Kljub temu, da lahko z vseh koncev zasledimo, da je treba biti pozitiven in optimističen, je že več raziskav pokazalo, da se tovrstni pristop ne obnese najbolj pri hujšanju. Raziskovalci so namreč ponovno potrdili presenetljivo dejstvo, da naša osebnost, oz. natančneje to, ali smo bolj optimistično ali pesimistično naravnani, vpliva na to, kako uspešni smo pri hujšanju.

debela_joka

Zaskrbljeni in pesimistični ljudje so zaradi zaskrbljenosti za zdravje uspešnejši pri hujšanju

Pretiran optimizem ima namreč takšen vpliv, da se ljudje slabše držijo diete in zastavljenih ciljev glede gibanja, medtem ko imajo negativna čustva in občutki pozitiven vpliv na vztrajanje pri zastavljenem.

V raziskavi so spremljali debele paciente, ki so se lotili shujševalnega programa na kliniki in jih testirali, kakšno osebnost imajo; ali so pesimistični ali optimistični. Ugotovili so, da so pacienti postali bolj optimistični šele po tem, ko so shujšali, kar jim je pomagalo, da so še naprej vztrajali pri zastavljenih ciljih. Tisti, ki pa so s hujšanjem že začeli zelo optimistični, so se že v začetku precej mučili, da bi izgubili kakšen kilogram.

Po mnenju znanstvenikov to potrjuje pretekle raziskave, ki so že pokazale, da ima določena količina negativnih čustev pozitiven vpliv na spremembe vedenja in delovanja, saj so pacienti bolj zaskrbljeni glede videza in zdravja. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da je vsesplošno optimistično razpoloženje škodljivo, saj ima pozitiven vpliv na to, da se ljudje, ki želijo shujšati, držijo zastavljenega shujševalnega režima, ko dosežejo prve rezultate.

In medtem, ko je že več raziskav pokazalo, da pesimizem in ‘nesrečnost’ povečata uspeh pri študiju in dvigneta motivacijo, je po drugi strani neizpodbitno dokazano dejstvo, da optimizem in dobra volja podaljšujta življenjsko dobo in zmanjšata nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja. Treba je torej le najti pravo ravnovesje in paziti, da nas ne povleče preveč na eno ali drugo stran.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj