… kolesarjenja najpomembnejši vpliv na daljšo življenjsko dobo in ne trajanje posamezne vadbe. Dovolj intenzivna vadba pozitivno vpliva na koronarno srčno bolezen in tako zmanjšuje umrljivost zaradi te bolezni in podaljšuje življenjsko dobo, življenjsko dobo pa podaljšuje tudi na splošno, neodvisno od te bolezni.

Raziskava, ki so jo predstavili letos na kongresu ESC, je tako pokazala, da so moški, ki so kolesarili z veliko hitrostjo oz. intenzivnostjo živeli kar 5,3 let dlje, moški, ki so kolesarili s povprečno intenzivnostjo pa 2,9 let dlje kot tisti, ki so kolesarili z nizko intenzivnostjo.

Pozitivni učinki intenzivne vadbe pa so se pokazali tudi pri ženskah: ženske, ki so intenzivno kolesarile, so živele 3,9 let dlje, tiste, ki so srednje intenzivno, pa 2,2 leti dlje od kolegic, ki so bile počasne.

Trenutna priporočila za ohranjanje oz. izboljševanje zdravja velevajo, da naj bi se vsakdo gibal vsaj 30 minut na dan z vsaj srednjo intenzivnostjo – če boste želeli za svoje zdravje narediti še kaj več, pa boste čas trajanja in intenzivnost vadbe podaljšali oz. povečali. Polurni sprehod namreč nikakor ni primerljiv z enourno intenzivno vadbo, ki požene kri po žilah, zato poskrbite, da boste v svoj vsakdan vnesli dovolj intenzivne vadbe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj