Beli riž je bil rafiniran, da odstranijo koristne otrobe in kalčke; rjavi riž je kategoriziran kot bolj zdravo polnozrnato živilo, ker so otrobi (oblika prehranskih vlaknin) in kalčki nedotaknjeni.

“Polnozrnat, rjavi riž vsebuje več bistvenih hranil v primerjavi z belim rižem, vključno z magnezijem, železom, vlakninami, vitamini B in antioksidanti,” pravi Lisa Moskovitz, RD, izvršna direktorica NY Nutrition.

Študije so pokazale, da uživanje rjavega riža za zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in še druge zdravstvene koristi. Vendar je povezan tudi z nekaterimi neželenimi učinki, ki se jih morda ne zavedate.

Morda ima sledi arzena

“Rjavi riž je lahko višji v strupeni kemikaliji, imenovani arzen, ki je povezana z rakom, srčnimi boleznimi in sladkorno boleznijo,” pravi Moskovitzova. “Je naravno prisoten v našem okolju, vendar se lahko bolj koncentrira v določenih živilih, kot so riž ali riževi izdelki.”

Za razliko od drugih živil, riž nabira arzen v koncentracijah, ki so desetkrat višje od drugih zrn. Zanimivo dejstvo: Medtem ko se arzen razprostira po zrnju za beli riž, ima rjavi riž običajno arzen na površini zrna. Po besedah Melisse Mitri, MS, RD izpiranje riža z veliko vode tik pred kuhanjem pomaga zmanjšati količino arzena.

Čeprav bi morali riž uživati ​​v velikih količinah, da bi to imelo velik vpliv na vaše zdravje, je dobro, da se tega še vedno zavedate pri uživanju tega žita.

Vaš krvni sladkor se bo zvišal

Rjavi riž je še vedno škrob. Za tiste, ki se zavedajo ogljikovih hidratov ali morajo spremljati raven sladkorja v krvi, ne glede na to, ali jeste beli ali rjavi riž, bodo obroki pomembni. Ena skodelica kuhanega rjavega riža ima približno enako količino ogljikovih hidratov kot ena skodelica kuhanega belega riža. Ni se treba bati ali se izogibati rižu, vendar je vseeno priporočljivo, da riž menjujete z drugimi vrstami zrn.

Zmerno uživanje riža in izpiranje pred kuhanjem bo omejilo te stranske učinke. Poleg tega koristi rjavega riža odtehtajo stranske učinke.

PREBERITE TUDI: Zakaj je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj