Študije kažejo, da to, kar jeste, ne vpliva le na vaše fizično zdravje, ampak tudi na vaše duševno zdravje. Nekatera živila in pijače, ki jih zaužijete, vas lahko napolnijo z energijo, medtem ko se zaradi drugih počutite počasne, žalostne in celo jezne. Raziskave kažejo, da lahko ena vrsta hrane ob zaužitju povzroči občutke jeze in stresa, in sicer živila z visoko vsebnostjo transmaščob.

Študija, objavljena v PLOS One, kaže povezavo med uživanjem prehranskih transmaščobnih kislin in “vedenjsko razdražljivostjo in agresivnostjo”. V tej študiji je bilo 945 odraslih moških in žensk ocenjenih z oceno prehrane in vedenja. Medtem ko so bili v igri številni dejavniki (spol, starost, izobrazba, alkohol in kajenje), raziskovalci sklepajo, da obstaja jasna povezava med uživanjem transmaščob in povečanim agresivnim vedenjem.

Transmaščobe veljajo za najbolj nevarne maščobe za uživanje. Ko se zaužije transmaščobe, lahko povečajo vašo raven “slabega” holesterola LDL , hkrati pa znižajo raven “dobrega” holesterola HDL, zaradi česar je vsestranska negativna maščobna kislina za vaše telo.

To vrsto maščobne kisline lahko najdemo v živilih, ki so hidrogenirana ali delno hidrogenirana To pomeni, da so bile nenasičene maščobne kisline v izdelku spremenjene, da se živila ne pokvarijo in celo ohranijo nekatera živila trdna pri sobni temperaturi.

PREBERITE TUDI: Nepoznani stranski učinki uživanja rjavega riža

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj