Ker je mnogo potrošnikov začelo delati od doma – še več pa jih izgubilo zaposlitev – so se spremenile tudi njihove potrebe po kozmetiki in izdelkih za osebno nego. In sicer je bilo posledično v 2020 opaziti naslednjih 9 največjih sprememb, kar se tiče lepote in kozmetike.

1. Opustitev ‘luksuza’ in ‘nepotrebnega’ (ličila, parfumi)

Eden izmed najbolj opaznih trendov 2020 je bil vsekakor opustitev vsega glamuroznega in nenujnega, zato so največji upad opazili v segmentu dišav in ličil. To je seveda logično, saj ko so ženske doma, se večina ne parfumira in ne liči. Ker zaradi zaprtij vsega tudi druženj ni bilo, je to pomenilo še dodatni upad. Namesto tega so potrošniki začeli več poudarka dajati na čistočo in higieno.

Sprememba, ki so jo opazili pri dišavah, je bila tudi ta, da so začeli potrošniki kupovati dišave, ki vzbujajo nostalgične, srečne in pomirjajoče občutke, da bi si na ta način lajšali posledice drakonskih ukrepov oblasti.

2. Porast nakupov izdelkov za higieno: mila, razkužila in usta nega

Medtem, ko so nakupi ličil in parfumov drastično upadli, pa je narasle prodaja izdelkov za osebno higieno in razkuževanje. Kot prva so bila s podajnih polic razgrabljena razkužila, ki so bila v večini prodajaln po svetu razprodana.

Narasla pa je tudi prodaja mil za roke in telo, gelov za prhanje, zobnih past in ustnih vodic, saj so potrošniki v paniki dali več poudarka na osebno higieno.

3. Obsedenost z ‘varnostjo’ – nezadovoljstvo s formulacijami in embalažami

Skupaj s paniko zaradi lažne pandemije in posledično obsedenostjo s čistočo je potrošnikom postala veliko pomembnejša ‘varnost’. Tako so se pritoževali in zahtevali bolj higienične oblike doziranja in nanašanja izdelkov, pa tudi sestavin. Tako so raje izbrali nenaravne izdelke z več konzervansi.

Predvsem so začeli zahtevati izdelke, ki ne potrebujejo dotika, sploh razkužila, pojav pa je bil zelo opazen tudi v segmentu izdelkov za otroke.

4. DIY ali naredi sam barvanje las, manikire in samoporjavitev

Ker so frizerske in kozmetične salone večinoma zaprli, so si potrošniki morali pomagati sami. Tako je bilo opaziti velik poskok prodaje barv za lase in izdelkov za manikiro in lakiranje nohtov, tudi permanentno UV/LED, doma. Močno je narasla tudi prodaja izdelkov za samoporjavitev doma.

PREBERITE TUDI: 8 korakov, da bo vaša kopel postala luksuzno SPA doživetje

5. Razvajanje in skrb zase

Zaradi izjemnega stresa, ki ga ukrepi zaradi ‘pandemije’ prinašajo v vsakdanje življenje potrošnikov, so si ti pomagali tudi s posvečanjem več časa in skrbi sebi in razvajanju. Tako so si privoščili več kopeli, hkrati pa so bile te tudi daljše; več so investirali – časa in denarja – v mindfulness programe, luksuzne kopeli in izdelke za nego kože; posebej prijetne teksture negovalnih izdelkov; spletne tečaje joge; iskati so začeli dišave, ki bi jim pomagale pobegniti od realnosti in jih umirjati.

6. Razmah spleta (nakupov, preverjanja izdelkov ipd.)

Od začetka ‘pandemije’ dalje so se potrošniki začeli seliti na splet. Delno zato, ker so bili v to prisiljeni, saj so se trgovine zaprle; delno zaradi umetno ustvarjene paranoje pred prehladno-gripoznim virusom in niso upali ven iz stanovanj. Tudi ko so se trgovine ponovno odprle, so mnogi ostali na spletu, kjer so še naprej kupovali izdelke. Spletna prodaja je močno narasla.

7. Porast etičnih zahtev

Na začetku uvedbe ukrepov sta potrošnikom postali trajnost in ekologija manj pomembni kot varnost, zato so v strahu pred okužbo želeli izdelke, ki se jih po uporabi zavrže in ne reciklira. A skrb za varstvo planeta se je kmalu vrnila, sploh ko je vsaj določen delež spoznal, da gre v resnici za lažno pandemijo in ni razloga za strah in paniko.

Tako so se vrnile zahteve po embalažah, ki se jih lahko reciklira; trajnostna pridelava surovin ter skrb za ljudi, ki jih pridelujejo in obdelujejo. Še zlasti je to opaziti pri mlajših potrošnikih in starših.

8. Izjemna skrb za kožo

Opaziti je bilo tudi povečano skrb potrošnikov za kožo in sicer predvsem iz razloga, da so več časa prebili doma in so posledično imeli več časa. Tako so več časa poskrbeli ohranjanju zdrave kože in na kar se da naraven način. Prodaja izdelkov za nego kože je tako narasla, sploh luksuznih in kožo obnavljajočih. Iskali so tudi specifične izdelke, npr. za nego suhe kože; odpravo aken ipd.

Izdelki z aktivnimi učinkovinami so drastično vplivali na videz in občutek njihove kože. Veliko več nege in skrbi so namenili tudi negi kože rok, predvsem zaradi pogostejšega umivanja in uporabe agresivnih in zdravju škodljivih razkužil. Opaziti je bilo tudi povečano zanimanje za mikrofloro kože in holističnega pristopa k negi kože.

9. Podpora lokalnemu: cvetenje majhnih in lokalnih znamk

Tako, kot je covid ‘pandemija’ prizadela velike proizvajalce, kot so L’Oreal, Unilever, Johnson & Johnson, Procter & Gample ipd., je seveda tudi majhne, ki so se trudili in se trudijo preživeti. So pa imeli majhni in lokalni to prednost, da so se potrošniki trudili podpreti ravno njih, saj je jasno, da bodo težje preživeli ob drakonskih ukrepih.

Poleg tega jim je preprečitev potovanj in celo vožnje onemogočila želene nakupe in so bili v določeni meri tudi prisiljeni kupovati lokalno. Poznavalci predvidevajo, da bo manjšim, lokalnim podjetjem s tega vidika tudi v prihodnje kazalo dobro, če bodo le sledili potrebam in zahtevam potrošnikov.

Obeti za 2021?

Poznavalci področja napovedujejo, da bo skrb in povečana nega ter razvajanje sebe ostala na prvem mestu, poleg tega pa tudi varni in etični izdelki. Tudi oralna nega ter naravni izdelki bodo ostajali visoko na listi prioritet potrošnikov, ter, jasno, poudarek na osebni higieni, sploh razkuževanju pri tistih, ki se bojijo, da bi se okužili ali prenesli okužbo naprej.

PREBERITE TUDI: To so bile najbolj googlane sestavine za nego kože 2020

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj