Da so povsem zaprti vase; da so sramežljivi in negotovi; da se ne marajo pogovarjati, družiti; da niso za zabavo in smeh. A vse to so miti, neresnice.

Poglejmo si 10 najpogostejših neresnic oz. mitov, ki krožijo o introvertiranih ljudeh.

Mit št. 1: Introvertirani ne marajo govoriti

Čista laž. Introvertirani ljudje se zelo radi pogovarjajo, a le, če imajo kaj (pametnega ali zanimivega) za povedati. Sovražijo prazno govoričenje ali ‘small talk’. Načnite temo, ki introvertiranega zanima, pa ga ne boste mogli utišati.

Mit št. 2: Introvertirani so sramežljivi

Kakšna zmota. Introvertiranost nima prav nič opraviti s sramežljivostjo. Introvertirani potrebujejo razlog za interakcije z ljudmi – ne bodo stopili v kontakt z nekom brez razloga (tako kot tudi ne bodo govorili, če se nimajo o čem za pogovarjati). Če se hočete pogovarjati z introvertiranim, samo začnite pogovor – po možnosti o nečem zanimivem.

PREBERITE TUDI: 10 razlogov, zakaj se moški bojijo močnih žensk

Mit št. 3: Introvertirani so nesramni

Introvertirani ljudje ne vidijo razloga, zakaj bi hodili kot mačka okoli vrele kaše. Želijo si, da bi bili vsi ljudje pošteni, odkriti in iskreni. Žal to v večini okolij ni sprejemljivo, zato introvertirani čutijo pritisk, da morajo ‘pasti v kalup’, ki se pričakuje, in se vesti na točno določen način (ki zahteva pretvarjanje) To je za njih izčrpljujoče in odbijajoče.

Mit št. 4: Introvertirani ne marajo ljudi

Daleč od tega. Zelo radi imajo tistih nekaj ljudi, ki so jim res blizu – ki jih razumejo, čutijo. Svoje prijatelje lahko preštejejo na prste ene roke, pa še ti ostanejo na pol prazni. Če ste med srečneži, ki so prijatelj introvertiranemu, ste lahko zelo hvaležni, saj imate lojalnega prijatelja, ki vas ne bo pustil na cedilu.

Mit št. 5: Introvertirani ne marajo hoditi ven

Neumnost. Introvertirani le ne marajo iti kamorkoli in pod katerimikoli pogoji. Zelo hitro sprejemajo in procesirajo informacije; takoj dojamejo, ali jim je nekje všeč ali ne, zato ne potrebujejo večurnega visenja nekje, kjer se ne počutijo dobro. Če jim nekje ni všeč, jim ni in ne bodo se silili v nekaj, da bodo ostali zadovoljni. To mnogi težko razumejo in sprejmejo.

PREBERITE TUDI: To je stvar, ki prinaša dolgotrajno srečo

Mit št. 6: Introvertirani hočejo biti ves čas sami

Introvertirani res potrebujejo več časa zase, za svoje misli in razmišljanje in v tem tudi zelo uživajo in prav nikogar ne pogrešajo. Ogromno berejo; razmišljajo; sanjarijo; rešujejo probleme; povezujejo stvari in prihajajo do ugotovitev in zaključkov. A če se dlje časa ne družijo in nimajo z nekom, ki jih razume in čuti, deliti svojim misli, občutkov in ugotovitev, se počutijo izjemno osamljene in izolirane. Intenzivno hrepenijo po pristnih in globokih interakcijah z ljudmi na njihovi ‘valovni dolžini’.

Mit št. 7: Introvertirani ljudje so čudni

Dandanes, ko je vse hitro, plehko in površinsko, so globoki in premišljeni ljudje ostalim toliko bolj nenavadni, nesprejemljivi in preprosto ”čudni’. Ne sledijo množicam – razmišljajo s svojo glavo. Želijo si biti sprejeti zaradi sebe in svojega načina življenja; zaradi svoje pristnosti in iskrenosti in ne le če bi sledili množicam, da bi bili sprejeti zaradi (lažnega) kalupa. Pogosto kršijo pravila, saj živijo in delajo kot menijo, da je prav, ne kot jim narekujejo družbene norme in kot od njih pričakujejo drugi. Svojih odločitev ne sprejemajo na podlagi tega, kar je moderno in ‘in’, temveč na podlagi svojih vrednot.

Mit št. 8: Introvertirani so vzvišeni

Ker so introvertirani ljudje pogosto zatopljeni v svoje misli in občutke ter ker se ne pogovarjajo, če se nimajo o ničemer pametnem za pogovarjati, delujejo odsotno – to pa ljudje pogosto dojemajo kot vzvišeno. A v resnici so daleč o tega – gre le za to, da jim je njihov notranji svet veliko barvit in zanimiv kot dogajanje in ljudje okoli njih.

PREBERITE TUDI: 5 lastnosti ljudi, ki so radi sami

Mit št. 9: Introvertirani se ne znajo sprostiti in zabavati

Težko bi bili dlje od resnice. Tudi introvertirani se lahko še kako zabavajo, le da so precej bolj selektivni glede ljudi, s katerimi se zabavajo; prostorov, kjer zabava poteka; vzdušja in glasbe. Vsekakor pa praviloma niso odvisniki od adrenalina, zato če pričakujete, da bodo navdušeni nad adrenalinskim parkom ali skokom s padalom, se motite. In če jim zabava ali ljudje ali glasba ne bo(do) všeč; ali pa bo dogajanja preveč ali bo preglasno, se bodo preprosto umaknili. Njihovi možgani so namreč preveč občutljivi na nevrotransmiter dopamin.

Mit št. 10: Introvertirani se lahko ‘popravijo’ in postanejo ekstrovertirani

Že sama beseda ‘popravijo’ je zgrešena. Introverti si zaslužijo enako spoštovanje kot ekstroverti. Tako, kot ne moremo (bistveno) spremeniti barve polti in oči, se ne da spremeniti tega, ali smo introvertirani ali ekstrovertirani. To je tako, kot bi nekomu, ki ima modre oči, rekli, naj ima rjave.

PREBERITE TUDI: Visoko občutljiva oseba (Highly Sensitive Person – HSP)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj