… – sprva nejasne, subtilne ali majhne simptome. (Morda najbolj znan človek, ki živi s Parkinsonovo boleznijo, Michael J. Fox, je rekel, da so ga diagnosticirali, ko je začutil trzanje v levem malem prstu.) Pomembno je vedeti, kaj bi lahko bili ti prvi signali, zato je mogoče postaviti diagnozo in zdravljenje začeti čim prej. Ključno je iskati simptome v kombinaciji. Torej, če imate več kot le en simptom.

Tremor

Nekateri ljudje s Parkinsonovo boleznijo razvijejo tremor ali tresenje. To se sprva pogosto pojavi v prstu, roki ali bradi, medtem ko počivate. Pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo se možganske celice, ki proizvajajo dopamin, uničijo. To lahko povzroči tresenje in druge simptome.

Spremembe rokopisa

Mikrografija je izraz, ko se vaš rokopis spremeni. Lahko je znak Parkinsonove bolezni, lahko pa ima tudi druge vzroke. Čeprav je mikrografija simptom, lahko spremembo rokopisa povzročijo tudi otrdele roke zaradi artritisa ali slabega vida med staranjem.

Izguba občutka za vonj

Izguba vonja je eden izmed simptomov prehlada, lahko pa je tudi simptom približujoče se Parkinsonove bolezni.

Težave s spanjem ali nenadna gibanja med spanjem

Vsi se občasno premetavamo ali se nenadoma prebudimo, ko zaspimo. To je normalno. Če pa v globokem spanju redno tresete po postelji ali delate nenadne gibe, je to lahko znak bolezni.

Togost med gibanjem ali hojo

Togost ali težave pri gibanju so lahko posledica poškodbe ali težave, kot je artritis. Če pa togost med gibanjem ne izgine, je to lahko znak Parkinsonove bolezni. Zgodnji signal je lahko togost ali bolečina v rami ali bokih; morda se vam bo tudi zdelo, da so vam noge prilepljene na tla.

Pogosto zaprtje

Če imate zaprtje, je to lahko posledica pomanjkanja vlaknin v vaši prehrani. Toda Parkinsonova bolezen vpliva na avtonomni živčni sistem in preprečuje njegovo pravilno delovanje, kar lahko upočasni prebavni sistem in vpliva na gibanje črevesja. Če je zaprtje za vas nova težava ali traja dlje kot tri tedne, bi morda morali razmisliti o naslednjih korakih.

Sprememba v vašem glasu

Vaš glas lahko postane mehkejši ali hripav. Morda mislite, da drugi ljudje okoli vas izgubljajo sluh, v resnici pa govorite bolj tiho.

Omotičnost ali spremembe drže

Ko vstanete ali kadar koli opazite spremembe v svoji drži, boste morda občutili omotico. Te spremembe lahko vključujejo nagibanje, sklanjanje ali predklone.

PREBERITE TUDI: Zdrava prehrana lahko odpravi Alzheimerjevo bolezen

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj