Določanje barvnih tipov ali koloristika temelji na barvnem sistemu Alberta Munsella, slikarja iz 19. stoletja, ki je definiral barve ter odnos med barvnostjo, svetlostjo in nasičenostjo posamezne barve.

Štirje osnovni barvi tipi – zima, pomlad, poletje in jesen – so temeljili le na dveh kategorijah, to sta barvnost (ali je nekdo topel ali hladen) in svetlost (kako temna ali svetla je oseba). Ko vključimo še nasičenost, lahko osebo določimo podrobneje, lahko namreč rečemo ne le, da je neka oseba npr. jesenski tip (ki je že po definiciji topel), temveč tudi, ali je ‘soft’ (ali so njene barve zabrisane), ‘deep’ (temnejša, bolj nasičena jesen) ali ‘warm’ (ali ji pristajajo izrazito zlatkasti, topli oranžni in opečnati odtenki.

Vsi trije tipi so torej jesen, vendar jim pristajajo nekoliko različni odtenki in celo nekatere različne barve. Ker ima vsak letni čas tri podtipe, pozna sodobna koloristika, s katero se ukvarja organizacija CMB, 12 različnih barvnih tipov, v katere lahko uvrstimo vse osebe kavkazijske rase (pri azijatih, Afroameričanih in mulatih veljajo nekoliko drugačna pravila, zato je zanje sistem za zdaj manj razdelan).

Izhajamo torej iz štirih letnih časov, pri čemer sta zima in poletje hladna barvna tipa, pomlad in jesen pa topla.

V prvem delu članka o barvnih tipih si bomo natančneje pogledali barvni tip zima in njegove tri podtipe. Pri sistematiki se bomo držali poimenovanja CMB v angleščini zaradi lažjega razumevanja literature, ki je dostopna na to temo predvsem v angleščini, in da se izognemo morebitni dodatni zmedi pri prevajanju poimenovanja v slovenščino.

Naj poudarimo, da je dokončno barvno določitev še vedno najbolje prepustiti strokovnjaku, vseeno pa se lahko sami poskusite v določitvi svojega barvnega tipa. V začetku vam bo v pomoč članek Barve, ki vas polepšajo, kjer je opisan način, kako najprej določiti svoj tipa (ta mora za doseganje dobrih rezultatov temeljiti na poizkušanju, in ne le na teoriji).

Najprej se ob pogledu na ogledalo odločite o svoji dominantni karakteristiki. Zastavite si naslednja tri vprašanja, ki se navezujejo na zgoraj omenjene tri značilnosti barve, torej barvnost, svetlost in nasičenost:

 1. Kako močne barve lahko prenesete? Če si k obrazu postavite določeno barvo, se vprašajte, ali vi nosite barvo ali ona nosi vas?
 2. Vam bolje pristajajo hladne ali tople barve (hladne barve imajo modrikast pridih, tople rumenkast)? V katerih ste videti bolj naravno, manj umetno?
 3. Vam bolj pristajajo kombinacije kontrastnih barv ali podobnih barv? Katere kombinacije na vas izpadejo bogatejše, bolj dragocene?

Če je vaš letni čas zima, imate zagotovo nekaj od spodaj naštetega:

 • temne lase in temne oči,
 • sive tone v laseh,
 • temne lase in svetle oči.

Vsem trem podtipom zime pristajajo naslednje barve, poleg njih pa še dodatne palete, ki so pod vsakim podtipom posebej.

zima_vsi

Prvi zimski podtip: deep & cool

zima_deep_cool

Vaši lasje imajo na naravni svetlobi ebenovinast lesk. Koža je lahko bodisi porcelanasto svetlo rožnata ali pa ste temnopolti z rahlim modrikastim (ne olivnim) pridihom. Vaše oči so temno rjave ali ebenovinaste. Pristajajo vam barve iz spodnje palete:

zima_deep_1

zima_deep

Lepo vam pristaja črna, ki jo lahko kombinirate s temnimi odtenki črno rjave, kraljevo vijoličaste, temno melancanaste ter tudi kombinacija črne s škrlatno rdečo. Odlično se vam podajo močni kontrasti temnih in svetlih barv iz vaše palete, izogibajte pa se kombinaciji dveh svetlih barv, vsaj pri obrazu. Če vas mikajo svetle in pastelne barve, jih vedno nosite v kombinaciji s temnimi barvami in črno. Vedno nosite najmočnejšo barvo pri obrazu. Če se že odločite za svetlo barvo ob obrazu, boste potrebovale močnejši in temnejši make-up (senčila, šminka), da ne boste videti preveč blede ali celo sprane. Kar se tiče make-upa na splošno, vam pristajajo svinčniki za oči v melancanastih odtenkih, senčila v zemeljskih barvah ter blush in šminka v vinskih, rubinastih in živo rdečih tonih.

Drugi zimski podtip: cool & clear

zima_cool_clear

 

 

 

 

 

 

 

Vaši lasje so zelo temni, če pa vam že sivijo, imajo pravi sivo srebrnkast lesk in nimajo mišjih ali pepelnatih tonov. Barva vaše kože ima določeno jasnino in je hladne, torej rožnate barve; vaše oči pa so temno modre, zelene ali jasno rjave barve. Splošno rečeno, vaš barvni top deluje srednje temno do temno ter predvsem jasno (‘clear’), zaradi česar vam najbolj pristajajo hladne in jasne barve, odtenki pa naj imajo med seboj določen kontrast. Vaše najboljše barve so naslednje:

zima_cool_1 zima_cool

Najbolje ste videti v srednje močnih in srednje temnih do temnih odtenkih. Če želite nositi rjavo, jo uravnotežite s hladnimi barvami vašega spektra, npr. rožnato pink ali petrolejno. Izogibajte se barvam s toplim podtonom, saj bodo vašo kožo naredile na videz utrujeno. Izogibajte se rumeni, razen če je hladna limonasto rumena. Prav tako se izogibajte dvema zelo temnima odtenkoma skupaj oziroma ju uravnotežite z enim svetlejšim in bolj živim odtenkom iz vaše palete. Barve vašega make-upa morajo biti hladne, izogibajte se toplim odtenkom, še posebej rjavkastim šminkam ali šminkam, ki so videti naravno in so v osnovi bež, saj bo tako vaš obraz ostal brez potrebnega kontrasta. Izberite si senčila v perlastih ali sivkastih tonih, svinčnik za oči v mornarsko modri, črni ali modro vijoličasti barvi. Blush naj bo hladne barve z vinskim ali malinastim (berry) pridihom, šminka pa višnjeve, rubinaste ali malinove barve.

Tretji zimski podtip: clear & cool

zima_clear_cool

Vaši lasje so zelo temni, oči pa jasne in sijoče v modri, zeleni ali barvi topaza. Med šarenico in beločnico je opazen kontrast, beločnica je zelo bela. Tudi obrvi in trepalnice so temne, koža pa je lahko porcelanasta ali temna, vendar s hladnim podtonom. Vaš videz je zaradi temnih las in svetlih oči, če pa ste belke, še zaradi porcelanaste kože, izrazito kontrasten, kar se mora zrcaliti tudi v barvah, ki jih nosite. Z dvema kontrastnima barvama ali kombinacijo temne in svetle ne morete zgrešiti. Če ste oblečene od glave do pet le v eno barvo, naj bo to ena izmed najbolj živahnih iz vaše palete. Zelo vam pristaja črna, optimalno pa je, če jo poživite z enim živahnim odtenkom. Tudi belo, po kateri posegamo poleti, poživite z živo in močno barvo, npr. škrlatno rdečo ali smaragdno zeleno, lahko tudi črno, da vzpostavite kontrast. Pazite le, da bodo barve, ki jih nosite, hladne. Izbirajte barve iz spodnje palete:

zima_clear_1

zima_clear2

Vaš make-up naj bo čist in jasen. Za oči izberite šampanjske, srebrno-perlaste ali zadimljeno sive odtenke, pri svinčnikih za oči pa petrolejno, temno modro ali črno. Blush naj bo hladno rožnate barve. V šminkah jagodne, škrlatne ali rubinaste barve boste videti naravnost čudovito.

6 KOMENTARJI

 1. O, Malina, bravo! Krasno, jasno predstavljeno, res super. Da sem zimski tip, sem vedela, zdaj vidim, da sem zadnji podtip – clear & cool. Lepo je videt, da so moje najljubše barve in tiste, ki jih največ nosim, čisto vse na paleti za moj tip 😀

 2. Ooo, tole je pa res krasen članek … najboljše pa bi bilo, če bi avtorica organizirala semniar v živo in pokazala, kako napačna/pravilna izbra barv vpliva na naš videz :D. Malina, res krasno!

 3. Malina, podtipi po CMB se imenujejo malo drugače, kot si napisala v članku. Ni mi namreč jasno, da je prvi tip deep & cool, drugi cool & clear, tretji pa clear &cool – se pravi, samo besedi sta obrnjeni, drugače pa enako kot pri drugem. Zimski tipi so deep, cool in clear. Precej bolj enostavno.
  Edino lahko bi bile slike boljše, npr. kakšne slavne osebnosti kot primer, da bi se punce lažje našle v svojem tipu (deep winter sta Penelope Cruz in Eva Longoria, cool winter Catherine Zeta-Jones in Elizabeth Hurley, clear winter pa Courteney Cox in Liv Tyler).
  Drugače so članki super, sem ogromno že prebrala na to temo in si res napisala dober povzetek.

 4. Ivy, klasifikacija je povsem pravilna in povzeta po zadnji CMB-jevi delitvi na 12 podtipov. Letne čase se namreč opušča in so tu omenjeni zgolj zaradi lažjega razumevanja. Deep, cool in clear ne spadajo samo k zimi, zato potrebujejo dodatno karakteristiko, da jih lahko pravilno umestimo. Deep je v svoji topli verziji jesen (deep&warm), cool so tudi poletja (cool&soft), topla clear pa je pomlad (clear&warm). Cool&clear in clear&cool nista enaka tipa. Pri vsakem namreč prevladuje prva napisana karakteristika. Pri prvem tako prevladuje hladnost in ga s pridevnikom clear ločimo od poletnega tipa cool&soft, ki je barvno bolj zabrisan. Drugi pa je izrazito barvno kontrastni tip, kjer s pridevnikom cool definiramo, da ne gre za toplo jesensko različico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj