Ura je 6.20 zjutraj in ravnokar vam je zvonil alarm. Ob 7h imate naporno vadbo in le misel na to vas še bolj utrudi. Edini način, da bi bilo to znosno, je kava. Ampak a je pametno takoj spiti kavo, sploh pred vadbo?

Odgovor je jasen: vsekakor, le da naj kava ne bo prvo, kar spijete, temveč kozarec vode ali vode z limono. Ker celo noč niste pili, torej najmanj 7 ur, morate telo zjutraj najprej hidrirati. Poleg tega dehidrira tudi kava, zato morate paziti, da med samo vadbo dovolj pijete, še zlasti, če se veliko znojite.

Prav tako ne spijte kave spet po vadbi – prvič zato, ker ni dobro spiti preveč kave, tako zato, ker dehidrira in po vadbi je treba telo hidrirati; kot tudi zato ker če potrebujete več kot 2 kavi na dan, to že meji na odvisnost oz. se vprašajte, če svojemu telesu nudite dovolj počitka, če potrebuje toliko poživil.

Prednosti pitja kave pred jutranjo vadbo

1. Izboljša vaš trening

Več raziskav je že pokazalo, da kofein izboljša vašo vadbo, da zmorete več, dlje časa in hitreje. Skratka, imeli boste boljše rezultate. Je pa pomembno, kdaj spijete kavo – za najboljši učinek na vadbo je to najbolje kako uro pred vadbo. Kofein ima namreč najmočnejši učinek na telo uro do dve po zaužitju.

2. Pomaga pri osredotočanju

Kofein je naravni stimulans in če ne pretiravamo, izboljša osredotočenost, zbranost in splošno kognitivno funkcijo. Zato ni nič narobe, če si tekom dneva, ko vam v službi začne padati koncentracija, privoščite še kakšno kavo poleg jutranje. A nikar ne pretiravajte in ne presezite največ 3 kav na dan. Želite zbranost, ne anksioznost in tresenje.

3. Bolj boste uživali pri vadbi

Ena izmed raziskav je pokazala, da kofein med vadbo vpliva na večjo porabo energije in tudi večji užitek pri vadbi.

4. Lahko zmanjša bolečine po vadbi (muskl fibr)

Po podatkih raziskave kofein močno zmanjša ‘muskl fibr’ po vadbi v primerjavi s placebom. Udeleženci, ki so trenirali z utežmi, so lahko naredili tudi več ponovitev. Po vadbi so potrebovali manj časa za okrevanje in regeneracijo mišic.

Kdaj pa ni primerno piti kave pred vadbo?

Če je vaša vadba večerna. Poskrbite, da boste zadnjo kavo spili najkasneje ob 17h. že kava je poživilo, vadba pa tudi, zato poskrbite, da ne boste pili kave najmanj 5 ur pred spanjem.

PREBERITE TUDI: Kokosovo olje odslej namesto v kavo, vmešajte v čaj in učinek bo še večji!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj