Koliko vode pa bi morali spiti na dan, ali je res treba zaužiti več litrov in ali lahko popijete preveč?

Kaj voda naredi v telesu?

Ali ste vedeli, da je vaše telo približno 50 do 60 odstotkov vode? Če tehtate 60 kg, ste sestavljeni iz 30 litrov vode. Vsi vaši organi, tkiva in celice vsebujejo vodo, tudi vaše kosti. Je bistvenega pomena za življenje in vsi jo moramo zaužiti, da ostanemo živi.

Ravnovesje tekočin

Telo je rado v homeostazi, kar pomeni, da je vse v pravem ravnovesju, da lahko deluje najbolje. Ohranjanje pravega tekočinskega ravnovesja je bistveni del tega. Ohranja strogo regulacijo tekočinskega ravnovesja in iz dneva v dan se količina vode v telesu spreminja le za nekaj odstotkov.

Uravnavanje ravnovesja tekočine

Telo rado vzdržuje ravnovesje tekočin, a kako to doseže, če se to, kar vnesemo in kaj izgubimo, vsak dan tako zelo razlikuje?

Tu igrata vlogo dve funkciji, žeja in ledvice:

Žeja

Ko naše telo potrebuje več vode, nam to pove. Sporočila gredo možganom iz različnih celic po telesu, da jih obvestijo, da je nivo vode nizek. Možgani nam dajejo občutek žeje, ki nas žene, da iščemo dopolnitev. Včasih pa pijemo, ko nismo žejni. Pijemo, ker jemo in to pomaga, da se hrana zmanjša, pijemo, ker je delovni odmor in vedno imamo skodelico kave ob 11. uri, pijemo, ker smo na večeru s prijatelji. Žeja ne more biti in ni edini način, kako naše telo uravnava tekočinsko ravnovesje.

Ledvice

Naše ledvice so najpomembnejši način, kako naše telo nadzoruje nivo vode. Tako lahko zadržijo in izgubijo vodo. Ledvice vsebujejo milijone nefronov. To so mikroskopska sita, ki filtrirajo odpadke in toksine v naši krvi in ​​jih pošljejo iz telesa z urinom. Ledvice uporabljajo natrij (sol) za premikanje vode. Znano je dejstvo, da se voda premika na bolj koncentrirana območja, to je znano kot osmoza. Če želi telo dopolniti nivo vode, vzame nazaj natrij, ki je šel skozi sito. To poveča koncentracijo v krvi in ​​povzroči, da voda preide tudi v kri. Nasprotno, če ledvice želijo izgubiti vodo, tega natrija ne vzamejo nazaj, ravni natrija v urinu so višje in količina izgubljene vode v urinu se poveča.

Koliko vode bi morali spiti?

Količina vode, ki jo morate spiti, se iz dneva v dan zelo razlikuje in nanjo vplivajo številni dejavniki, vključno z:

  • Starostjo – potrebe po tekočini se s staranjem zmanjšujejo.
  • Spolom – ženske potrebujejo nekoliko manj vode kot moški.
  • Sestavo telesa – maščoba vsebuje veliko manj vode kot mišice, zato ljudje z več telesne maščobe potrebujejo manj vode, tisti z visoko mišično maso pa več.
  • Podnebjem – zaradi vročega vremena se bolj potite in potrebujete več vode.
  • Stopnjo aktivnosti – višje ravni vadbe zahtevajo višje ravni vnosa tekočine.

Zaradi teh različnih zahtev je težko določiti natančen dnevni cilj vnosa vode in smernice za odrasle se zelo razlikujejo:

Evropska agencija za varnost hrane priporoča 2,5 litra na dan za moške in 2,0 litra za ženske. Odbor za prehrano  (ZDA in Kanada) zagotavlja ustrezen vnos 3,7 litra na dan za moške in 2,7 litra za ženske.
Obstaja veliko izračunov, ki vključujejo vašo telesno težo kot vodilo za količino vode, ki jo potrebujete. Na primer, vzemite svojo težo v kilogramih in jo delite s 30, npr. 60 kg deljeno s 30 = 2 litra.

Ne pozabite, da te količine vključujejo vodo, ki jo dobite s hrano. Glede na to, koliko dejanske tekočine bi morali popiti, je vodnik šest do osem kozarcev na dan, kar je približno 1,2 litra.

PREBERITE TUDI: Voda v plastenkah zdravju zelo škodljivaPUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj