… na primer “Ali dojenček preveč joče?” ali “Ali delam pravo stvar?” Če pa ugotovite, da te skrbi začenjajo prevladovati v vašem dnevu, je to lahko znak nečesa resnejšega. Poporodna anksioznost je pogostejša, kot se morda zavedate, prizadene 1 od 7 novopečenih mamic in 1 od 10 novopečenih očetov in se lahko pojavi kadar koli v prvem letu po rojstvu vašega otroka.

Bolj kot ob nenavadnem stresnem trenutku je poporodna tesnoba takrat, ko občutek stresa ali tesnobe ostane. Lahko se zgodi brez posebnega razloga in morda se vam zdi, da so občutki ušli izpod vašega nadzora.

Simptomi se lahko razlikujejo od osebe do osebe in se lahko razvijejo nenadoma ali postopoma. Glede na to, da se morda že počutite bolj zaskrbljeni kot običajno, je težko ugotoviti, kdaj je stvari postalo preveč. Tukaj je nekaj znakov, na katere morate biti pozorni.

Zaskrbljujoče misli

Skrbi vas, da stvari ne delate prav ali da je z dojenčkom nekaj narobe, in morda imate celo vizije, da se otroku dogaja nekaj slabega.

Napadi panike

Doživljate trenutke skrajne panike in strahu ter se počutite, kot da je vaše telo paralizirano, in lahko vključuje pospešeno bitje srca in/ali palpitacije, napete mišice in tiščanje v prsih.

Občutek na robu

Nenehno se počutite razdražljivi, nemirni in “na trnih”.

Ne spite

Poleg pričakovanega pomanjkanja spanja, ki pride z novorojenčkom, se težko sprostite, ko spustite glavo navzdol, in traja zelo dolgo, da zaspite.

Tesnoba ali strah

Ki vam preprečuje, da bi šli ven z otrokom, ali pa vas vodi do tega, da otroka nenehno pregledujete.

Dobra novica je, da obstajajo zdravljenja, ki delujejo. Če torej vi ali vaša ljubljena oseba doživljate simptome poporodne tesnobe, je pomembno, da poiščete strokovno podporo. Prej ko se z nekom pogovorite, prej boste na poti okrevanja in uživali v času, ko ste novopečeni starši.

PREBERITE TUDI: Poporodno izpadanje las in vse, kar bi morali vedeti o tem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj