… pred iztekom roka uporabnosti. Večina živilskih izdelkov ima žig z datumom “uporabno do”, vendar to ne pomeni nujno, da jim poteče rok uporabe po tem datumu! Nekatera živila bodo ob pravilnem shranjevanju ostala dobra za nedoločen čas.

hrana-ki-se-ne-pokvari

1. Med

Med lahko sčasoma kristalizira, vendar mu dejansko ne bo potekel rok trajanja in se ne bo pokvaril. Razlog, da je tako odporen proti kvarjenju, je v tem, da je sestavljen le iz približno 17 % vode, kar je premalo, da bi sprejel večino bakterij. Med dejansko dehidrira bakterije, zato je v bistvu sam sebi konzervans!

2. Beli riž

Posebej omenjamo beli riž, saj se bo rjavi riž sčasoma pokvaril zaradi večje vsebnosti olja. Če pa je beli riž pravilno shranjen v nepredušni posodi, bo ostal dober za vedno.

3. Sol

Obdelava hrane s soljo je eden najstarejših načinov konzerviranja hrane na svetu. Je izjemno učinkovita pri dehidraciji stvari, vključno z bakterijami, zato bo pravilno shranjena sol ostala uporabna več let.

4. Kis

Rok uporabnosti večine kisov je praktično neomejen. Zaradi kisle narave kisa se samoohrani (in je tudi odličen konzervans za druga živila!)

5. Sojina omaka

Sojina omaka vsebuje visoko vsebnost soli, ki je kot vemo odličen konzervans. Torej, če je vaša sojina omaka pravilno zaprta in shranjena v temni omari, bo ostala popolnoma uporabna za nedoločen čas.

6. Posušeni fižol

Kot odličen vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in antioksidantov je fižol odlična osnovna hrana, ki si jo lahko zagotovite. Posušen fižol bo zdržal za nedoločen čas, če bo shranjen na hladnem in suhem mestu.

PREBERITE TUDI: Hrana, ki je ne smete jesti, če ste pod stresom ali jezni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj