Na srečo je ta mit, ki je prinesel cele generacije čustveno poškodovanih otrok, več ali manj preživet – še vedno pa se najdejo starši, ki niso dovolj osveščeni in svojega otroka pustijo, da se ‘izjoka’. Spet drugi starši bi, ko otrok joka, instinktivno tekli k njemu, da bi ga potolažili, a zaslišijo nasvet kakega starejšega “nikar, pusti, da se izjoka, da ga ne razvadiš”.

A to je nekaj najslabšega, kar lahko naredijo, saj otroka v najbolj občutljivih trenutkih zaznamuje za celo življenje.

Namen otroškega joka

Strokovnjaki psihologi so v mnogih raziskavah že dokazali, da postanejo otroci srečnejši, uspešnejši in bolj zdravi odrasli, če so jih starši kot otroke ustrezno obravnavali: to je z nežnostjo, skrbnostjo, pozornostjo, ljubeznijo in igrivostjo. Pri tem je to še najbolj pomembno v najzgodnejšem obdobju.

“Včasih imamo kake starše, ki so prepričani, da bodo razvadili otroka, če ga bodo pocrkljali in potolažili, ko joka in je pod stresom. Ampak ne, ne morete razvaditi otroka,” so povedali. “Razlogi, zakaj otrok joka, so lahko različni, a nikoli ni narobe, da mu starši v tistih trenutkih namenijo pozornost in ljubečo skrb.”

“Ko otrok joka, ga instinktivno hočemo potolažiti, ga vzeti v naročje ali stisniti k sebi. Poslušajte svoje instinkte,” pravijo strokovnjaki.

PREBERITE TUDI: 7 posledic hčera neljubečih mater

Raziskava

Ko so raziskovalci anketirali preko 600 odraslih o njihovih otroštvih, so odrasli odgovarjali na to, koliko pozornosti, ljubezni, skrbnih dotikov so dobivali; koliko prostega časa za brezskrbno igro jim je bilo dovoljeno in koliko pozitivnih trenutkov v okviru družine so doživeli. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so imeli lepša, srečnejša otroštva manj anksiozni, manj depresivni, imeli boljše socialne spretnosti in so bili na sploh srečnejši in bolj zadovoljni. Tudi sprejemanje drugih ljudi in shajanje z njimi jim je šlo boljše od rok, saj so bili bolj širokosrčni.

Mentalno stanje, sreča in uspeh v odrasli dobi so tako v največji meri determinirani na podlagi izkušenj v zgodnji otroški dobi. Otrok se namreč preko prvih stikov s svojimi starši uči, kakšen je svet zunaj in tako dobi sporočilo, ali je ta zanesljiv in  torej varen (ustrezen odziv staršev oz. skrbnikov) ali nezanesljiv, torej ne-varen (neustrezen odziv staršev ali pomanjkanje odziva).

Crkljajte, tolažite svoje otroke in jim izkazujte ljubečo pozornost in skrb

Na podlagi teh prvih izkušenj se otrokom tudi razvijajo možgani, zato je veliko dotikov, božanja, crkljanja in na sploh pozornosti ne le nekaj, kar otrok pričakuje, temveč tudi nekaj, kar nujno potrebuje za zdrav razvoj. Takrat se ustvarjajo različni sistemi v otrokovih možganih in telesu, zato je ključno, da starši za to poskrbijo z ustreznimi odzivi.

Če bodo otroci prepuščeni sami sebi in jih ob joku ne bo nihče objemal in tolažil, se vsi ti sistemi sprogramirajo na stresni odziv, ki ga tudi v odrasli dobi lahko sproži že vsaka malenkost, kar drugi odrasli, ki so imeli srečna otroštva, lahko težko razumejo. Kasneje to vodi v duševne težave kot sta anksioznost in depresija ter v stanje izgorelosti, saj se tudi odrasli v stresni situaciji ne zmore umiriti, ker tega njegovi sistemi v otroški dobi niso dobili.

Crkljanje in tolaženje otroka, ko ta to potrebuje, torej ni razvajanje, temveč nujno potrebna in edina pravilna reakcija staršev, ki želijo zdrave, srečne in uspešne otroke in kasneje odrasle. Torej ko otrok joka, je to način, da vam sporoča, da potrebuje vašo ljubečo pozornost in skrb. Ne preslišite tega klica.

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj