…  kasnejši nastanek raka. Pa ne le to – četudi posameznik kasneje shujša, se ta možnost nič ne zmanjša.

V raziskavi so preučili podatke kar 20000 moških, ki so v letih med 1916 in 1950 hodili na prestižno univerzo Harvard. Vodja raziskave dr. Linsay Gray je povedala: “To je prvi primer, da smo preučili vpliv debelosti v zgodnji odrasli dobi na kasnejši nastanek raka. Ugotovitve raziskave so zelo jasne: ohranjanje zdrave telesne teže močno zmanjša nevarnost za nastanek raka.” Poleg tega te ugotovitve nakazujejo na nadvse zaskrbljujoče stanje glede prihodnosti zdravja ljudi, glede na to, da je večina prebivalstva v razvitih deželah predebela, debelost pa še narašča – tako kvalitativno kot tudi kvantitativno.

zaspehani_najstniki

(Foto: healthyliving.ocregister.com)

Raziskovalci so v raziskavi navedli, da imajo študentje z najvišjim indeksom telesne mase (ITM) v starosti med 18 in 35 let veliko več možnosti za nastanek raka kot tisti, ki so vitkejši. Tisti, ki so bili kot najstniki zelo debeli, so imeli kar za 50 % več možnosti, da zbolijo za rakom pljuč – ne glede na to, ali so kadili ali ne.

Še dodatno zaskrbljujoča pa je bila ugotovit­ev, da se nevarnost za nastanek raka ni zmanjšala niti, če so kasneje shujšali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj