Večina nas funkcionira nekako takole: ko se zjutraj zbudimo oz. nas iz spanja grobo prebudi budilka, se najprej odvlečemo do kuhinje, pripravimo kavo in jo na hitro – ali v miru, če si to lahko privoščimo – popijemo. Potem nekako pridemo k sebi in se nam zazdi, da se lahko začne dan. Vam zveni znano?

Če ste taki kot večina, zjutraj ne morete začeti dneva brez kave (kar si lahko, če smo iskreni do sebe, priznamo, da je pravzaprav odvisnost). Kavo je večina posvojila kot mehanizem, kako se zjutraj spraviti k sebi in se lotiti dneva, zato predstavlja jutranjo rutino. Skoraj nekaj romantičnega je v jutranji pripravi kave; nato nas objame njen vonj in potem ponesemo skodelico blizu k sebi in uživamo v omamnem vonju. In nenazadnje – kofeinski šok nas spravi k sebi in nas pripravi, da se lotimo opravkov.

PREBERITE TUDI: Kaj o vas razkrije vaša skodelica kave?

Koliko pa je to dejansko zdravo? Strokovnjaki za zdravje se namreč strinjajo, da bi morali dan začeti z velikim kozarcem vode, limonine vode ali vode s kisom. In kaj je narobe s kavo?

1. Telo se tekom noči dehidrira in najprej bi moralo dobiti vodo

Kot prvo se je treba zavedati, da smo se najmanj 6 pa celo do 8 ali več ur postili, kar se tiče tekočine. Naše telo torej toliko ur ni dobilo vode. Če si kaj takega zamislimo tekom dneva, je nepredstavljivo. Telo se torej tekom noči v določeni meri dehidrira, zato bi morali najprej, ko vstanemo, spiti najmanj 2 dl vode, limonine vode ali vode z žličko kisa. Sploh slednja dva sta idealna izbira, saj alkalizirata telo, razstrupljata in pospešita limfni obtok.

2. Jutranja kava še dodatno dehidrira

Ker je kava diuretik, že tako dehidrirano telo še dodatno dehidrira. Da naše telo dobro deluje; da se dobro počutimo, ohranjamo zdravje ter da nam možgani dobro delajo, potrebujemo dovolj tekočine. To lahko ustvari še dodatni problem – ker mnogi občutek žeje zamenjujejo z občutkom lakote (sploh če so si dovolili se prepričati, da je nujo in obvezno treba jesti zajtrk), namesto pol litra vode pojedo obilen zajtrk in telo že navsezgodaj zjutraj obremenijo s hrano, namesto da bi mu dali, kar potrebuje – torej tekočino. Posledica tega je lahko tudi rejenje, saj telo dobi preveč hrane, prezgodaj (in večinoma tudi neprimerne).

Če smo kavi dodali še sladkor ali umetno sladilo, pa smo si sploh naredili slabo popotnico v dan, v počutje in zdravje.

PREBERITE TUDI: 5 načinov, kako se zjutraj zbuditi brez kave

3. Kava dvigne stresni hormon kortizol

Naše telo proizvaja stresno hormon kortizol. Da ne bo pomote – to je normalno in ga nujno potrebujemo za svoje delovanje, a če ga je preveč, to vodi v nezdrav stres. Zjutraj imamo kortizola že tako največ in tekom dneva počasi upada – zvečer ga je najmanj, da lahko zaspimo. Ker zjutraj s pomočjo kave umetno še dodatno dvignemo kortizol, to slabo vpliva na naravno cirkadijski ritem telesa. Tako smo lahko že okoli poldneva nenormalno utrujeno (toliko bolj, če smo zaužili ogljikovo-hidratno malico ali kosilo), zvečer pa imamo težave z zaspanjem in/ali ponoči z zbujanjem.

Ker telo že samo poskrbi, da imamo zjutraj največ kortizola, to negativno vpliva na samodejno proizvodnjo kortizola v telesu, ki se začne zanašati na kavo. Vsakič, ko spijemo kavo tekom dneva, se zgodi enako – umetno dvignemo kortizol.

Hkrati to ustvarja toleranco na kavo oz. kofein, da sčasoma nima več učinka, kar so potrdile tudi raziskave. Deluje le še placebo efekt, kavopivci pa potrebujejo čedalje več kave tekom dneva in čedalje močnejše kave. Študije kažejo, da kavopivci potrebujejo kavo čedalje pogosteje tekom dneva ter si pripravljajo čedalje močnejše kave, da dosežejo želen učinek – telo namreč samodejno proizvaja čedalje manj kortizola.

Kavopivci, ki se zjutraj rezu kave počutijo povsem povoženi, so si torej že dodobra uničili naravni cirkadijski ritem, zato potrebujejo kofeinsko ‘brco’, da sploh lahko začnejo dan.

PREBERITE TUDI: Kako se zjutraj zbuditi in začeti dan brez kave?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj