V prvem delu članka o koloristiki smo si pogledali letni čas Zima z vsemi tremi pripadajočimi podtipi, v drugem Pomlad, tokrat pa si poglejmo letni čas Poletje ter njegove barvne zakonitosti.

Poletje je, tako kot tudi zima, hladen barvni tip. Če ima vaša koža torej hladen (rozkast) podton in ste na podlagi članka o Zimi ugotovile, da ne spadate vanjo, je velika verjetnost, da ste eden izmed treh podtipov poletja. Tako imate najbrž bodisi:

 • naravno svetlo blond lase, svetle trepalnice in obrvi, svetlo kožo, ki jo sonce zlahka opeče ter svetlo modre, sive oz. zelene oči;
 • pepelnat ton v laseh, ki lahko zavzemajo vso paleto med sivimi preko blond do temno rjavih las, v kombinaciji s svetlo modrimi ali zelenimi očmi;
 • lase, ki so pepelnato blond oziroma rjavi brez toplih podtonov, rozkasto kožo, ki zlahka zardi ter zabrisano modre, zelene ali sive oči.

Če se prepoznate v kateremkoli izmed zgornjih opisov, vam zagotovo pristajajo spodnji odtenki:

poletje_vsi

Za ostale odtenke pa si preberite še opis svojega barvnega podtipa.

Prvi poletni podtip: light & cool

poletje_light_cool

Vaši naravno zelo svetlo blond lasje imajo, če jih pogledate pod sončno svetlobo, rahlo pepelnat pridih, koža pa je rahlo rozkasta. Oči so svetle in delujejo rahlo zabrisano. Ravno zaradi te značilnosti vam pristajajo odtenki, ki so rahlo zabrisani in ne povsem čisti oz. jasni.

Vaši optimalni odtenki, poleg tistih iz zgornje palete, so naslednji:

poletje_light1
poletje_light2

Pri obrazu nosite svetlo ali srednje temno barvo. Če izberete zelo temen odtenek zgornjega dela oblačila, ga uravnotežite z enim izmed svetlejših odtenkov iz vaše palete. Izogibajte se kombinaciji dveh temnih barv naenkrat, lahko pa plastite svetle in srednje temne odtenke med seboj. Ob obrazu naj bo čim svetlejši odtenek.

Še posebej v zimskem času poskusite v trgovinah najti čim svetlejša oblačila, tudi za jakne in plašče, čeprav vam izložbe morda dopovedujejo nasprotno. Vsi odtenki, ki jih boste nosile, naj imajo hladen, torej modrikast podton, izogibajte pa se toplim barvam v celoti ter odtenkom z močnim rumenkastim podtonom. Nežnejše odtenke iz vaše palete, kot sta rumena barve trobentic (‘primrose’) in jabolčno zelena, kombinirajte s sivo in temno modro, ki sta nasploh optimalni barvi za osnovne kose vaše garderobe.

Čeprav črne ni v vaši paleti, lahko lepo poudari kontrast z vašimi zelo svetlimi lasmi, vedno pa jo nosite stran od obraza, torej nikoli kot šal, kapo, puli ali ruto. Najboljša izbira bodo mehki materiali, ki bodo omilili črnino, odpovejte pa se svetlečim materialom. Če kupujete malo črno oblekico, naj ima zelo globok izrez ali tanke naramnice, čudovito pa jo boste poudarile s tankim šalom v eni izmed svetlejših barv vaše palete.

Kar se tiče ličil, posegajte po svetlih, nežnih ličilih v hladnih tonih. Ker imate nežne poteze in ste v celoti zelo svetli, bi močno naličene oči ali ustnice, sploh oboje naenkrat, delovalo preveč umetno ali grobo (sploh za dnevni videz). Svinčnik za oči izberite v granitno sivi, vijolični barve ametista ali temno modri barvi. Senčila naj bodo nežno hladno bež, lila ali svetlo modra v kombinaciji s svetlo roza barvo. Najboljša barva za blush je svetlo roza ali rožnata.

Ustnice naj bodo naličene naravno, tako vam skupaj z nevtralnim svinčnikom za ustnice najbolj pristajajo svetlo nežno rožnati in kožni odtenki. Izogibajte se lososovim in koralnim odtenkom.

V kolikor se odločite za barvanje las, jih posvetlite z odtenkom, ki naj bo pepelnat ali platinast. Raje se odpovejte temnejšim barvam las in tudi takim, ki imajo topel podton.

Drugi poletni podtip: cool & soft

poletje_cool_soft

Vaši lasje so pepelnati, koža ima določeno mehkobo. Oči so svetlo modre ali svetlo zelene. Glede na to, da je vaša sekundarna značilnost to, da ste ‘soft’, vam pristajajo zabrisani, ne povsem jasni ali čisti odtenki, seveda s hladnim podtonom. Ker ste svetle in imate rozkast podton kože, so vaši optimalni odtenki taki z modrikastim pridihom, nosite pa jih tako, da kombinirate kontrastne tone med seboj.

Najbolj vam pristajajo srednje temni in temni odtenki. Rjava ni vaša najboljša barva, če pa jo izberete, jo kombinirajte s hladnimi odtenki, npr. rozkasto ali petrolejno modro. Najbrž sedaj že veste, da se je toplim odtenkom s primesjo rumenkaste najbolje odpovedati. Temnejše nevtralne barve
uravnotežite s svetlejšimi in bolj kontrastnimi.

Vaše optimalne barve so naslednje:

poletje_cool1
poletje_cool2

Če nosite črno, zmehčajte njeno ostrino z mehkimi, pastelnimi toni iz vaše palete, kot so pudrasto roza, nežno sivo modra ali svetlo modra v barvi vode.

Pri makeupu se odločajte za hladne odtenke z roza podtonom. Najboljši barvi za svinčnik za oči sta granitno siva in vijolična barve ametista. Osnovne barve senčil za oči, kot so hladno rozkasto rjavkasta, dimno siva in sivo modra, poudarite s senčili v lila, svetlo sivi (lahko s srebrnimi bleščicami) in svetlo roza barvi. Izberite blush v nežno svetlo rozkastem ali pink odtenku. Pri šminkah ne boste zgrešile s katerimkoli izmed hladno rozkastih, celo rahlo vijoličnih tonov, lahko pa posežete tudi po zabrisanih berry tonih. Tudi svinčnik za ustnice naj bol podobno kot blush, v pink ali rozkastem odtenku.

Zaradi pepelnatih odtenkov v laseh imate to prednost, da bodo vaši lasje, ko bodo začeli siveti, delovali naravno in se bodo lepo vključili v vašo naravno barvo las. Vseeno pa boste takrat morda želeli začeti uporabljati nekoliko močnejši makeup in oblačila z malce več kontrasta.

Tretji poletni podtip: soft & cool

poletje_soft_cool

Barva vaših las je pepelnata, bodisi temno blond ali hladno rjava. Koža ima rozkast nadih, opazite pa lahko, da hitro zardite. Najverjetneje imate oči nekoliko mehkejše, zabrisano modre, sive ali zelene barve. Vaša prva karakteristika je ‘soft’, zaradi česar se izogibajte močnih kontrastom ob obrazu, vsi odtenki iz vaše palete pa so malce zabrisani, nikoli povsem jasni ali čisti.

Vaši najboljši odtenki poleg tistih iz zgornje palete so:

poletje_soft1
poletje_soft2

Kadar se odločite za toplejše izmed vaših odtenkov, kot so čokoladno rjava, rozkasto rjava ali ‘verbena’ zelena, jih kombinirajte s hladnejšimi barvami, npr. barvo sivke, fuksije ali turkizno modro. Črne ni v vaši paleti, zato se ji čimbolj izogibajte. Kadar jo že izberete, bo dobra odločitev teksturirana tkanina, npr. črn tvid z belimi poudarki, ali pa mehka tkanina, ki omili vpliv črnine. Če nosite črno kot zgornji del, izberite top z večjim izrezom, izognite pa se pulijem in šalom v tej barvi. Namesto po črnem posezite po šalu ali ruti barve ametista, petrolejne, sive barve …

Vaš makeup naj bo mehak in zabrisan (‘soft’), vedno pa s hladnim podtonom. Močni kontrasti vam ne pristajajo najbolje. Izbirajte med svinčniki za oči v barvah kave, temne melancane, granitno sive ali temno modre barve. Kot tudi že pri prejšnjih dveh poletnih podtipih, tudi za vas velja, da vam najbolje pristaja blush v pink ali nežno roza barvi, naj le nima toplih podtonov. Pri barvah za ustnice imate več izbire, saj imate na voljo mnogo odtenkov med nežno roza in vijoličastimi, pa vse preko barve murve, nekaterih berry odtenkov in umazano roza barve.

Ženske vašega barvnega tipa so pogosto nezadovoljne s svojo pepelnato barvo las, ki jo opisujejo tudi kot ‘mišjo’, zato si lase neredko barvajo. Najbolj optimalna odločitev so prameni v nekoliko svetlejšem, hladno pepelnatem ali platinastem odtenku. Izognite se medenim pramenom in vsakršni barvi s primesjo rdečkaste.

8 KOMENTARJI

 1. Tole pa je moj naravni tip – umetno ga pa predelam v zimskega v zadnjem času, ker sem se svojega poletnega naveličala.
  Odličen članek kot vedno. Sem zelo vesela, da se je Malina lotila te teme. Kakšen stilist naše TV bi si ga lahko prebral in izpiske naredil, da nas ne bi tako v oči bodle nekatere kombinacije oz kiksi…
  Imam pa tudi jaz svoje kikse s toplimi barvami in rezultat je bil Katastrofa z veliko začetnico…

 2. Fajn članek. Jaz sem sicer malo zmedena, ker bi se še najbolj lahko štela pod soft&cool, ampak imam rumenkasto kožo. A to tudi velja?

 3. Malina, super in HVALA!
  Če pogledam barvno paleto bi se takoj urstila med poletnti cool & soft tip, me pa enako kot madeiro zmoti roza podton kože, ki ga vsekakor nimam. Torej bom najbrž pomladni? LIVvy in Malina kaj pravita?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj