Imate prav, morda masaža (in le kaj je boljšega kot združiti prvo z drugim?). Voda ima neštete blagodejne, skorajda terapevtske učinke na vaše telo, zdravje in počutje, če pa si to doživetje oplemenitimo še z nekaj preprostimi, a učinkovitimi malenkostmi, imate lahko v miru in udobju lastnega doma pravo luksuzno SPA doživetje.

Med drugim kopel sprošča telo, mišice in um; po kopeli popusti morebitna anksioznost; pozimi se z njo pogrejemo do kosti in poleti prijetno ohladimo; pomaga pri nespečnosti in še kaj. Nenazadnje je to tudi čas samo za vas, ko pozabite na vse obveznosti in skrbi in poskrbite zase.

Da bo kopel kar se da sproščujoča in regenerirajoča, upoštevajte spodnjih 8 nasvetov.

1. Dodajte sol za kopanje (grenko (epsom) ali himalajsko)

Sol razstruplja, epsom ali grenka sol pa vsebuje veliko magnezija, ki poleg sproščujoče vode deluje še dodatno sproščujoče.

2. Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja

Eterična olja imajo aromaterapevtske in zdravilne učinke, izberete pa ga glede na to, kaj želite doseči. Med najbolj sproščujočimi so sivka, ‘franckincense’, vanilija; če želite prijetno poživljenje, različni citrusi.

3. Izogibajte se detergentom

Detergenti kožo izsušujejo, prav tako že sama voda, kakršno imamo danes, zato jih raje izpustite. Eterično olje in sol bo dovolj, na koncu pa boste s pilingom odstranili odmrle celice.

4. Prižgite si kako svečko

Kopel naj bo v temnem, le za bolj romantično in sproščujoče vzdušje si prižgite kako svečko ali himalajsko lučko.

5. Poslušajte prijetno, pomirjajočo glasbo

Glasba tipa ‘chillout’, ‘ambient’ in ‘lounge’ so najbolj primerne za relaksacijo in meditacijo. Skupaj z učinkom vode in eteričnih olj bo še dodatno pripomogla k sproščanju.

6. Po končani kopeli naredite piling

Po kopeli je koža razmehčana in piling bo toliko bolj učinkovit – odstranili boste res vse odmrle celice. Naredite si lahko takšnega z zrnci ali rokavicami – kar vam bolj ustreza.

7. Namažite se s hranljivo kremo ali maslom za telo

Vsaka kopel izsuši in le zelo mastna koža (ki jo ima po telesu redkokdo, sploh v zimskem času) jo bo dobro odnesla tudi brez nege. Za vse ostale tipe kože pa po kopeli obvezno nanesite vlažilno – oz. če imate suho kožo, hranilno – mleko, kremo ali maslo za telo.

8. Po kopeli se ulezite in nadaljujte s sproščanjem in uživanjem

Po kopeli se je dobro uleči in se naprej sproščati ob pritajeni svetlobi in pomirjajoči glasbi. Lahko meditirate, sanjarite ali vzamete v roke dobro knjigo – če imate možnost, pa si privoščite še masažo.

PREBERITE TUDI: Razvajanje doma ~ kdaj ste si nazadnje vzeli čas zase?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj