Kaj je anksioznost in kaj napad panike? Ljudje pogosto postavljajo enačaj med tema dvema stanjema, ne da bi se zavedali, kako zelo se motijo. Napad anksioznosti se pojavi kot odziv na stresorje in se lahko razvije postopoma, napadi panike pa se lahko pojavijo nepričakovano in nenadoma.

Kaj je anksioznost?

Anksioznost je značilnost številnih pogostih psihiatričnih motenj.

To vključuje naslednje situacije:

  • generalizirano anksiozno motnjo,
  • panične motnje,
  • agorafobijo,
  • obsesivno kompulzivno motnjo,
  • socialno fobijo,
  • in druge.

Anksioznost je običajno povezana s pričakovanjem stresne situacije, izkušnje ali dogodka in se lahko pojavi postopoma. Simptomi tesnobe vključujejo zaskrbljenost in strah.

Kaj je napad panike?

Napadi panike se pojavijo nenadoma in pogosto vključujejo močan strah. Spremljajo jih zelo hudi telesni simptomi, kot so hitro bitje srca, zasoplost ali slabost.

Nepričakovani napadi panike se pojavijo brez očitnega razloga. Pričakovane napade panike povzročajo zunanji stresorji, kot so fobije. Napadi panike se lahko zgodijo vsakomur, vendar jih je več lahko znak panične motnje, duševnega zdravstvenega stanja, za katerega so značilni nenadni in ponavljajoči se napadi panike.

Simptomi napadov panike v primerjavi z napadi anksioznosti

Napadi panike in anksioznosti imajo skupne številne čustvene in fizične simptome. Oseba lahko doživi anksioznost in napad panike hkrati.

Na primer, lahko se počutite zaskrbljeni, ko vas skrbi potencialno stresna situacija, kot je pomembna predstavitev v službi. Ko pride trenutek, lahko tesnoba sproži napad panike.

PREBERITE TUDI: Znaki poporodne anksioznosti in kdaj poiskati pomoč

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj