Povprečen človek izgubi približno 100 las na dan, vendar ne vseh naenkrat, zato jih ne opazite. Ko pa ste v veselem pričakovanju, vaši nosečniški hormoni preprečijo, da bi ti lasje izpadli – zaradi česar so vaši lasje videti bujni kot iz reklame ali tako gosti, da jih komaj spravite skozi elastiko za lase.

Toda vse dobre stvari se morajo enkrat končati, kar vključuje tudi vaše čudovite lase. Ko se hormoni vrnejo v normalno stanje, odpadejo tudi odvečni lasje.

Kako dolgo traja izpadanje las po porodu?

Ne vznemirjajte se: ne boste plešasti, samo vračate se v normalno stanje. Če dojite, lahko nekaj vaših las obstane na lasišču, dokler se ne odstavite ali začnete dopolnjevati s formulo ali trdno hrano. Tolažite se s tem, da bo do takrat, ko bo vaš dojenček pripravljen upihniti svečke na prvi rojstnodnevni torti, vaše izpadanje las končano.

Nasveti za boj proti izpadanju las po porodu

Če po porodu izgubljate lase, lahko glede tega naredite nekaj stvari:

  • Prava hranila. Poskrbite za zdrave lase tako, da se dobro prehranjujete in še naprej jemljete vitaminske dodatke.
  • Sprejmite stanje. Bodite zelo nežni, da preprečite čezmerno izpadanje las po nosečnosti. Šamponirajte le, ko je potrebno (kot da sploh imate čas za šamponiranje!) in uporabite dober balzam ter glavnik s širokimi zobmi, da zmanjšate zapletanje.
  • Izberite prave dodatke. Namesto elastičnih trakov uporabite dobre gumice za lase ali špange in ne vlecite las v čop.
  • Zmanjšajte temperaturo. Če lahko, preskočite sušilnike za lase, kodralnike in likalnike.
  • Oddahnite si od kemičnih preparatov.

Če je izpadanje las prekomerno, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če ga spremljajo drugi simptomi, je lahko izpadanje las po nosečnosti znak poporodnega tiroiditisa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj