Zaradi tega predstavlja pomembno alternativo ostalim komercialnim športnim napitkom, ki športnikom povrnejo energijo po napornih treningih.

Čokoladno mleko vsebuje optimalno razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami, kar je pomembno za regeneracijo mišic po utrudljivi vadbi in omogoča športnikom treniranje pri visoki intenziteti pri zaporednih treningih.

V raziskavi je v treh različnih dneh devet vzdržljivostih kolesarjev opravilo trening, kateremu so sledile 4 ure počitka in nato še en trening. Takoj po vadbi so moški naključno popili enakovredno količino čokoladnega mleka, napitka za nadomestitev tekočine ali napitka za nadomestitev ogljikovih hidratov (OH) ter isto pijačo še dve uri po prvem treningu. Raziskovalci so na koncu primerjali čas, preden so se športniki izčrpali, povprečen utrip srca, subjektivno oceno zaznanega upora (RPE) in skupno delo, opravljeno pri vzdržljivostni vadbi.

Rezultati so pokazali, da sta bila najbolj učinkovita čokoladno mleko in napitek za nadomestitev ogljikovih hidratov, kar pomeni, da bi lahko bilo čokoladno mleko učinkovit nadomestek energije med dvema napornima treningoma. Upoštevati pa je potrebno možnost, da se kompleksni ogljikovi hidrati iz napitka za nadomestitev OH niso uspeli v celoti prebaviti med štirimi urami počitka.

Vseeno rezultati študije kažejo, da je čokoladno mleko s svojo visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in beljakovin lahko učinkovita alternativa drugim napitkom.

1 komentar

  1. Ja to piše za moške? Kaj pa za ženske? Saj vemo da imajo že vezivno tkivo drugačno, da so bolj mišičasti, močnejši… itd…. Ali piše kaj podobnega za ženske kje?? lp

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj