Poleti imamo največ dnevne svetlobe in prostega časa za aktivnosti zunaj, a moramo biti previdni. Nevarnosti teka v vročini so namreč lahko velike. Srce ima veliko več dela kot običajno, saj se trudi ohladiti telo, ki se ob visokih temperaturah in dodatni telesni aktivnosti seveda pregreva.

PREBERITE TUDI: 7 napak, ki jih tekači začetniki najpogosteje naredijo

Zaradi visokih temperatur, ki jih običajno spremlja visoka raven vlage, se naše telo ne more pravilno ohladiti le z znojenjem. Preti nam lahko toplotni udar, mišični krči, utrujenost, glavoboli in zastoja srca. Kako se boriti proti poletnim vremenskim razmeram in slabšimi pogoji za intenzivno športno udejstvovanje? Tu je 7 hitrih nasvetov:

1. Prilagodite vadbo

Ne delajte daljših in bolj intenzivnih tekov v najhujši vročini. Tek naj bo počasnejši in manj intenziven.

2. Prilagodite teren

Če že morate teči sredi dneva in najhujše vročine, izberite raje hladne gozdne poti ali poti ob reki, kjer je senca. Izogibajte se vročemu asfaltu in betonu, ki mestnemu zraku dodajo še nekaj stopinj več. Izberite naravo, kjer boste lažje zadihali.

3. Primerna oblačila

Na sebi imejte čim manj oblačil: kratke hlače in majice svetlih barv in iz ustreznega športnega materiala, ki vpija vlago.

4. Pijte pogosto in dovolj vode

Ne le pred ali med tekom; telo morate ustrezno hidrirati ves čas. Dovolj vode pijte tudi čez dan in ohranjajte telo hidrirano.

Alkohol, kava in zdravila

Pazite na to, kaj uživate v vročih poletnih dneh. Tudi zdravila, kava in alkohol imajo lahko dehidracijski vpliv, zato se jih ne poslužujte tik pred treningom.

PREBERITE TUDI: 7 razlogov, zakaj je potrebno piti dovolj vode

5. Dodajte elektrolite

Zaužijte tudi nekaj elektrolitov. Če boste popili preveč vode, bo le-ta iz telesa ‘splaknila’ še tiste minerale, ki jih imate. Pijte zato tudi elektrolite, ki so nujni za normalno delovanje telesa. V temu članku lahko izveste, kako lahko navadno vodo obogatite tudi sami.

6. Bodite potrpežljivi

Bodite potrpežljivi; telo potrebuje približno 14 dni, da se aklimatizira na novo vroče podnebje, zato temu primerno prilagodite tudi treninge. V tem času se bo vaše telo naučilo zmanjšati srčni utrip, zmanjšati telesno temperaturo in zvišati stopnjo znojitve.

7. Tecite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer

Tecite pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, ko so temperature nižje. Ne bodite trmasti; vedite, da bodo ob nižjih temperaturah treningi mnogo boljši, kot pa če se trudite trenirati v vročini.

Telo se novim pogojem sicer sčasoma prilagodi, in tek v takih pogojih ima tudi kakšen dober učinke, saj se izboljša cirkulacija krvi, telo se bolj nauči kontrolirati temperaturo in ravnovesje elektrolitov, a vseeno je potrebno teči zmerno. Predvsem pa se nikoli ne udeležite tekmovalnega teka poleti, če teka v vročini niste vajeni. Tek poleti raje kombinirajte s plavanjem.

PREBERITE TUDI: Tek za začetnike – 1. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj