Ko se staramo, se z našim telesom, utrujenim od dolgih let življenja, zgodi marsikaj. Posledice so vidne tako na fizični kot na duševni ravni.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja pospešuje staranje kože

Najslabše je, kadar se starostnik prepusti usodi. Zapusti samega sebe in svoje telo in zase več ne želi skrbeti. Pahne se v brezno obupa, prepričan, da ne zmore ničesar več. Na drugi strani so starostniki, ki se zavedajo, da sami lahko veliko pripomorejo k svojemu stanju. Dlje, ko so aktivni, dlje bodo bolj bistri in vitalni. To je potrdila tudi nova raziskava, ki pravi, da ljudje, ki delajo vaje, lahko upočasnijo staranje možganov, in ne boste verjeli, katera vadba je pri tem najbolj funkcionalna.

Gibanje je zelo priporočljivo, za vse, ne le za starostnike. Pri starostnikih gibanje povzroči počasnejše staranje, boljšo gibčnost, počutje, in telesno formo. Vseeno pa izstopa ena vadba, ki k temu pripomore bolj, kot vse druge. In to je ples. Ples je tista vadba, ki najbolj pozitivno vpliva na staranje in ga lahko celo zelo upočasni. Pri plesu namreč ne deluje le telo, temveč tudi možgani; potrebno je razmišljati o gibih in se naučiti koreografijo. V raziskavi so sodelujočim spreminjali stile plesa, plesne ritme in koreografije. Največji izziv za njih je bil, da so se spomnili koreografije izpred nekaj časa, a s tem so razgibali tudi svoj spomin in možgančke. Raziskava je pokazala večjo aktivnost v možganih med plesom in boljšo gibčnost.

Povabite torej starejše, naj bodo telesno bolj dejavni in jih povabite na ples ali jim razkažite možnosti plesnih vadb v vaši okolici. Zagotovo se bodo počutili bolj srečni in prerojeni.

PREBERITE TUDI: Gibanje zavira staranje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj