… raziskave pa kažejo, da lahko zdrava prehrana in življenjski slog pogosto celo odpravita že nastalo škodo. Raziskava, opravljena na univerzi Temple University, je namreč pokazala, da lahko zdrav način prehranjevanja odpravi zgodnje znake Alzheimerjeve bolezni in tako izboljša kognitivne funkcije oz. prepreči njihovo nadaljnje pešanje.

V eni izmed preteklioh raziskav so ugotovili, da lahko prehrana, bogata z metioninom, poveča nevarnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Metionin je aminokislina, ki se nahaja v rdečem mesu, ribah,fižolu, jajcih, česnu, leči, čebuli, jogurtu in semenih.

Raziskovalci so hranili prvo skupino miši s hrano, bogato z aminokislino metionin, drugo skupino pa z bolj zdravo hrano. Po treh mesecih so skupino, ki je dobivala prehrano, bogato z metioninom, na dve skupini in pri eni nadaljevali s takšno prehrano, pri drugi pa so uvedli zdrav način prehranjevanja za naslednja dva meseca.

Na koncu raziskave so preverili vse miši in presenečeno ugotovili, da je naknadna sprememba prehrane na bolj zdravo prinesla pozitivne učinke na kognitivne sposobnosti. Tako se je upad kognitivnih funkcij, ki je nastal v prvih treh mesecih, zmanjšal in miši, ki so po treh mesecih slabe hrane kazale znake upadanja kognitivnih sposobnosti, so po dveh mesecih zdrave diete ponovno funkcionirale normalno.

Tako je to še ena izmed mnogih raziskav, ki so pokazale in potrdile, da lahko z ustrezno prehrano ne le preprečimo, temveč celo odpravimo mnoge bolezni, ki niso ‘normalen znak staranja’ temveč posledica nezdravega sodobbnega načina življenja.

PREBERITE TUDI: Bolehna in od zdravil odvisna 73-letnica ozdravljena in pomlajena s pomočjo vadbe in prehrane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj