V prejšnjih člankih o koloristiki smo vam že predstavili barvne tipe Zima, Pomlad in Poletje z vsemi podtipi. Tokrat nam preostane le še barvni tip Jesen s svojimi tremi podtipi. Če se torej še niste našle v nobenem izmed prej omenjenih barvnih tipov, se boste zagotovo prepoznale kot Jesen.

Tudi sicer je to barvni tip, v katerem se prepozna marsikatera ženska, ki jo sicer (samo)določitev bega, saj se ji zdi, da ni dovolj kontrastna za Zimo, ne dovolj svetla za Pomlad in ne dovolj hladna za Poletje.

Jesen je skupaj s Pomladjo topel barvni tip in vsi njeni podtipi imajo topel podton kože kot tudi las in oči. Zagotovo spadate v barvi tip Jesen, če imate katero izmed spodaj naštetih značilnosti:

  • temno rjave lase, trepalnice, obrvi (vse s toplim podtonom) in oči ter zlatkast podton kože;
  • kostanjevo rjave lase, rjave ali zelenkasto rjave oči in rumenkast podton kože;
  • mišje rjave oz. pepelnato blond lase, srednje rjave do lešnikove barve oči ter topel podton kože.

 

Prvi jesenski podtip: deep & warm

jesen_deep_warm

Če od blizu ali na sončni svetlobi pogledate svoje lase, boste opazile rdečkaste podtone na sicer temno rjavih laseh. Vaša koža je zlatkasta in možno je, da imate nekaj pegic. Vaše oči so temno rjave, vendar ne ebenovinaste, temveč toplo čokoladno rjave, morda celo z drobnimi zelenkastimi ali rumenkastimi lisami v šarenici. Ker je vaša primarna karakteristika ‘deep’, lahko nosite črno in druge temne barve blizu obraza. Črno lahko kombinirate z drugimi temnimi barvami, kot je temno rjava, kraljevo vijolična, melancanasta, …

Najbolje izgledate v temnih ali med seboj dopolnjujočih temnih barvah, izogibajte pa se zelo svetlim oblačilom, razen če jih uravnotežite s katero izmed temnih barv vaše palete. Močnejše barve vedno nosite ob obrazu. Če se že odločite za zelo svetlo barvo ob obrazu, naj bo vaš makeup zato malenkost močnejši, da ne boste izpadle ‘sprano’ (ang. washed out).

Oglejte si vaše palete:

jesen_deep_warm_paleta

jesen_deep1
jesen_deep2

Kot lahko opazite na prvi paleti, so vaše barve značilne za letni čas jeseni, saj so tople, zlatkaste, bogate, nasičene in prav vse med njimi lahko najdemo v jesensko obarvani naravi (npr. žareče barve listja na drevesih). Ne morete torej zgrešiti z močnimi barvami, ki imajo topel podton. Izogibajte se hladnim barvam, še sploh hladnim pastelnim barvam, te vam res ne bodo naredile nobene usluge. Temno siva, temno modra in črna bodo na vas izgledale najbolje, če jih boste skombinirale s karamelno, lososovo ali opečnato barvo.

Kar se tiče ličil, naj bo vaš videz bogat, nasičen in vsekakor topel. Posezite po svinčnikih za oči v olivni, rjavi ali barvi melancane. Zraven bodo šla lepo senčila v kaki, zadimljeno sivi, kavno rjavi in praktično vseh odtenkih rjave, lepo pa se bodo podala tudi barva melone, marelična in ‘srnja’ barva. Blush (rdečilo za lica) naj bo topel, poskusite z odtenkom konjaka (kot blush lahko uporabite tudi ne pretemen bronzer). Za ustnice uporabite svinčnike in rdečila v barvah opečnate, rdečkasto rjave, paradižnikovo rdeče, orehovo rdečkaste. Če ste ljubiteljice zelo nežno poudarjenih ustnic, morate paziti, da so oči dovolj naličene, da boste uravnotežile svoj močan videz in da ne boste izpadle bolno ali preveč svetlo.
Pri barvanju las pazite, da ne boste izbrale presvetle (ponavadi tako temnim barvnim tipom blond odtenki ne pristajajo), preveč živo rdeče ali črne, ki ima hladen (že modrikast) lesk. Najbolj subtilna rešitev bi bili prameni v rdečkasto rjavi, ki je za en ali dva odtenka svetlejša od vaše naravne barve las.

Drugi jesenski podtip: warm & soft

jesen_warm_soft

Vaši lasje so kostanjeve barve, koža je bogate zlatkaste barve, oči pa so rjave ali barve topaza. Vse barve v vaši paleti imajo topel, torej rumenkast podton in poudarjajo vaš jesenski kolorit. Vaša sekundarna karakteristika je ‘soft’, kar pomeni, da je optimalen videz za vas mehak, malce zabrisan in ne zelo kontrasten kot pri prvem jesenskem podtipu. Najbolje izgledate v odtenkih, ki so srednje močni, torej ne pretemni in nikakor ne presvetli. Izogibajte se, kot velja za vse jesenske podtipe, hladnim in pastelnim barvam. V nežno pink ali svetlo vijolični barvi boste izgledale sivo in nezdravo. Če nosite temno modro ali sivo, ju uravnotežite npr. s toplo rumeno, lososovo ali breskovo.

Oglejte si vaše palete:

jesen_deep_warm_paleta

jesen_warm1
jesen_warm2

Tudi vi lahko ponosno nosite vse prekrasne barve jeseni, ki jih lahko po mili volji kombinirate med seboj. Črne ni v vaši paleti, če pa imate zelo svetlo oz. že skoraj porcelanasto polt, vas bo naredila še bolj blede. Za optimalen rezultat skombinirajte črno s kakšno izmed toplejših barv vaše palete, npr. karamelno, olivno, opečnato, lososovo.

Vaša mala črna oblekica naj bo globoko izrezana, da se izognete črni ob obrazu, najboljši material je lepo padajoča, mehka, tudi teksturirana viskoza ali jersey (ti materiali absorbirajo svetlobo namesto da bi jo odbijali, zaradi česar črna barva izpade manj kontrastno in mehkeje); kroj pa naj bo gubajoč in nikakor ne preveč minimalističen, oster ali strog. Zraven nje si nadenite zlate uhane ali ogrlico, ki bodo s svojim toplim sijajem laskali vaši polti.

Vaš makeup naj bo topel, bogat in srednje močan. Najboljše barve za senčila in svinčnike za oči so olivna, rjava, vsi odtenki zlate in bakrene, melonasta, breskova, karamelna. Rjava maskara in eyeliner vam lepše pristajata kot črna. Blush naj bo topel v barvi konjaka ali lososa. Pri šminkah ne morete zgrešiti  z opečnato, rjavkastimi odtenki v barvah začimb (npr. cimet), bakreno. Šminke in glosi naj imajo zlatkast sijaj ali shimmer, ki bo zelo lepo poudaril zlate odtenke v vaših očeh, polti in laseh.

Pri barvanju las pazite, da bodo barva oz. prameni topli; najlepši so prameni v barvi kostanja, konjaka ali rdečkastega medu. V nasprotju z zmotnim prepričanjem mnogih, pa je večina močnih rdečih barv za lase preveč divja in kaj hitro lahko potegne preveč na temno (že vijoličasto) ali pa na zelo živo paradižnikovo. Izognite se obojemu, če se le da.

Tretji jesenski podtip: soft & warm

jesen_soft_warm

Neredko se zgodi, da se ženska, ki se ni prepoznala v nobenem izmed ostalih barvnih tipov oz. v nekaterih sicer po malo, pa nikjer popolnoma, na koncu prepozna kot tretji jesenski podtip, to je ‘Soft & warm’. Sem spadajo vse ženske s pepelnatimi, srednje rjavimi ali temno blond lasmi, rumenkastim podtonom kože ter srednje rjavimi, ponavadi lešnikovimi očmi, lahko pa so tudi zelenkasto-rjave. Možno je, da imate na koži nekaj pegic, ni pa nujno.

Vaša glavna karakteristika je ‘soft’, kar pomeni, da je za vas optimalen rahlo zabrisan, ne kontrasten, videz. To se zrcali v samih odtenkih iz vaše palete, ki niso izčiščeni in jasni, ampak delujejo, kot da bi jih med seboj malce pomešali, kar jim daje umirjenost in mehkobo. Odtenki iz vaše palete delujejo najbolje, če jih nosite ‘ton na ton’. Prav tako se ta zabrisanost kaže tudi v tem, da vam kontrastni, veliki, divji vzorci (rože, črte, karo, sploh v barvnih kombinacijah kot je črno-bela, črno-rdeča ipd.) ne pašejo najbolje. Enako velja za črno, zelo lepo pa vam pristaja monokromatični izgled, to pomeni, da od glave do pet nosite isto barvo. Odločajte se za barve, ki niso ne pretemne in ne presvetle, vsekakor pa ne smejo imeti hladnega podtona.

Spodaj so vaše palete:

jesen_soft_warm_paleta

jesen_soft1
jesen_soft2

Če se odločite za črno, jo vsekakor nosite čimbolj stran od obraza. Izberite materiale, ki so mehki, teksturirani in absorbirajo svetlobo (pletenine, bombaž, žamet, viskoza). Prav tako bodo črnino omilili dodatki, kot so volančki, pošitki, naborki, drapiranje ali drugi detajli z mehko zaobljenimi robovi. Izogibajte pa se temu, da bi oblekle črno oblačilo, ki je po kroju strogo, minimalistično, futuristično in po možnosti še v svetlečem materialu. Če ste v črnem, si omislite mehak makeup in nikar preveč ne poudarite oči. Zlat nakit ali bižuterija v živih barvah bodo prav tako laskali vašemu obrazu in naredili črno manj strogo.

Pri makeupu pazite, da le-ta ne bo premočan, zato se izogibajte premočno ali pretemno poudarjenim očem in ustnicam. Toni naj bodo zabrisani, pri očeh se odločajte za rjave, karamelne, olivne, zlatkaste, peščene in breskove tone. Rdečilo za lica naj bo tople barve, npr. lososove ali glinene. Pomembno je vedeti, da boste brez šminke vedno izgledale nekoliko nedefinirano, medlo in nezdravo, zato jo vedno nanesite (seveda je lahko tudi v obliki glosa). Izberite med bogatimi odtenki lososovo rožnate, barvi rožnatega lesa (ang. rosewood), muškatni, začinjeno breskovi, sandalovinasti.

Če si barvate lase, kar je pri tem barvnem tipu zelo pogosto (ženske svoje lase opisujejo kot ‘mišje’), se odločajte za pramene, ki pa naj ne bodo presvetli ali hladni (platinasti). Dobra odločitev so tudi prameni v dveh ali treh različnih odtenkih, ki rangirajo od medene pa do pšenično zlate. Ko boste začele dobivati sive lase, kar nadaljujte z dodajanjem pramenov kot prej. Vaša barva las ima to prednost, da ponavadi sivi zelo neopazno, sivi lasje pa niso nikoli srebrni ali belo sivi, temveč rumenkasto sivi, zaradi česar se dokaj neopazno pomešajo med vašo naravno barvo las.

3 KOMENTARJI

  1. Zadnjič me je kar naenkrat prešinilo, da se moji mami na kilometer opazi, da je njen barvni tip jesen. 😀 Da bi se prepričala, sem prebrala članke in hkrati ugotovila, da sem tudi jaz jesen. 🙂 Jabolko nenazadnje ne pade daleč od drevesa. 😀 Jaz sem prvi podtip, mami je drugi.
    Zelo zanimiv in koristen članek. Zabavno mi je bilo primerjati barvno paleto v članku z barvami oblačil v moji omari.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj