Prav gotovo ste že kdaj slišali za delitev ljudi na štiri barvne tipe, poimenovane po letnih časih glede na barve, ki naj bi vam pristajale. Verjetno ste se srečali tudi z novejšo delitvijo na šest tipov, kot je bila opisana v prispevku o naravni koloristiki.

Morda ste se celo trudile na podlagi različnih instantnih abstrahiranih člankov določiti svoj barvni tip, a vam to brez pomoči strokovnjaka ni povsem uspelo. Če niste barvno zelo izrazit oz. stereotipen tip, se najbrž težko najdete v skopih opisih in se boste brez pomoči strokovnjaka ali brez študije kopice literature težko opredelile. Lahko vam olajšamo delo in vas pripeljemo bližje cilju z nekaj napotki, kako se pravilno lotiti določevanja.

Tople in hladne barve

Najprej je treba ločiti hladne barve od toplih, ker je to osnova za vse nadaljnje delitve in opredeljevanja. Hladne barve ena z drugo delujejo harmonično, nekako naravno se nam zdi, da gredo skupaj, zato jih lahko med seboj poljubno kombiniramo. Ko pa se vmes vrine topel odtenek, bo tudi neizurjeno oko opazilo, da nekaj ni v redu. Seveda velja tudi obratno.

Vsaki barvi lahko določimo hladen ali topel podton. Če bazira na rumeni, je topel, če pa ima barva pridih modre, je hladen. Tako imamo lahko hladno malinasto rdečo in toplo rdečo v barvi paradižnika. Ali pa toplo olivno zeleno in hladno zeleno barvo borovcev.

Določevanje

Podnevi sedite k oknu, kjer ne boste obsijane z neposrednim soncem, vendar bo dovolj naravne svetlobe za realno določanje barv. Bodite nenaličene, da se vidijo pegice, kapilare. Če si barvate lase v barvo, ki je zelo drugačna od vaše naravne, utegne biti moteče, zato jih počešite oz. spnite čim bolj stran od obraza, zaželeno pa je, da se vidi narastek. Ramena naj bodo odkrita.

Zdaj si pod brado postavljajte različne barve (kosi blaga, kolaž papir, rute, majice, puloverji, brisače ipd.) in opazujte učinek na obraz. Pri nekaterih barvah bo obraz dobil zdrav nadih, oči bodo zaživele, pri drugih boste izpadle utrujeno s poudarjenimi podočnjaki ali dobile zlateničen sij. Ne obremenjujte se s tem, katera barva vam je všeč, ampak se osredotočite zgolj na učinek, ki ga naredi na vašem obrazu.

Barva bo prava, če bo dajala vtis, kot da je obraz osvetljen od spodaj, torej ne bodo vidne temne sence na njem. Koža bo videti mlajša, bolj zdrava in sveža, nepravilnosti pa ne bodo očitne. Barva oči bo poudarjena in v ospredje boste stopili vi, ne oblačilo. Če boste opazile okrog vratu in brade čudne sence, barva zagotovo ni prava za vas. Neizenačen ten bo poudarjen in dobile boste občutek, kot da barva nosi vas, ne vi barvo. Odtenki, v katerih ste blede in zahtevajo več make-upa, niso primerni.

Pristajanje barv

Kmalu boste ugotovile, da vam bolj pristajajo ali hladni ali topli odtenki. Lahko se orientirate tudi po podtonu kože. Primerjajte spodnjo stran zapestja z drugimi in hitro boste opazile, ali ste bolj zlato rumene (tople) ali bolj rožnato bledikaste (hladne). Pomagajte si z različnimi odtenki rožnate. Preizkusite hladno rožnato in toplo marelično. Ali pa fuksijo v primerjavi z barvo lososa. Ena bo zagotovo veliko boljša izbira od druge.
koloristika: hladna in topla roza
Levo hladen, desno topel odtenek rožnate

Najboljši način za preizkušanje je, da primerjate dve barvi iz različnih barvnih palet, ki bodo predstavljene ob posameznih barvnih tipih v prihajajočih člankih, in se osredotočite, katera je boljša. V prvem koraku je bistveno, da ugotovite, ali ste hladen ali topel tip.

V naslednjem koraku boste poskušale ugotoviti, ali vam bolje pristajajo intenzivnejši odtenki, čiste, jasne barve in kontrasti ali pa mehkejše, zabrisane barve in kombinacije. Bodite pozorne na to, koliko intenzivno barvo lahko vaš obraz prenese. Vam bolje pristajajo kombinacije dveh ali več kontrastnih barv ali ste videti bolje v zamolklih mešanicah? Mogoče bo ta karakteristika nasičenosti barv na nekaterih, ki niso izrazito topli ali hladni tipi, celo v ospredju.

koloristika: jasne barve in kontrastne kombinacije
Jasne barve in kontrastne kombinacije

 

koloristika: mehke barve in 'tone on tone' kombinacije­
Mehke barve in kombinacije ‘tone on tone’

Barvnim tipom naproti­

S tem prispevkom in drugimi, ki prihajajo, vam ne želimo ponuditi rešitve na pladnju in neposrednega odgovora na vprašanje, kateri barvni tip ste. Želimo vas spodbuditi, da postanete kritične do barv, ki jih nosite, se začnete opazovati z druge perspektive in sčasoma s poskušanjem same ugotovite, kaj na vas deluje in kaj ne. Smisel je v eksperimentiranju in sistemu poskusov ter napak.
Bistvo teh člankov je, da ugotovite, da lahko nosite prav vse barve, le pravi odtenek je treba najti in ga skombinirati v pravo kombinacijo.

koloristika

PREBERITE TUDI:

6 KOMENTARJI

  1. Odličen članek, super nadgradnja članka Naravna koloristika in simbolika barv in pa tistega o nošnji črne barve. V pretelkosti se nisem kaj dosti ukvarjala s tem, katera barva mi pristaja, sedaj pa se bom poglobila tudi v to. Se prav veselim novih nakupov oblačil, ki izvlečejo kar najboljše iz nas.:)

  2. Živa, odličen članek, sem ga že nestrpno čakala. Sicer imam sebe kar dobro naštudirano, kar se barv tiče, a mi zagotovo manjka še ogromno znanja na tem področju. Se že veselim nadaljevanj!

  3. Živa, super članek in že nestrpno čakam na nadaljevanja!
    Pred kakimi petnajstimi leti sem bila pri eni gospe (mož presenetil za 8. marec) na svetovanju glede pristajanja barv in ona se je poslužila srebrne in zlate barve, da bi ugotovila kakšen tip sem. To je tudi en hiter način, da ugotoviš najprej ali si hladen ali topel tip:-)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj