj v zahodnem svetu," so povedali raziskovalci.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Nature Communications.

Ugotovitve raziskave so tako ponovno potrdile, da sami vplivamo na svoje zdravje s svojim življenjskim slogom. Ali kaj pazite na svojo prehrano in življenjski slog?

Foto: Tijana/Fotolia

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj