Avokado je eden najbolj zdravih sadežev, a žal ne ravno poceni. Če ga uživamo redno, se čez mesec kar nabere. Zakaj ga ne bi torej vzgojili kar sami? Sila preprosto je in presenetljivo dobro uspevajo!

30 let staro drevo avokada, houzz.com

Avokado lahko uživamo samostojno; soljen ali sladkan; v solatah; namazih in še kje – možnosti so skorajda neomejene. Je tudi izjemno zdrav, saj vsebuje ogromno vlaknin, zdravih maščob, tako zelo pomembnega kalija, ki ga mnogim primanjkuje, ter ostalih mineralov in vitaminov (vitamin B5, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, vitamin E).

PREBERITE TUDI: Avokado je neverjetna superhrana!

Kako vzgojiti avokado iz koščice ~ kaj potrebujete?

 • avokadovo koščico
 • 3 do 4 zaobotrebce
 • lonček za vodo
 • vodo
 • lonček za posaditev, premer približno 20 cm

1. Kaljenje

Koščico avokada previdno operite ter preverite, kateri del je zgornji (ponavadi širši), kateri spodnji (ožji). Vanjo v spodnji del zapičite 3 do 4 zobotrebce v enaki razdalji ter jo postavite z zobotrebci na rob kozarca, tako, da je zgornji del kaka 2 cm v vodi, ostali (ožji, spodnji) del pa je zunaj.

Takole postavite avokado v vodo, 17apart.com

Kozarec s koščico postavite na svetlo in toplo, vendar ne na direktno sončno svetlobo. Pustite stati (in seveda dolivajte vodo), dokler steblo ne zraste za kakih 10 cm in korenine postanejo dobro vidne. To je ponavadi nekje 2 do 6 tednov.

Ko steblo zraste na kakih 15 cm, ga odrežite na polovico. To dodatno spodbudi rast.

2. Rastlina

Ko so korenine in steblo zreli, vse skupaj posadite v lonček premera pribl. 20 cm, ki mora imeti spodaj luknjo, da bo lahko odtekala voda. Priporočljivo je, da avokado posadite v bogato, kakovostno zemljo, saj bo rast tako uspešnejša; ter da ga redno gnojite.

Koščico posadite zelo ob vrh zemlje, da vrh koščice še vedno gleda ven.

PREBERITE TUDI: Avokado – da bo vsak obrok bolj slasten in zdrav

3. Vzdrževanje

Ko je avokado posajen, ga postavite na sončno mesto ter redno in dovolj zalivajte. Zemlja mora biti ves čas vlažna, a ne premočena oz. prepojena z vodo.

4. Težave

Če začnejo listi postajati suhi in rjavi, je to jasen znak, da rastlina ne dobiva dovolj vode, zato najprej res močno zalijte, da se prepoji, v prihodnje pa obilneje oz. redneje zalivajte.

Če listi začnejo rumeneti in se povešati, zalivate preveč. Da rastlino rešite, nekaj dni ne zalivajte, nato nadaljujte z malce skromnejšim zalivanjem.

5. Kdaj lahko pričakujemo prve sadeže?

pixabay.com

Potrpežljivo. Traja vsaj nekaj do celo 10 let, da bo avokado prvič obrodil, do takrat pa uživajte v lepi rastlini.

PREBERITE TUDI: Avokado na dan prežene holesterol stran!

Dodatni nasveti

 1. Pazite, da je zemlja vedno vlažna.
 2. Bodite pozorno na morebitne bolezni, ki se hitro pokažejo.
 3. Posadite ekološki avokado, da boste imeli res najbolj zdrave sadeže.
 4. Pazite, da ne bo na hudi vročini.
 5. Poskrbite, da ne bo izpostavljen mrazu.
 6. Po potrebi občasno pognojite – priporočamo ekološko gnojilo, da ne boste rastlini dovajali strupov, saj jih boste kasneje s sadeži zaužili.

PREBERITE TUDI: Avokado sodi med 6 najbolj zdravih maščob

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj