Zdi se vam, da je vaša naloga, da jih rešite. No, niste edine – veliko je žensk, kot ste vi, ki jih privlačijo poškodovani moški.

To morda na prvi pogled deluje povsem nerazumljivo, pa vendar ne pozabimo preprostega dejstva, da so bile ženske od nekdaj, celo zgodovino, skrbnice, negovalke in reševalke. To imamo preprosto v sebi.

Drugi razlog, kot vedno, izhaja iz (nepredelanih) družinskih vzorcev; če je morala ženska kot deklica reševati svoje čustveno nezrele starše; če je bila sprejemljiva in ljubljiva le ko je bila prodna in ustrežljiva – potem bo ta vzorec ponesla s sabo v odraslo dobo – dokler ga ne ozavesti in začne zavestno delati drugače.

Kajti prej ko slej večina žensk spregleda, da te stvari stojijo nekako tako, kot je povedala slavna Julia Roberts:

A preden ženske dozorijo in spregledajo te svoje vzorce, po navadi doživijo kar nekaj bridkih izkušenj – in te so potem tista budnica, lekcije, da ozavestijo svoje početje in prekinejo z njim.

Obstaja pa še nekaj temeljnih vzrokov, zakaj se zaljubimo v nezrele in poškodovane moške – in ti so ključ do razumevanja, zakaj to počnemo, da bi to lahko prenehali početi! ZDAJ.

Spodaj je 5 razlogov, zakaj mnoge ženske privlačijo poškodovani moški – poleg že omenjenega dejstva, da smo po naravi skrbnice in reševalke.

1. Nerazrešene težave z očetom

Ali ste vedeli, da ženske, ki imajo zdrav odnos z očetom, običajno zrastejo v bolj zdrave, srečne in močne ženske? Na žalost za mnoge od nas ti zdravi odnosi tekom življenja preprosto niso bili vzpostavljeni.

Če ste ena od srečnic, ki so imele z očetom zdrav odnos, tega članka verjetno niti ne boste brale; če pa ste ena od preostalih, potem veste, o čem govorimo.

Katere so najpogostejše težave odnosa z očetom? Fizična ali pa zgolj psihična in čustvena odsotnost očeta. Oče, ki je veliko delala in/ali potoval; oče, ki je bil čustveno odsoten in ni bil vir razumevanja in opore ne materi, ne otrokom; grob in neempatičen oče, ki je otrokom neprestano dajal občutek, da niso dovolj dobri in vredni; ločitve ipd.

Take ženske se bodo na nezavedni ravni vedno odločale za podobne moške, moške, ki jih ne bodo videli, spoštovali, cenili, saj na nezavedni ravni izberemo kar nam je znano, ne kar je dobro za nas. Hkrati je to poskus obujanja otroških ran v upanju, da bo odziv moškega tokrat pa drugačen in se bodo rane zacelile. A to se zgodi zelo redko, saj večina moških ni pripravljena delati na sebi; se poglobiti vase in vse, kar so.

Kakšen je vaš odnos z očetom? Če ni dober, to morda pojasnjuje, zakaj se zaljubljate v poškodovane moške.

2. Upate, da se bo spremenil

Pomislite na vsako romantično komedijo, ki ste jo kdaj koli gledale. Saj veste, tiste, v katerih se dekle oz. ženska in fant oz. moški na koncu najdeta in živita srečno do konca svojih dni.

Koliko od teh filmov vključuje poškodovanega moškega, ki na koncu spregleda, se spremeni in dobi žensko svojih sanj? Vsi, kajne?

Pomislite na film Umazani ples – pridno dekle Baby se zaljubi v slabega fanta Johnnyja. V filmu The Breakfast Club se Claire zaljubi v upornika Johnnyja. V filmu Briljantina se Sandy zaljubi v Dannyja. V seriji Izgubljeno se Kate zaljubi v Sawyerja. Seznam je dolg in dolg.

Vsi vemo, da na nas močno vpliva to, kar vidimo na televiziji in v filmih. Že od malih nog smo izpostavljeni odnosom, ki so idealizirani in uprizorjeni, vendar ne nujno dosegljivi in še manj realni. Zato nenehno iščemo nekaj, kar ne obstaja. Zahvaljujoč Hollywoodu ima večina ljudi povsem zgrešene predstave o odnosih.

V teh filmih vidimo dobro dekle, ki sreča poškodovanega, “slabega” fanta, ga popravi in posledično se zaljubi vanjo. Kako romantično!

Na žalost se take zgodbe dogajajo le v filmih, v resničnem življenju pa hudo, hudo redko. Ženske si tako zelo želijo popraviti svoje moške, vendar nekoga ne moreš popraviti, če se sam ne želi izboljšati. Zato ženske ostanejo v toksičnih odnosih, kjer se držijo svojega poškodovanega moškega in upajo, da se bo vse uredilo, če ga bodo le dovolj ljubile. A praviloma se to ne zgodi.

Torej, ali uporabljate televizijo in filme kot model za to, kakšni so po vašem mnenju lahko vaši odnosi? Četudi nezavedno. Če je odgovor pritrdilen, potem se morda obračate k poškodovanim moškim, da bi odražali to, kar vidite v medijih.

3. Potrebujete izziv

Le kaj je v nas, ljudeh, da vedno potrebujemo izziv – še posebej v odnosih?

Bodite iskreni. Kolikokrat ste bili v razmerju z nekom in ste rekli, da je ‘preveč prijazen’ ali ‘dolgočasen’ ali da vam ne ‘predstavlja izziva’? In v koliko od teh razmerij ste še vedno?

Pri slabih fantih je tako, da so izziv. Vidimo jih kot poškodovane mladičke, ki potrebujejo le ljubezen dobre ženske, da postanejo celoviti. In ženske rade sprejemamo takšne izzive.

Toliko žensk je v strupenih razmerjih, iz katerih ne morejo izstopiti. Ko pripovedujejo svoje zgodbe, brez izjeme navajajo, da je njihov partner prišel k njim z določenimi težavami – očitnimi rdečimi zastavicami! – ki so jih prezrle, ker so želele verjeti, da jim je namenjen in da ga bodo lahko z dovolj ljubezni popravile. Kakšna zmota!

Zaradi ignoriranja teh težav so mnoge obtičale v odnosih s poškodovanimi moškimi, ki postanejo čustveno odsotni in celo nasilni. Ljudje z nepredelanimi težavami – sploh moški – so lahko nagnjeni k jezi in nasilju, katerega prejemnica je partnerka.

Zato premislite o svoji nagnjenosti k poškodovanim moškim. Je to zaradi izziva, ki vam ga lahko predstavlja? Ali zaradi drame, ki bi lahko stvari naredila pikantne?

Večina si želi le zdravo razmerje in se ne želi igrati igric, toda zdravo razmerje se nahaja v ravnovesju med ‘slabimi’ in dolgočasnimi moškimi. Zdravo razmerje je tisto, v katerem se počutimo izzvano, hkrati pa se v njem dobro počutimo.

Ta moški je tam nekje zunaj za vas – tisti popolnoma uravnovešen fant, ki vas lahko ljubi na zdrav način.

PREBERITE TUDI: Ženske, ki pobegnejo iz toksičnih razmerij, naredijo teh 12 stvari, da se jih znebijo za vedno

4. Slaba samopodoba

Pogosto se v slabe moške zaljubijo ženske, ki se ne počutijo dobro same s seboj; ki imajo slabo samopodobo.

Ženske s travmatičnim otroštvom se pogosto celo življenje borijo s slabo samopodobo. Tudi ko odrastejo in uredijo sebe in svoje življenje, se kljub uspehu še vedno ne počutijo dobro. Na nezavedni ravni ne verjamejo, da si zaslužijo koga drugega kot poškodovanega moškega; nekoga, ki bo grdo ravnal z njimi. Zakaj bi si zdrav moški sploh želel biti z njo?

Zaradi tega se bo znašla v enem toksičnem razmerju za drugim. Še naprej se bo dovolila poniževati in poskušala doseči, da bi jo partner ljubil in z njo lepo ravnal. Na žalost je bilo veliko moških, ki jih bo privlačila, prav tako globoko poškodovanih in nesposobnih, da bi se ob njih katera koli ženska počutila dobro.

5. Strah pred samoto

Veliko žensk je v smrtnem strahu, da ne bodo nikoli našle primernega partnerja. Da bodo ostale same in brez otrok ter da bodo nesrečne. Posledično niso izbirčne glede tega, koga si izberejo za partnerja, zato se odločijo za kar nekega moškega, ki jim je prišel na pot in je na prvi pogled primeren. Menijo, da je bolje imeti nekega partnerja kot nobenega in da vsaj ne bodo ostale same.

Na žalost kaj kmalu odkrijejo, da je biti v razmerju s poškodovanim moškim neprimerljivo slabše kot biti sam. Na družabnih dogodkih imajo sicer ob sebi partnerja in dobijo otroke, vendar je realnost njihovega življenja precej drugačna – so izjemno nesrečne v teh zvezah.

Morda jih partner zlorablja ali pa trpi za duševno boleznijo ali ima kako odvisnost, zaradi katere ne more ali noče skrbeti za svojo družino. Ali pa ima morda težave z zaupanjem iz preteklega razmerja; ali je nenormalno navezan na primarno družino in je povsem nesposoben za zdrav partnerski odnos. Ne glede na to, za kakšen problem gre – v vsakem primeru ima to lahko poguben vpliv na odnos.

Zato naslednjič, ko boste spet na tem, da se boste zaljubili v poškodovanega moškega, dobro razmislite. Ali to počnete ker vam je moški, ki je pred vami, dejansko tako zelo všeč – ali to počnete zato, ker vas je strah, da boste ostale same?

Razumevanje tega, kaj mislite, da si želite; in tega, kaj si dejansko želite, je dober način za iskanje zdravega odnosa, ki ga iščete.

PREBERITE TUDI: Zakaj pametne ženske delajo neumne napake, ko gre za ljubezen?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj