Priznajmo si – težko je najti motivacijo za vadbo v teh mrzlih, sivih dneh. Mnogokrat se naš delovnik konča, ko je zunaj že tema. Preden se prepustite zatohlim, zaprtim telovadnicam (in gneči v njej), pomislite in poskusite dati vadbi zunaj še eno možnost.

PREBERITE TUDI: Tole morate narediti, če bi se rade počutile vitke in močne

Mnogi se vadbi na mrzlem zraku izogibajo, saj zmotno mislijo, da bodo tako hitreje zboleli, vendar pa je resnica prav nasprotna: z vadbo zunaj se le krepite in izboljšujete imunski sistem, saj ste več časa na svežem zraku, poleg tega bolj intenzivno krepite telo. Odrecite se toplemu udobju doma in se spravite ven – morda boste gibanje na svežem zraku tako vzljubili, da vas tudi mrzla, siva zima ne bo več motila. Če niste  ravno zagrizen športnik, ne skrbite, dovolj bodo že 30-minutni sprehodi.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov kako končno začeti z gibanjem

Porabili boste več kalorij

Ker telo težje uravnava svojo osnovno telesno temperaturo na mrzlem zraku, boste porabili več kalorij kot ob vadbi na sobni temperaturi.

Izognili se boste pridobivanju kilogramov čez zimo

Ljudje čez zimo menda pridobimo več kilogramov, kot v kateremkoli drugem letnem času. Vzrok tega je tudi to, da se ljudje nehajo gibati zunaj, poleg tega so bolj oblečeni kot poleti, zato se nehajo obremenjevati z videzom svojega telesa. Vi ste lahko boljši. Z redno telesno aktivnostjo boste (p)ostali fit.

Okrepili boste srce

Hladno vreme prav tako bolj krepi srce. Za nezdravo srce, ki se bori za obvladovanje dodatnega stresa,
lahko ta proces sicer poslabša bolezni in poškodbe. Toda redna telovadba lahko s temi hladnimi vremenskimi napori še bolj okrepi srčno mišico in bolj pripravlja telo za naporne vadbe v prihodnosti in druge strese v življenju.

Popili boste več vode

Ko je hladno, se nam zdi, da ne izgubljamo toliko vode, kot poleti, ko se več potimo. V resnici se telo še naprej znoji, znoj pa hitreje izhlapi v hladen, suh zrak, zaradi česar se zdi, da telo izgubi manj vode. Pitna voda pred, med in po vadbi v hladnem vremenu pomaga ohranjati najvišjo učinkovitost, zaščititi telo pred poškodbami in ostati toplo od začetka do konca. Ne čakajte, da ste žejni, da bi se
hidrirali!

Imeli boste večjo toleranco na mraz

Težko se boste prepričali, da boste šli ven na mraz, vendar vam bo vsakič lažje. Pomembno je, da se osredotočite na druge cilje in pozabite na vreme.

Bolj se boste začeli zavedati pomena dobrega ogrevanja

Ustrezno ogrevanje (in nato ohlajanje) sta bistvenega pomena za ohranjanje telesa v vrhunski formi, vendar postane še pomembnejše, ko je zunaj hladno. Dobro ogrevanje telesa lahko pomaga pri preprečevanju poškodb. Zimski treningi vas bodo spodbujali k temu, da postanete profesionalec, ko gre za popolno ogrevanje.

Vitamin D

Seveda je morda mraz, vendar to ne pomeni, da dodatna izpostavljenost soncu ne bo nudila istih hranil, ki jih opravlja v toplejših delih leta. Količina naravne svetlobe je že tako omejena, zato poskrbite za zadosten vnos vitamina D.

Srečnejši boste

Vadba v hladnem vremenu ima tudi sposobnost, da spodbudi vaše razpoloženje, zaradi pomanjkanja vlažnosti (ki ustvarja ta občutek težkega zraka v poletnih mesecih) in stimulirajočega vdiha hladu. Ker telo težje ostane toplo, se količina proizvedenih endorfinov tudi poveča, tako da vam po vadbi ostane občutek sreče in lahkosti.

PREBERITE TUDI: Posledice pomanjkanja gibanja so takole vidne na našem telesu

Napotki

Najdite motivacijo

Zgoraj imate torej dovolj razlogov, da najdete motivacijo. Pridobili boste torej vitamin D, endorfine, hormone sreče, izboljšan imunski sistem, izgubili boste odvečno maščobo, lažje se boste prilagodili zimi, in nadihali se boste svežega zraka. V pomlad boste zakorakali okrepljeni in močnejši. Najdite svojo motivacijo, ki se jo spomnite vsakič, ko se vam ne bo ljubilo ven. Sicer pa obljubimo, da se boste zunanje vadbe kmalu tako navadili, da vam bo manjkala, če jo boste izpustili.

Pripravite se

Za gibanje na prostem si lahko omislite tudi le hojo, ki ji postopoma lahko dodajate krepilne in raztezalne vaje, kar bo le še bonus dobrega izkoriščenja prostega časa. Opremo, oblačila si pripravite vnaprej, da ne izgubljate časa, da vam dnevna svetloba ne bo prehitro ušla. Pripravite si načrt, zadajte si cilje, tako je več možnosti, da boste svoje načrte uresničili. Pripravite si športna oblačila, ki ohranjajo ustrezno temperaturo in odvajajo vlago. Ne pozabite na kapo in rokavice!

Poskrbite za varnost

Svetla oblačila in odsevni trakovi poskrbijo, da ste na cesti bolj vidni. Poskrbite tudi za svetilko, s katero si lahko svetite v temi, da ne tvegate padca. Če potrebujete glasbo, zmanjšajte glasnost, da se boste bolj zavedali okolice.

Najdite voljo, da to navado obdržite

Prepričani smo, da ko boste enkrat začeli, ne boste mogli nehati. Vzljubili boste svež zrak in gibanje. Lažje vam bo, če si boste omislili družbo. Dogovorite se še z nekom, ki bo z vami hodil ven. Tako boste bolj varni in težje se boste dogovoru odpovedali.

Dobro se ogrejte

Neogreto telo težko deluje. Ogrevanje je pomembeno; le ogreto telo je namreč bolj pripravljeno na napore. Saj sami veste, kako težak vam je začetek vadbe, ker telo potrebuje nekaj časa, da normalno deluje.  Mišice, sklepe, kite in vezi moramo pripraviti na aktivnost. Z ogrevanjem namreč:

  • izboljšamo pripravljenost organizma;
  • povečamo prožnost in gibljivost mišic;
  • povečamo prekrvavljenost;
  • povečamo elastičnost mehkega tkiva;
  • dvignemo delovni nivo telesa;
  • izboljšamo pripravljenost organizma.

Vzljubite zimo

Vemo, vemo, poletje je tisti letni čas, ki ga imate najraje, in ker je zima njegovo popolno nasprotje, jo najbolj prezirate. Ampak dejstvo je, da zima ne bo kar odšla, edino, kar se lahko spremeni, je vaše prepričanje, da zime ne marate. Poskusite – vzljubite jo. Naj se sliši še tako smešno, tudi megla, sivina in tema imajo svoj čar, a le, če si ga dovolite videti.

Nagradite se

Po vadbi se boste počutili odlično, zato se lahko še dodatno nagradite. Topl tuš, vroča kopel ali savnanje so odlične ideje sproščanja. Lahko si omislite tudi masažo – zaslužili ste si jo!

PREBERITE TUDI: 10 nepričakovanih znakov, da niste fit

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj