Žalostno je, da je mnogim ljudem težko začeti z gibanjem. Še bolj žalostno pa je to, da to izhaja iz enega (ali dveh) preprostih razlogov. Strah pred neznanim in negotovost.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov kako končno začeti z gibanjem 

Ja, vemo, težko je začeti. Težko se je lotiti nekaj novega in nepoznanega. Ob misli na prvi obisk fitnesa ali vadbe se vam verjetno porajajo mnoga vprašanja. Skrbi vas, če bo stara trenirka primerna napram dekletom, ki so tam oblečena po zadnji modi (niso, verjemite). Skrbi vas, ali se boste znali obnašati in ali boste kos novim nalogam. Veste kaj? Čisto preveč vas skrbi. Dovolj ste močni, da boste premagali tudi to oviro. Vi sami ste sami sebi največja ovira. Oblecite se torej in ponosno in z dvignjeno glavo zakorakajte v telovadnice ali fitnes.

1. Osredotočite se nase

Misel na prvi obisk vadbe ali fitnesa je lahko zelo frustrirajoča, če pomislite na vse ljudi, ki bodo tam. Ampak vi boste tam zaradi vas samih, ne zaradi drugih. Morda vam bo lažje, če upoštevate mali trik in si nadenete slušalke in si pripravite vašo najljubšo pesem, ki bo v vas dvignila samozavest in razpoloženje. Zapomnite si, tam ste ljudje z enakimi interesi in cilji, in to, da ste se tudi vi končno odločili gibati, je vse hvale vredno. Kar pogumno!

2. Se počutite neprijetno? Super!

Najprej se morate naučiti, da vam bo udobno tudi, ko se boste počutili neprijetno. Rastete lahko samo s spremembami in le-te so včasih neprijetne. Poskusili boste nekaj, česar še niste poskusili in vaši neprijetni občutki neudobja so povsem normalno. Strah vas je neznanega. Neznanih prostorov in ljudi. Počutite se kt šolar, ki prvič stopi v šolski razred. Zapomnite si, zdaj ste odrasla oseba in tudi okoli vas so odrasli ljudje. Ko boste prestali ta prvi fizični (in mentalni) izziv, boste veliko močnejši. Včasih se je pač potrebno odtihotapiti iz cone udobja, da poskusite nekaj novega.

PREBERITE TUDI: Samozavest

3. Osredotočite se na širšo sliko

Prišel bo dan, ko se ne boste počutili najbolje. Samozavest in energija bosta upadli, Ne boste se počutili močne in tudi vaje vam bodo šle zelo slabo od rok (in nog). Ne obupajte. Dobra novica je, da je to le en košček v celotnem mozaiku. En dan na vaši celotni poti, kjer delate spremembe. Dovolite si, da ste nekaj časa tudi šibki, a potem se poberite in vztrajajte. Nič hudega, če kakšen dan ne zmorete, to je le obdobje, ki bo minilo.

4. Kupite si novo opremo

Za gibanje in telesno aktivnost je pomembno, da so vaša oblačila udobna in raztegljiva, predvsem pa zračna. Nikakor ni pomembno, ali imate na sebi najnovejšo Adidas ali Nike kolekcijo. Moda v šport pač ne spada. In pika. Nič hudega torej, če vadite v starih pajkicah in majici. Super bi bilo, če bi si za začetek omislili športni nedrček, ki bo vašim prijateljicam dal boljšo oporo in vpijal znoj. Priporočljivo je tudi, da so vsa oblačila lahka, športna, in iz zračnih materialov, ki dobro vpijajo vlago. Največja motivacija pa vam bo, če si boste omislile novo opremo, ki vam bo dala še kako potrebno samozavest in novo energijo, s katero boste lahko rušili vse pred seboj.

5. S seboj vzemite prijateljico

Če ne gre drugače, prosite prijateljico, naj gre z vami vsaj za prvi obisk in zagotovo vam bo lažje. Še lepše pa bi bilo, če bi vadbo obiskovali skupaj, tako bo obema lažje, saj se bosta lahko spodbujali in združili prijetno s koristnim. Težje vam bo namreč kakšen obisk vadbe odpovedati, če bosta s prijateljico dogovorjeni. Če nimate nikogar, ki bi fitnes ali vadbe obiskoval z vami, pa nič zato. Močnejši boste, če boste oviro premagali sami, imeli boste neprecenljiv čas in nov svet le zase, poleg tega pa boste po vsej verjetnosti tam stkali nove vezi. Pogosto se namreč zgodi, da se obiskovalci enakih vadb medsebojno hitro spoprijateljijo.

Morate se zavedati, da so stereotipi o telovadnicah in fitnesih lažni. Tam niso le zagorela in fit dekleta ter naduti mišičnjaki. Tam so ljudje različnih teles in starosti, vsi pa imajo skupen cilj: ostati aktiven in skrbeti zase. Zdaj ko veste, kako se stvari streže, pa veselo na delo!

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj