Kalčki brokolija so odlični v boju proti rakavim celicam in to zaradi neobičajne visoke vsebnosti sulforafana.

Sulforafan je protitumorna učinkovina, ki jo najdemo tudi v brokoliju, špinači, ohrovtu, cvetači, zelju in brstičnem ohrovtu, a je brokolijevi kalčki vsebujejo več kot katerakoli zelenjava na tem planetu. To je raziskal Paul Talalay, M. D., profesor farmakologije in molekularnih znanosti na medicinski univerzi Johns Hopkins, ki je kar 25 let raziskoval zelenjavo in njene vsebnosti. Te, ki jih vsebujejo kalčki brokolija, so lahko učinkovite celo proti raku. Kalčki zagotavljajo zaščito proti prebavnim težavam, vključno z rakom na želodcu, razjedam, gastritisu in prekomernemu razrastu bakterij Helicobacter pylori, ki so tesno povezane z vnetnimi procesi, povezanimi z rakom prebavnega trakta.

PREBERITE TUDI:  Sulforafan izboljša simptome avtizma

Kalčki brokolija so učinkoviti v boju proti različnim vrstam raka: na želodcu, v črevesju, na prostati, mehurju in tudi na dojkah, ledvicah, koži ter v možganih.

Koliko ga uživati?

S poskusi so ugotovili, da je v kalčkih in mladih poganjkih 20 do 50-krat več aktivnih zdravilnih učinkovin, kot v brokoliju, ki ga prodajajo v trgovinah in na tržnicah. Meritve so pokazale tudi, da zamrznjen brokoli ohrani le šestino zdravilnih snovi, ki jih najdemo pri svežih rastlinah. Aktivne zdravilne učinkovine, kot je glukorafanin, so občutljive na toploto, zato je brokoli treba zaužiti surov.

Priporočljiva količina je pri zdravljenju raka 70 gramov kalčkov dnevno, kot preventiva pa 70 gramov kalčkov vsake tri dni. Surove kalčke si privoščite kot dodatek na kruhu, v sokovih, solatah, ali v smutijih. Kupite jih lahko v trgovinah z zdravo prehrano in hipermarketih. 20 gramov kalčkov (polovica škatlice) ustreza 400 gramom svežega brokolija.

Še nasvet: Če vam bo brokoli na vrtu odgnal v cvet, ga nikar ne pulite. Seme shranite in ga v kalilnikih kalite, ter uporabite kot svežo zelenjavo.

Foto: Pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj